? Notificare privind condițiile pentru obținerea codului de sănătate sau a declarației de sănătate pentru cetățenii care călătoresc în China

Notificare privind condițiile pentru obținerea codului de sănătate sau a declarației de sănătate pentru cetățenii care călătoresc în China

2021-06-24 15:00

 În prezent, situația epidemiologică la nivel mondial este destul de gravă, iar calătoriile internaționale cresc riscul răspândirii transfrontaliere cu COVID-19. Din acest motiv, călătorii sunt sfătuiți să călătorească doar dacă acest lucru este absolut necesar. În cazul în care călătorii sunt nevoiți să călătorească în China, pentru a reduce riscul răspândirii transfrontaliere, începănd cu data de 6 noiembrie 2020, cetățenii chinezi și străini care călătoresc cu avionul din Romania spre China trebuie să efectueze testul acidului nucleic pentru COVID-19 (testul RT-PCR) și testul serologic pentru anticorpi de tip IgM, iar în baza acestor certificate de testare să aplice pentru obținerea unui cod de sănătate verde "HS" (pentru cetățenii chinezi) sau a unei declarații de sănătate "HDC" (pentru cetățenii străini). Cerințele sunt specificate în prezenta notificare, dupa cum urmează:

 

 1. Cerințe privind testarea

 

 1.1 Rezultate negative în urma dublei testări pentru testele RT-PCR și cel al anticorpilor IgM

 

 Pasagerii care zboară din România spre China cu escală printr-o țară terță:

 

 (1) Prima testare a acidului nucleic RT-PCR și a testului serologic pentru anticorpi IgM (e acceptat numai rezultatul din proba de sânge recoltat venos) se efectuează în termen de 2 zile înainte de îmbarcare (data recoltării) la una din unitățile desemnate și recunoscute de către Ambasada Chinei în România (vedeți anexa 1). După obținerea certificatelor de testare negative pentru RT-PCR și anticorpi IgM, pasagerii trebuie să solicite Ambasadei Chinei în România un cod de sănătate verde "HS" sau o declarație de sănătate "HDC". De exemplu, dacă un pasager are zbor din România spre China în data de 9 noiembrie, recoltarea probelor pentu cele 2 teste nu poate fi făcută mai devreme de 7 noiembrie.

 

 (2) A doua testare RT-PCR și a testului serologic pentru anticorpi IgM trebuie efectuată în țara de tranzit (de unde pasagerii vor avea zbor direct spre China), în termen de 2 zile înaintea îmbarcării. A doua testare se efectuează la unitățile desemnate sau recunoscute de către Ambasada Chinei din țara terță respectivă (vă rugăm să consultați notificarea relevantă de pe website-ul Ambasadei Chinei din țara în cauză). După obținerea certificatelor de testare negative pentru aceste 2 teste, pasagerii trebuie să solicite din nou un cod de sănătate verde sau o declarație de sănătate de la Ambasada Chinei din țara terță (de unde aceștia vor avea zbor direct spre China).

 

 1.2 Testul serologic pentru anticorpi Igm este pozitiv în urma vaccinării anti-COVID-19

 

 După efectuarea celor 2 teste conform cerințelor de testare menționate mai sus, dacă rezultatul testului acidului nucleic RT-PCR este negativ iar rezultatul testului serologic pentru anticorpi IgM este pozitiv ca urmare a vaccinării complete anti-COVID-19, pasagerul în cauză trebuie să prezinte un certificat de vaccinare veridic si valid în momentul aplicării pentru obținerea codului de sănătate verde sau a declarației de sănătate, împreuna cu declarația de vaccinare completată cu scris de mână (vedeți anexa 2). După verificarea și aprobarea de către Ambasada Chinei, pasagerul în cauză poate obține codul de sănătate verde sau declarația de sănătate.

 

 1.3 Pasagerii care au suferit de infectația cu COVID-19

 

 Persoanele care au mai fost în trecut infectate cu COVID-19 (inclusiv cele care au fost oficial diagnosticate, cât și cele nediagnosticate dar care au avut un rezultat pozitiv la oricare din testele de acid nucleic RT-PCR, ale anticorpilor IgM sau IgG) trebuie să trimită cu cel puțin 3 săptămâni înainte de plecarea în China următoarele documente pe adresa de e-mail 2334189@gmail.com: un raport medical de examinare al plămânilor cu rezultatul scanării CT sau Rx (radiografie) obținut de la un spital local, și două rezultate negative în urma efectuării a două teste ale acidul nucleic RT-PCR (cele două teste trebuie efectuate la distanță de cel putin 24 de ore unul față de celălalt). După verificarea și aprobarea din partea Ambasadei Chinei în România, persoana în cauză trebuie să se autoizoleze timp de 14 zile și să își monitorizeze starea de sănătate. După expirarea perioadei de 14 zile de autoizolare, dacă starea de sănătate este normală, persoana în cauză va putea proceda conform reglementărilor și să efectueze cele două testări (testul acidului nucleic RT-PCR și testul anticorpilor IgM) în termen de 48 de ore înaintea îmbarcării, pe baza celor două rezultate negative, apoi să aplice pentru obținerea codului de sănătate sau a declarației de sănătate de la Ambasada Chinei în România.

 

 2. Solicitarea codului de sănătate verde "HS" pentru cetățenii chinezi

 

 Nu se aplică pentru cetățenii străini.

 

 3. Solicitarea declarației de sănătate pentru cetățenii străini

 

 Începând cu data de 11 noiembrie 2020, cetățenii străini care au zbor din România spre China vor aplica online pentru obținerea declarației de sănătate, după ce dețin certificatele de testare negative pentru testele RT-PCR și anticorpi IgM, conform cerințelor de mai sus. Cetățenii străini trebuie să acceseze pagina web https://hrhk.cs.mfa.gov.cn/H5/ prin intermediul computerelor, telefoanelor mobile sau altor dispozitive. Aceștia trebuie să completeze informațiile online, să declare starea de sănătate și să încarce certificatele de testare și restul documentelor necesare. După verificarea și aprobarea de către Ambasada Chinei din țara respectivă, se poate obține declarația de sănătate cu sigla „HDC". Companiile aeriene cu zboruri directe către China vor permite îmbarcarea cetățenilor străini doar în baza declarațiilor de sănătate emise de către Ambasadele Chineze din respectivele țări de plecare, cu zbor direct. Vă rugăm să acordați deosebită atenție îmbarcării în perioada de valabilitate a declarației de sănătate și să cooperați cu personalul companiilor aeriene pentru verificarea la îmbarcare.

 

   
versiunea chineză-engleză 

versiunea în limba engleză

 

 

 4. Notă importantă

 

 4.1 Pasagerii care intenționează să călătorească cu avionul spre China sunt rugați să citească cu atenție această notificare și să respecte toate cerințele menționate. Cei care nu au obținut codul de sănătate verde "HS" sau declarația de sănătate "HDC" valide înainte de îmbarcare, înseamnă că nu sunt temporar eligibili pentru zbor iar călătoria trebuie reprogramată pentru când condițiile sunt îndeplinite.

 

 4.2 Deplasarea călătorilor din România spre China este posibilă doar tranzitând printr-o singură țară terță până la destinația China. În momentul în care călătorii aplică pentru obținerea codului de sănătate sau a declarației de sănătate, aceștia sunt rugați să încarce pe platforma online itinerariul către China (toate biletele de avion), viza, precum și restul documentelor necesare conform cerințelor. Ambasada Chinei în România nu va mai elibera codul de sănătate sau declarația de sănătate călătorilor care, în călătoria spre China, au două sau mai multe escale.

 

 4.3 Persoanele care se deplasează din România spre China, indiferent de mijloacele de transport utilizate până în țara terță de tranzit și apoi către China, trebuie să efectueze testul acidului nucleic pentru COVID-19 (testul RT-PCR) și testul serologic pentru anticorpi de tip IgM atât în Romania, cât și în țara de tranzit, și să solicite un cod de sănătate sau o declarație de sănătate atât de la Ambasada Chinei în România, cât și de la Ambasada sau Consulatul General al Chinei din țara de tranzit. În cazul în care nu se fac testările în România și nu se poate obține codul de sănătate sau declarația de sănătate de la Ambasada Chinei în România, atunci nici Ambasada sau Consulatul General al Chinei din țara de tranzit nu va putea emite codul de sănătate sau declarația de sănătate, necesare deplasării.

 

 4.4 Vă rugăm să acordați mare atenție în alegerea zborului de tranzit pentru călătoria spre China și să verificați în prealabil reglementările specifice din țara respectivă, atât condițiile de intrare în țară cât și cerințele privind testarea acidului nucleic RT-PCR și a testului serologic pentru anticorpi IgM. Imposibilitatea intrării în țară, nereguli în privința condițiilor de testare sau a codului de sănătate și a declarației de sănătate, pot duce la reținerea pasagerilor în punctul de tranzit, astfel riscul de infectare fiind mai mare.

 

 În cazul în care reglementările din notificarile anterioare sunt diferite de cele din această notificare, aceasta va prevala.

 

 Anexa 1: Lista unităților medicale desemnate și recunoscute de Ambasada Chinei în România pentru efectuarea testărilor (listă actualizată la data de 30 octombrie 2020)

 

 Anexa 2: Declarația privind vaccinarea cu vaccinul anti-COVID-19 (Letter of Commitment on Vaccination)

 

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro