Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România prezintă situația despre epidemia de pneumonie cauzată de noul coronavirus

2020/02/05

Epidemia de pneumonie cauzată de noul coronavirus din China a atras atenția tuturor părților, iar ambasada noastră a primit, de asemenea, întrebări despre prevenirea și controlul epidemiei de la câțiva prieteni români și mass-media. Aș dori să profit de această ocazie pentru a vă informa despre situația epidemiei și măsurile luate de guvernul chinez pentru a face față acesteia. Sper că acest lucru vă va ajuta să obțineți o înțelegere mai obiectivă și mai cuprinzătoare despre epidemie.

1. Izbucnirea epidemiei amenință grav viața și sănătatea poporului chinez, iar guvernul chinez îi acordă o importanță deosebită și consideră prevenirea și controlul epidemiei ca fiind cea mai importantă sarcină în prezent. Președintele Xi Jinping pune întotdeauna viața și siguranța oamenilor pe primul loc, conduce personal și desfășoară prevenirea și controlul epidemiei și a înființat o echipă de conducere centrală pentru a răspunde la noua epidemie de pneumonie cu noul coronavirus. Primul ministru Li Keqiang, a ocupat funcția de șef al echipei și a mers personal la Wuhan, provincia Hubei, care reprezintă focarul epidemiei, pentru a inspecta și ghida prevenirea și controlul epidemiei. Guvernul chinez a mobilizat forțele la nivel național pentru a lupta împotriva epidemiei și a construit un sistem complet de prevenire și control cu mai multe nivele, concentrat pe Wuhan și Hubei, obținând un progres științific și ordonat în toate aspectele. Comisia Națională de Sănătate din China a lansat date relevante și măsuri de prevenire și control în timp util. Începând cu 26 ianuarie, au avut loc zilnic conferințe de presă pentru a anunța cea mai recentă situație a epidemiei și pentru a răspunde la întrebări, iar datele relevante sunt actualizate în timp real pe site-urile principale, informațiile fiind complet deschise și transparente.

2. China are avantajul instituțional de a-și concentra resursele pentru îndeplinirea sarcinilor majore și avem încredere deplină în depășirea epidemiei. Deși situația epidemică este încă severă, măsurile luate de China au rezultate pozitive. Echipele medicale din întreaga țară au fost trimise la Hubei pentru sprijin, un număr mare de materiale medicale sunt livrate continuu către Wuhan, iar numărul pacienților vindecați și externați este în continuă creștere. La 30 ianuarie, investițiile Chinei în prevenirea și controlul epidemiei au ajuns la 3,94 miliarde de dolari SUA. În Hubei au fost construite trei spitale noi, inclusiv Spitalul Huoshenshan, care a fost finalizat și pus în funcțiune în timp de 10 zile. Datorită eforturilor neîntrerupte ale Chinei, rata de mortalitate a noului coronavirus la nivel național a fost menținută sub 2,1%, mult mai mică decât cea a altor epidemii și mai mică decât rata de 17,4% a gripei americane H1N1 din 2009. Începând cu 1 februarie, numărul de persoane care au fost vindecate a depășit în mod clar numărul de decese, acesta fiind un semn important că epidemia este controlabilă și curabilă, ceea ce arată că ne apropiem treptat de un punct de inflexiune în creșterea epidemiei. Avem toată încrederea în capacitatea noastră de a învinge această epidemie.

3. În combaterea epidemiei, suntem mai întâi de toate responsabili față de poporul chinez și, de asemenea, față de comunitatea internațională. De la izbucnire, China a desfășurat activ cooperarea internațională într-o manieră deschisă, transparentă și responsabilă, a raportat situația epidemică și a împărtășit informații tehnice Organizației Mondiale a Sănătății într-un timp foarte scurt, împiedicând răspândirea epidemiei pe plan intern și internațional printr-un control strict al circulației oamenilor și prin tratamentul activ al pacienților. După vizita Directorului General al OMS în China, acesta a menționat că a apreciat foarte mult măsurile extraordinare ale Chinei și a considerat-o drept un reper mondial pentru prevenirea și controlul epidemiilor. Organizația Mondială a Sănătății a declarat că epidemia de pneumonie cauzată de noul coronavirus este o urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional, pentru a mobiliza mai multe resurse internaționale pentru a răspunde în comun la epidemie, în special pentru a oferi asistența necesară țărilor cu sisteme de sănătate mai slab dezvoltate. OMS a precizat, de asemenea, că nu recomandă nici o restricție de călătorie sau comerț împotriva Chinei. Epidemia este o amenințare comună cu care se confruntă comunitatea internațională. Toate țările ar trebui să adopte o atitudine responsabilă și să se angajeze să coopereze pentru a face față epidemiei, pentru a evita mai multe impacturi negative cauzate de reacțiile exagerate.

4. De asemenea, partea chineză acordă o importanță majoră siguranței străinilor în China. Prin diferite canale, China a informat agențiile străine din China despre epidemie, garantând siguranța sănătății și vieții străinilor din China și rezolvând dificultățile cu care se confruntă aceștia. Doamna Felicia Gherman și domnul Dan Tomozei, experți români care lucrează în cadrul China Radio International, le-au prezentat prietenilor români, în diverse moduri, măsurile de prevenire și control ale guvernului chinez, cunoscute de ei, precum și sentimentele lor lucrând și locuind acum în China, aceste informații pot fi găsite online.

5. Am observat că autoritățile române relevante au adoptat măsuri de precauție stricte în conformitate cu situația epidemiei, iar China apreciază răspunsul profesional și ordonat al României. Ambasada Chinei în România și comunitatea chineză din România fac tot posibilul pentru a preveni răspândirea virusului. A fost emis un apel, sfătuind cetățenii chinezi să coopereze activ cu măsurile rezonabile de prevenire și control luate de partea română atunci când intră în țară și că este necesar ca persoanele cu istoric de călătorie în provincia Hubei și cei care au avut contact cu pacienții cu febră și simptome respiratorii să fie izolați la domiciliu pentru două săptămâni. În prezent, în România nu s-a confirmat niciun caz de infecție cu noul coronavirus, iar Ministrul Sănătății al României consideră că nu trebuie să creăm panică. Poporul român este în general obiectiv și rațional în înțelegerea epidemiei. Mulți prieteni și-au exprimat simpatia și condoleanțele față de poporul chinez și au apreciat eforturile Chinei de a controla epidemia, ceea ce reflectă pe deplin prietenia tradițională dintre popoarele celor două țări. În același timp, se știe și faptul că unii oameni care au înțeles greșit epidemia au făcut observații neprietenoase comunității de chinezi stabiliți în România, iar noi ne opunem ferm acestui lucru. Virusul nu are hotare naționale, epidemia nu ține cont de rasă, iar noul coronavirus este inamicul comun al omenirii. În fața epidemiei, singura alegere corectă pentru omenire este de a lăsa deoparte prejudecățile, de a rămâne raționali și de a fi solidari. Suntem dispuși să consolidăm schimburile de informații, politici și tehnici cu România pentru a depăși în comun această epidemie.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro