Home Informatii despre Ambasada Relatii chino-romane Stiri Informatii de viza Cooperare economica Cooperare stiintifica Cultura Educatie Cunoasterea Chinei
 
   Home > Subiecte > Tibet
Comunicat de presă al Ambasadei R.P.Chineze în România referitor la incidentul de pe traseul Flăcării Olimpice de la Paris
2008/04/07

      În legătură cu întreruperea transmiterii Torţei Olimpice la Paris, datorită activităţilor de sabotaj ale unor factori care susţin „independenţa Tibetului", Ambasada Chinei la Bucureşti comunică următoarele: 

Torţa Olimplică este unul dintre cele mai importante simboluri ale spiritului olimpic, reprezentând pacea, prietenia şi progresul umanităţii. Profanarea acestui simbol constituie un afront adus iubitorilor de pace din întreaga lume, dispreţul faţă de eforturile depuse de-a lungul anilor de către sportivii din toate ţările lumii.

Incidentul de la Paris reprezintă o încercare disperată a grupului de simpatizanţi ai lui Dalai Lama de a exercita presiuni asupra guvernului Chinei, pentru destabilizarea organizării Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Deşi Dalai Lama susţine că sprijină Olimpiada de la Beijing, ceea ce s-a întâmplat în aceste zile demonstrează lipsa de sinceritate a acestuia, faptul că „una spune, alta face".

Posturile T.V., radio-urile şi site-urile din China au relatat imediat la rubrica de ştiri despre acest incident, aşa cum au făcut şi cu incidentul de la Londra, toate aceste evenimente stârnind nemulţumirea şi fiind condamnate de către cetăţenii chinezi.    

  China se opune politizării Jocurilor Olimpice şi nu se va lăsa intimidată. China este încrezătoare că ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice de la Beijing va fi cea mai reuşită din istoria Olimpiadei.

Tibetul este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei. Pentru China, suveranitatea naţională şi integritatea teritorială nu vor constitui niciodată subiect de negociere. China nu va ceda niciodată presiunilor exercitate asupra sa, indiferent de unde ar proveni acestea.[Suggest to a Friend]
       [Print]