Home Informatii despre Ambasada Relatii chino-romane Stiri Informatii de viza Cooperare economica Cooperare stiintifica Cultura Educatie Cunoasterea Chinei
 
   Home > Subiecte > Tibet
Consemnarea violenţelor din Lhasa
2008/03/25

Televiziunea naţională din China a transmis joi filmul documentar „Consemnarea violenţelor petrecute la 14 martie în Lhasa", furnizând mai multe detalii ale acestor acţiuni. Din filmul documentar se constată că numeroşi pietoni şi oameni nevinovaţi au fost atacaţi de huligani şi multe prăvălii şi clădiri au fost distruse din cauza incendiilor provocate de aceştia.

În dimineaţa zilei de 14 martie un număr mic de călugări au atacat cu pietre poliţiştii care asigurau paza templelor. Ulterior, unii dintre aceştia au început să se adune pe stradă scandând lozinci pro-secesiune. Aceştia au atacat şcoli şi spitale, au jefuit bănci, au distrus instalaţii de curent electric şi de telecomunicaţii, au incendiat magazine şi pieţe, staţii de benzină, autovehicule şi au bătut pietoni.

Un magazin cu accesorii pentru îmbrăcăminte situat în centrul oraşului Lhasa a fost incendiat de huligani. Cinci tinere, lucrătoare în acest magazin, nu au putut să fugă afară şi au murit carbonizate. Drolma, singura care a scăpat de flăcări, povesteşte:

„Uşa din sticlă a magazinului nostru a fost spartă. Eram speriate, plângeam. Nu puteam să-mi închipui că se poate întâmpla aşa ceva. Dimineaţa am venit vesele la serviciu şi peste puţin timp am rămas singură. Mi-e frică să mă gândesc la ceea ce s-a întâmplat. Dar vreau să-i întreb: Criminalilor, de ce aţi ucis atâţia oameni nevinovaţi?"

Pe timpul acţiunilor violente indivizii au dat dovadă de foarte mare cruzime. S-a putut urmări un exemplu în care un bărbat care mergea cu motocicleta pe stradă a fost oprit şi atacat, mai mult de 10 huligani lovindu-l în cap cu cărămizi, ceea ce a dus la pierderea vederii cu ochiul drept, şi i-au tăiat urechea stângă. Huliganii i-au atacat şi pe medicii care ieşeau să salveze răniţii. Medicul Losel Tsering de la Spitalul Poporului din Lhasa a fost rănit. El a declarat reporterului : „Pe stradă ne-am întâlnit cu câţiva huligani cărora le-am spus că suntem medici. Ignorând cuvintele noastre, au început să lovească maşina în care ne aflam şi ne-au lovit."

Instalaţiile de curent electric şi de telecomunicaţii, băncile, spitalele, liceele şi şcolile generale din Lhasa au fost grav avariate. Indivizii au pătruns într-un liceu şi l-au incendiat. Pompierii care au venit să stingă incendiu au fost atacaţi. Două maşini de pompieri au fost distruse complet iar 4 pompieri au fost grav răniţi.

După semnalarea acţiunilor violente, autorităţile Regiunii Autonome Tibet au mobilizat poliţişti pentru menţinerea ordinii sociale, apărarea securităţii vieţii şi bunurilor populaţiei. Aceştia nu au folosit nici un fel de armă, dar au fost atacaţi de indivizi înarmaţi cu pietre, cărămizi şi cuţite.

Potrivit unei statistici, în timpul acţiunilor violente huliganii au incendiat 216 case, au distrus 56 de autovehicule şi au ucis 13 persoane nevinovate. Padma Tsinle, oficial din conducerea Regiunii Autonome Tibet, a afirmat că există suficiente dovezi care confirmă că violenţele au fost organizate şi plănuite de grupul lui Dalai.El a arătat:

„Grupul lui Dalai foloseşte diferite mijloace pentru a lua legătura cu unii călugări din Tibet, pentru a le transmite ordine, pentru a instiga oameni care nu cunosc adevărul să participe la acţiuni violente."

Până la 19 martie circa 170 persoane implicate în violenţe din Lhasa s-au predat poliţiei. Reporterul postului nostru de radio a constatat joi că în principale cartiere şi pe principalele străzi ale oraşului Lhasa autovehiculele circulă normal. Majoritatea magazinelor sunt redeschise. Institutele de învăţământ superior, liceele şi şcolile generale şi-au reluat activităţile, iar ordinea socială a revenit la normal.[Suggest to a Friend]
       [Print]