Home Informatii despre Ambasada Relatii chino-romane Stiri Informatii de viza Cooperare economica Cooperare stiintifica Cultura Educatie Cunoasterea Chinei
 
   Home > Subiecte > Tibet
Ordinea socială din Lhasa a revenit la normal
2008/03/25

Recent, călugări din câteva temple din Lhasa, capitala Regiunii Autonome Tibet, s-au adunat pe străzi şi au desfăşurat acţiuni violente. Acţiunile plănuite şi instigate de grupul lui Dalai Lama au afectat grav ordinea socială din acest oraş. După semnalarea violenţelor, autorităţile Regiunii Autonome Tibet au adoptat cu promptitudine măsuri eficiente, conform legii, pentru stoparea acestor acţiuni.

Duminică, corespondentul postului nostru de radio a observat că peste 200 de prăvălii dintr-un cartier comercial din Lhasa şi-au reluat activităţile. A văzut locuitori şi turişti străini care se plimbau în parcuri şi în piaţa din centrul oraşului. Domnul Guzman, din Italia, a spus că la 14 martie a fost martor la violenţele petrecute pe străzile din Lhasa. Era speriat. Însă ordinea socială a revenit la normal în aceste zile. El se simte mult mai bine acum, arătând: „Sunt gata să plec în vizită la prieteni. Dimineaţă am cumpărat legume, am servit masa de prânz la restaurant, apoi m-am plimbat."

Domnul Yang Fees Derek, din Suedia, a sosit la Lhasa în urmă cu o lună, cu bicicleta. Hotelul unde este cazat este situat pe strada Tineretului, una din zonele în care s-au semnalat cele mai grave violenţe. El a mărturisit corespondentului nostru că, în după-amiaza zilei de 14 martie se afla în cameră şi auzit sunetele ascuţite din afară, şi a văzut din mai multe locuri se ridică fum. A ieşit pe stradă şi a observat mai mulţi indivizi care atacau şcoli şi spitale, au jefuit bănci, au distrus instalaţii de curent electric şi de telecomunicaţii, au incendiat magazine şi pieţe, staţii de benzină şi autovehicule şi au bătut pietoni. Yang Fees Derek a spus că acum ordinea socială din Lhasa a revenit la nomal, iar oraşul este la fel de frumos ca înainte. El a arătat: „La 15 şi 16 martie poliţiştii asigurau ordinea pe stradă, nu am mai văzut acte de violenţă. Acum oraşul Lhasa este calm."

În ultimele zile, unele pieţe şi supermagazine din Lhasa şi-au reluat activităţile normale. Într-un supermagazin, corespondentul nostru a intervievat-o pe domnişoara Xiong, aflată la cumpărături:

„Lucrez într-o instituţie din apropiere şi vin mereu în acest supermagazin. Numărul cumpărătorilor din aceste două zile este la fel de mare ca şi înainte. Mărfurile sunt abundente şi preţurile rămân ca în trecut."

În timpul violenţelor au fost atacate multe şcoli din Lhasa. Clădirea şcolii generale Haicheng a fost atacată la 14 martie de huligani. Pentru asigurarea securităţii vieţii elevilor, şcoala a întrerupt cursurile timp de 3 zile. Acum, programul se desfăşoară normal. Pe terenul de sport, un grup de elevi se joacă şi se distrează. Directorul şcolii , Nyima Tsering, a arătat: „Acum sunt prezenţi la ore 98% dintre elevi, profesorii fiind prezenţi în totalitate la serviciu."

Pe timpul violenţelor s-au distrus cabluri telefonice cu o lungime totală de 12,5 km, cîteva zeci de mii de utilizatori de telefoane şi internet din Lhasa au fost afectaţi. O parte din cablurile de televiziune a fost arse. În urma reparaţiilor urgente, majoritatea familiilor şi alţi consumatori au început să beneficieze, din nou, de alimentarea cu curent electric. Pe principale străzi din Lhasa circulă normal taxiuri, autobuze şi alte autovehicule. Tot mai mulţi credincioşi vin în pelerinaj în faţa Palatului Pothala. Primarul oraşului Lhasa, Dorje Tsedrup, a declarat : „Vom pedepsi criminalii care au plănuit, organizat şi au participat la acţiunile violente. Avem hotărârea şi capacitatea de menţinere a stabilităţii sociale în oraşul Lhasa."[Suggest to a Friend]
       [Print]