Informatii despre supralegalizare

2019/07/01

1. Documente necesare

1) Formularul de supralegalizare completat integral si corect.

2) Daca aplicantul este o persoana fizica, sunt necesare originalele si copiile xerox dupa cartea de identitate si permisul de sedere a persoanei care aplica. Daca aplicantul este reprezentat de o alta persoana, este necesar originalul si copia xerox a cartii de identitate a persoanei prezente.

3) Daca aplicantul este o persoana juridica, sunt necesare copia xerox a certificatului de inregistrare a firmei, cartea de identitate a reprezentantului legal al firmei, si un document care sa ateste ca aceasta persoana este reprezentantul legal al firmei. Daca alta persoana decat reprezentantul legal va veni cu documentele, este necesara o imputernicire semnata si stampilata din partea firmei si cartea de identitate in original si copia xerox a persoanei prezente.

4) Aplicarea pentru supralegalizarea consulara a actelor originale si ale copiilor acestora.

Nota!

a. Documentele originale trebuie sa fie legalizate si supralegalizate de institutiile romanesti relevante si de Ministerul Afacerilor Externe (adresa Ministerului Afacerilor Externe: Aleea Alexandru nr.24, sector 1, Bucuresti, Tel: 021-3196875; despre modul cum sa aplicati, va rugam sa consultati instructiunile de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei).

b. Partea din fata si cea din spate a copiei actelor trebuie sa fie exact la fel cu cea din fata si spate ale originalului, iar atunci cand se fac copiile, NU se desfac capsele actelor in original.

5) Alte documente daca sunt cerute.

2. Taxa

Pentru persoane fizice chineze si romane taxa este de 0 Lei pentru fiecare document supralegalizat, iar pentru persoane fizice din tarile terte taxa este de 90 Lei.

Pentru persoane juridice chineze si romane taxa este de 0 Lei pentru fiecare document supralegalizat, iar pentru persoane juridice din tarile terte taxa este de 180 Lei.

Pentru taxa de urgenta se aplica in plus o taxa de 100 Lei pentru fiecare document supralegalizat.

Pentru taxa de supraurgenta se aplica in plus o taxa de 150 Lei pentru fiecare document supralegalizat.

3. Modalitatea de plata

Plata catre Ambasada se va face numai la banca pe baza bonului primit de la ghiseu la depunerea documentelor, si numai la una din sucursalele trecute pe spatele bonului primit.

Atentie!

1) Va rugam sa nu efectuati plata in ziua depunerii documentelor ci in ziua ridicarii documentelor. Daca ziua de ridicare este o sarbatoare legala va rugam sa verificati la orarul de functionare al bancilor.

2) Pentru ridicarea documentelor, veniti personal sau o alta persoana poate veni cu bonul primit de la Ambasada si chitanta de la banca.

4. Termenul pentru supralegalizarea documentelor

Programul: Luni, Miercuri si Vineri: 09:00-11:30  Marti si Joi: 14:00-16:00 (cu exceptia sarbatorilor chineze si romane)

Pentru supralegalizare in regim normal sunt necesare 4 zile lucratoare.

Pentru supralegalizare in regim de urgenta sunt necesare 3 zile lucratoare.

Pentru supralegalizare in regim de supraurgenta este necesara 1-2 zile lucratoare (Acest tip de regim se acorda numai in situatii speciale).

Daca este necesara o completare cu alte documente, sau din China se doreste clarificarea situatiei, timpul de finalizare a documentelor specificat mai sus nu va mai fi valabil.

5. Atentie!

1) Aplicantul trebuie sa prezinte spre supralegalizare actele deja legalizate de catre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei sau de alte organe consulare competente din Romania.

2) Actele depuse trebuie sa fie veridice, legitime si sa nu aduca prejudicii intereselor publice ale societatii chineze.

3) Actele prezentate pentru supralegalizare care contin mai mult de doua pagini, trebuie sa fie sigilate, sa fie aplicat sigiliu de perforare sau cu stampila de embosare, pentru a nu permite schimbarea modului de capsare. Daca actele sunt capsate, sunt necesare cel putin trei capse pe partea de fixare a paginilor si sunt necesare stampile notariale pe capsele la deschiderea dintre fiecare doua pagini.

4) In conformitate cu dispozitiile relevante ale Chinei, supralegalizarea certificatului de stare civila in scop de casatorie in China continentala, este posibila doar in primele 6 luni de la eliberarea acestuia. Prin urmare, daca au expirat cele 6 luni de la data intocmirii certificatului, partea cointeresata trebuie sa mai aplice odata pentru supralegalizarea certificatului mentionat mai sus.

5) Nu se va legaliza certificatul de stare civila, certificatul medical sau cazierul juduciar in scop de infiere in China odata ce au expirat cele 6 luni de la legalizarea notariala a actului.

6) Oficialii consulari din Ambasada vor analiza actele depuse pentru supralegalizare. In cazul in care apar careva neclaritati, inclusiv procedura notariala locala, formatul actului este incomplet sau nu este unul standard, continutul este ilegal, actul a fost modificat sau inlocuit, cererea de supralegalizare nu va fi acceptata.

7) Oficialii consulari pot cere aplicantului materiale suplimentare cu privire la aspectele de supralegalizare.

8) Daca continutul documentului supralegalizat consular a fost modificat sau inlocuit, supralegalizarea consulara nu este valabila.

9) Actele care au fost supralegalizate de Ambasada sau sectia consulara, nu pot fi modificate sau inlocuite. Astfel, daca aplicantul a modificat sau inlocuit detalii din actul supralegalizat, raspunderea legala va fi suportata de aplicant.

10) Ambasada Chinei nu poate supralegaliza certificatul notarial sau licenta comerciala legalizata notarial in China. Daca certificatul notarial facut in China a fost adus in strainatate fara procedura de supralegalizare in China, aplicantul trebuie sa transmita certificatul notarial inapoi in China pentru a fi legalizat intai la Departamentul Relatii Consulare al Ministerului Afacerilor Externe din China sau la Biroul Local pentru Afaceri Externe in fiecare provincie, dupa care urmeaza supralegalizat la Ambasada tarii respective din China. Daca aplicantul nu poate pleca in China, acesta poate intocmi o imputernicire pentru o alta persoana (ruda, prieten sau avocat din China) pentru efectuarea formalitatilor.

11) In cazul in care informatia de sus se modifica, cerintele oficialilor Ambasadei o sa predomine.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro