? Cea mai recentă notificare privind condițiile pentru obținerea codului de sănătate sau a declarației de sănătate pentru cetățenii care călătoresc în China

Cea mai recentă notificare privind condițiile pentru obținerea codului de sănătate sau a declarației de sănătate pentru cetățenii care călătoresc în China

2021-09-02 21:29

 În prezent, situația epidemiologică la nivel mondial este destul de gravă, iar călătoriile internaționale cresc riscul răspândirii transfrontaliere cu COVID-19. Din acest motiv, călătorii sunt sfătuiți să călătorească doar dacă acest lucru este absolut necesar. În cazul în care călătorii sunt nevoiți să călătorească în China, pentru a reduce riscul răspândirii transfrontaliere, începănd cu data de 6 noiembrie 2020, cetățenii chinezi și străini care călătoresc cu avionul din Romania spre China trebuie să efectueze testul acidului nucleic pentru COVID-19 (testul RT-PCR) și testul serologic pentru anticorpi de tip IgM, iar în baza acestor certificate de testare să aplice pentru obținerea unui cod de sănătate verde "HS" (pentru cetățenii chinezi) sau a unei declarații de sănătate "HDC" (pentru cetățenii străini). Cerințele sunt specificate în prezenta notificare, după cum urmează:

 1. Cerințe privind testarea

 Pasagerii care zboară din România spre China cu escală printr-o țară terță:

 1.1 Prima testare a acidului nucleic RT-PCR și a testului serologic pentru anticorpi IgM (este acceptat numai rezultatul din proba de sânge recoltat venos) se efectuează în termen de 2 zile înainte de îmbarcare (data recoltării) la una din unitățile desemnate și recunoscute de către Ambasada Chinei în România (vedeți anexa 1). După obținerea certificatelor de testare negative pentru RT-PCR și anticorpi IgM, pasagerii trebuie să solicite Ambasadei Chinei în România un cod de sănătate verde "HS" sau o declarație de sănătate "HDC". De exemplu, dacă un pasager are zbor din România spre China în data de 9 noiembrie, recoltarea probelor pentu cele 2 teste nu poate fi făcută mai devreme de 7 noiembrie.

 1.2 Testarea RT-PCR și a testului serologic pentru anticorpi IgM trebuie efectuată și în țara de tranzit (de unde pasagerii vor avea zbor direct spre China), în termen de 2 zile înaintea îmbarcării. A doua testare se efectuează la unitățile desemnate sau recunoscute de către Ambasada Chinei din țara terță respectivă (vă rugăm să consultați notificarea relevantă de pe website-ul Ambasadei sau Consulatului Chinei din țara în cauză). După obținerea certificatelor de testare negative pentru aceste 2 teste, pasagerii trebuie să solicite din nou un cod de sănătate verde de la Ambasada sau Consulatul Chinei din țara terță (de unde aceștia vor avea zbor direct spre China).

 În funcție de situația în care va încadrați, vă rugăm să urmați următoarele cerințe:

 (1) Persoanele nevaccinate

 Persoanele care nu au fost vaccinate trebuie să efectueze testările RT-PCR și serologic pentru anticorpi IgM conform cerințelor de mai sus și să prezinte cele două certificate cu rezultate negative înainte de a aplica pentru obținerea codului verde.

 (2) Persoanele vaccinate

 a) Persoanele vaccinate care intenționează să plece în China pot să călătorească doar după 14 zile după vaccinarea completă. Codul verde nu se va emite celor pentru care nu au trecut cele 14 zile de la vaccinarea completa (dacă certificatul de vaccinare prezentat indică faptul că nu au trecut cele 14 zile de la vaccinarea completă, persoana în cauză nu va primi codul chiar dacă condițiile privind testarea înaintea îmbarcării sunt îndeplinite).

 b) După efectuarea celor 2 teste conform cerințelor de testare menționate mai sus, dacă rezultatul testului acidului nucleic RT-PCR este negativ iar rezultatul testului serologic pentru anticorpi IgM este pozitiv ca urmare a vaccinării complete, pasagerul în cauză trebuie să prezinte un certificat de vaccinare veridic si valid în momentul aplicării pentru obținerea codului de sănătate verde, împreună cu declarația de vaccinare completată cu scris de mână (vedeți anexa 2). După verificarea și aprobarea de către Ambasada Chinei, pasagerul în cauză poate obține codul de sănătate verde.

 (3) Persoanele care au suferit de infecția cu COVID-19

 Persoanele care au mai fost în trecut infectate cu COVID-19 (inclusiv cele care au fost oficial diagnosticate, cât și cele nediagnosticate dar care au avut un rezultat pozitiv la oricare din testele de acid nucleic RT-PCR, ale anticorpilor IgM sau IgG) trebuie să trimită cu cel puțin 3 săptămâni înainte de plecarea în China următoarele documente pe adresa de e-mail 2334189@gmail.com: un raport medical de examinare al plămânilor cu rezultatul scanării CT sau Rx (radiografie) obținut de la un spital în România, și două rezultate negative în urma efectuării a două teste ale acidul nucleic RT-PCR (cele două teste trebuie efectuate la distanță de cel putin 24 de ore unul față de celălalt, cu maxim 3 zile inainte de a le trimite pentru verificare la ambasadă)

 După verificarea și aprobarea din partea Ambasadei Chinei în România, persoana în cauză trebuie să se autoizoleze timp de 14 zile și să își monitorizeze starea de sănătate, apoi să trimită pe adresa de e-mail 2334189@gmail.com formularul automonitorizării stării de sănătate (vedeți anexa 3), completat cu scris de mână. După verificarea și aprobarea din partea Ambasadei Chinei în România, persoana în cauză poate efectua cu 2 zile înainte, conform cerințelor, cele 2 teste și cu aceste 2 rezultate negative să aplice pentru codul verde de sănătate.

 Persoanele care au suferit de infecția cu COVID-19 și s-au vaccinat trebuie, de asemenea, să urmeze în prealabil procedura de recuperare pentru persoane cu istoric de infecție menționată mai sus, incluzând autoizolarea timp de 14 zile și monitorizarea stării de sănătate, dar în același timp vor trebui să urmeze și procedura cu cerințele specifice pentru persoanele vaccinate, în momentul în care aplică pentru codul verde de sănătate.

 (4) Persoanele care au avut contact apropiat cu o persoană infectată

 Persoanele care în termen de 14 zile înainte de diagnostic au intrat în contact direct cu o altă persoană confirmată pozitiv sau asimptomatică (de exemplu, testul RT-PCR este pozitiv), sunt considerate contacte apropiate. Așadar, contactele apropiate trebuie să se autoizoleze și să își monitorizate starea de sănătate timp de 14 zile, iar testele de acid nucleic RT-PCR trebuie efectuate în prima, a patra și a șaptea zi a perioadei de monitorizare. Dacă toate rezultatele acestor teste RT-PCR sunt negative, persoana în cauză trebuie să trimită formularul automonitorizării stării de sănătate împreună cu cele 3 rezultate negative, la adresa de e-mail 2334189@gmail.com. După verificarea și aprobarea din partea Ambasadei Chinei în România, persoana în cauză poate efectua cu 2 zile înainte, conform cerințelor, cele 2 teste și cu aceste 2 rezultate negative să aplice pentru codul verde de sănătate (persoanele vaccinate trebuie să respecte cerințele relevante în momentul aplicării).

 2. Solicitarea codului de sănătate verde "HS" pentru cetățenii chinezi

 După obținerea celor două certificate de testare negative: al acidului nucleic pentru COVID-19 și al testului serologic pentru anticorpi IgM, pasagerii chinezi trebuie să declare în cel mai scurt timp rezultatele, completând informațiile personale și încărcând fotografii cu aceste două certificate negative de testare prin intermediul aplicației WeChat mini program COVID-19 Prevention Health Code International Version (puteți scana codul QR de mai jos ca să accesați). După verificarea și aprobarea din partea Ambasadei Chinei din țara respectivă, pasagerul în cauză obține un cod de sănătate "HS". Companiile aeriene care operează zboruri directe către China vor verifica codul de sănătate verde emis de către Ambasadele Chineze din țările de plecare, pentru permiterea îmbarcării cetățenilor. Vă rugăm să acordați deosebită atenție îmbarcării în perioada de valabilitate a codului de sănătate și să cooperați cu personalul companiilor aeriene pentru verificare în momentul îmbarcării.


Codul QR pentru WECHAT mini program COVID-19 Prevention

Health Code International Version 

Codul de sănătate verde cu sigla "HS"


 3. Solicitarea declarației de sănătate pentru cetățenii străini

 Începând cu data de 11 noiembrie 2020, cetățenii străini care au zbor din România spre China vor aplica online pentru obținerea declarației de sănătate, după ce dețin certificatele de testare negative pentru testele RT-PCR și anticorpi IgM, conform cerințelor de mai sus. Cetățenii străini trebuie să acceseze pagina web https://hrhk.cs.mfa.gov.cn/H5/ prin intermediul computerelor, telefoanelor mobile sau altor dispozitive. Aceștia trebuie să completeze informațiile online, să declare starea de sănătate și să încarce certificatele de testare și restul documentelor necesare. După verificarea și aprobarea de către Ambasada Chinei din țara respectivă, se poate obține declarația de sănătate cu sigla „HDC". Companiile aeriene cu zboruri directe către China vor permite îmbarcarea cetățenilor străini doar în baza declarațiilor de sănătate emise de către Ambasadele sau Consulatele Chinei din respectivele țări de plecare, cu zbor direct. Vă rugăm să acordați deosebită atenție îmbarcării în perioada de valabilitate a declarației de sănătate și să cooperați cu personalul companiilor aeriene pentru verificarea la îmbarcare.

  

versiunea chineză-engleză versiunea în limba engleză


 4. Notă importantă

 4.1 Pasagerii care intenționează să călătorească cu avionul spre China sunt rugați să citească cu atenție această notificare și să respecte toate cerințele menționate. Cei care nu au obținut codul de sănătate verde "HS" sau declarația de sănătate "HDC" înainte de îmbarcare, înseamnă că nu sunt temporar eligibili pentru zbor iar călătoria trebuie reprogramată pentru când condițiile sunt îndeplinite.

 4.2. Deplasarea călătorilor din România spre China este posibilă doar tranzitând printr-o singură țară terță până la destinația China. În momentul în care călătorii aplică pentru obținerea codului de sănătate, aceștia sunt rugați să încarce pe platforma online itinerariul către China (toate biletele de avion), viza, precum și restul documentelor necesare conform cerințelor. Ambasada Chinei în România nu va mai elibera codul de sănătate călătorilor care, în călătoria spre China, au două sau mai multe escale.

 4.3. Persoanele care se deplasează din România spre China, indiferent de mijloacele de transport utilizate până în țara terță de tranzit și apoi către China, trebuie să efectueze testul acidului nucleic pentru COVID-19 (testul RT-PCR) și testul serologic pentru anticorpi de tip IgM atât în Romania, cât și în țara de tranzit, și să solicite un cod de sănătate atât de la Ambasada Chinei în România, cât și de la Ambasada sau Consulatul General al Chinei din țara de tranzit. În cazul în care nu se fac testările în România și nu se poate obține codul de sănătate de la Ambasada Chinei în România, atunci nici Ambasada sau Consulatul General al Chinei din țara de tranzit nu va putea emite codul de sănătate necesar deplasării.

 4.4. Vă rugăm să acordați mare atenție în alegerea zborului de tranzit pentru călătoria spre China. Având în vedere situația instabilită cauzată de contextul pandemiei, pot exista modificări privind măsurile de prevenire și control. De aceea, vă rugăm să verificați în prealabil condițiile de intrare în țara de tranzit, cât și cerințele privind testarea acidului nucleic RT-PCR și a testului serologic pentru anticorpi IgM, pentru a evita situații nedorite. Imposibilitatea intrării în țară, nereguli în privința condițiilor de testare sau a codului de sănătate și a declarației de sănătate, pot duce la reținerea pasagerilor în punctul de tranzit, astfel riscul de infectare fiind mai mare.

 4.5. Pasagerii care călătoresc în China trebuie să respecte cu strictețe cerințele și reglementările antiepidemice relevante, să raporteze istoricul infecției dacă este cazul, să declare contactul direct cu persoanele infectate dacă este cazul și să ofere toate informațiile reale necesare. De asemenea, certificatele de testare, de vaccinare și toate celelalte certificate relevante prezentate trebuie să fie reale și valide. În caz contrar, falsificarea certificatelor sau a informațiilor vor fi sancționate conform prevederilor legale corespunzătoare.

 În cazul în care reglementările din notificarile anterioare sunt diferite de cele din această notificare, aceasta va prevala.

 Dacă aveți întrebări, vă rugăm să contactați Ambasada Chinei în România și vom reveni cu un răspuns în cel mai scurt timp.

 Adresa de e-mail a Ambasadei Chinei în România pentru chestiuni referitoare la codul de sănătate este 2334189@gmail.com.

 Anexa 1:

Lista unităților de testare pentru COVID-19 desemnate sau recunoscute de Ambasada Chinei în România (Lista înnoită pe data de 9 septembrie 2021).pdf

 Anexa 2:

Declarația privind vaccinarea cu vaccinul anti-COVID-19(Letter of Commitment on Vaccination).pdf Anexa 3:

Formularul pentru automonitorizarea stării de sănătate.docx


Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro