Cu multă iubire din cloud, sărbătorim împreună aniversarea
-Ambasada Chinei în România a organizat o serie de activități online pentru a sărbători Ziua Națională a Chinei

2020-10-12 19:32

Pe 29 septembrie 2020, Ambasada Chinei în România a organizat o serie de activități online pe site-ul Ambasadei, pe contul WeChat și pagina de Facebook al ambasadei pentru a sărbători cea de-a 71-a aniversare a Zilei Naționale. Ambasadorul Jiang Yu a ținut un discurs scris, iar președintele Camerei Deputaților din România Marcel Ciolacu și Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu au trimis felicitări scrise. Au fost invitați să participe reprezentanți din toate categoriile sociale din România, membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai comunității chineze, reprezentanți ai agențiilor economice chineze și studenți. În ziua evenimentului, aproape 40.000 de persoane au postat pe pagina de Facebook a ambasadei, iar numărul de interacțiuni a depășit 5.000.

   

Ambasadorul Jiang Yu a spus în discursul său că, în fața noii epidemii de COVID-19, guvernul chinez aderă la principiul „oamenii pe primul loc, viața pe primul loc", protejând cu orice preț viața și sănătatea oamenilor și obținând o victorie cheie în lupta împotriva epidemiei. În același timp, a desfășurat activ cooperarea internațională în lupta împotriva epidemiei și a anunțat că după cercetări și dezvoltări de succes, vaccinul va fi utilizat ca produs public pentru a oferi asistență numărului mare de țări în curs de dezvoltare. Ambasadorul Jiang a prezentat cele mai recente realizări ale dezvoltării economice a Chinei prin cifre detaliate și a subliniat că creșterea economică a Chinei în al doilea trimestru s-a modificat de la negativ la pozitiv, a arătat un ritm de creștere a redresării și a devenit prima economie majoră care a atins creșterea după izbucnirea epidemiei de COVID-19, ceea ce reflectă pe deplin rezistența puternică și spațiul uriaș de manevră al economiei chineze. În a doua jumătate a anului, economia chineză are baza, potențialul și condițiile necesare pentru a realiza redresarea.

Ambasadorul Jiang a încurajat sprijinul reciproc dintre guvernul și poporul chinez și român în timpul epidemiei și a spus că China și România au legat o prietenie profundă de-a lungul istoriei îndelungate, o prietenie care nu s-a schimbat niciodată în ciuda tulburărilor; iar înfruntând această epidemie, cele două țări au scris un nou capitol al prieteniei cu sloganul "Prietenul la nevoie se cunoaște". În situația epidemică, cele două țări au desfășurat o cooperare solidă în diverse domenii, cum ar fi lupta împotriva epidemiei, economia și comerțul, științele umaniste și afacerile internaționale, iar prietenia tradițională a asistenței reciproce radiază din nou în lumina vremurilor.

Ambasadorul Jiang a subliniat că situația mondială actuală se confruntă cu provocarea generată de epidemie și unilateralism, China însă urmează neclintit calea dezvoltării pașnice și a strategiei de deschidere de tip câștig-câștig. În același timp, China va proteja neclintit suveranitatea națională, drepturile și interesele sale legitime și nu va permite nici unei forțe să-i priveze pe chinezi de dreptul lor de a continua dezvoltarea și de a obține o viață mai bună. China este gata să colaboreze cu România și alte țări pentru a susține multilateralismul și normele de bază care guvernează relațiile internaționale, pentru a construi o economie mondială deschisă și pentru a oferi un nou impuls pentru un viitor mai bun pentru oamenii din toate țările. Suntem încrezători că relațiile China-România vor avansa constant și cele două țări își vor aduce contribuțiile cuvenite în promovarea redresării economice mondiale și în abordarea provocărilor globale.

În discursul său de felicitare, Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu a apreciat relația lungă durată și strânsă dintre cele două țări și cele două popoare, exprimându-și ferma convingere că parteneriatul amplu de prietenie și cooperare dintre cele două țări va fi dezvoltat în mod constructiv și va avea un impact pozitiv asupra dialogului bilateral. Parlamentul României va continua să depună eforturi pentru a aduce contribuții importante la avansarea cooperării bilaterale.

În discursul său, Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a declarat că România și China s-au înțeles și respectat întotdeauna, prietenia dintre țări are o istorie lungă, iar relațiile bilaterale au menținut o dezvoltare solidă de mai bine de 70 de ani consecutivi. România se angajează să dezvolte o cooperare pragmatică cu China, pe baza intereselor naționale ale României și Chinei, pentru a obține beneficii reciproce; se angajează să ofere concurență deplină și un mediu echitabil de afaceri pe premisa respectării standardelor europene, ambele părți având numeroase oportunități de cooperare în diverse domenii. În calitate de membru al UE, România susține stabilirea unei relații echilibrate și reciproc benefice, bazată pe transparență reciprocă, acces deschis la piață și concurență loială și salută dialogul la nivel înalt dintre China și UE pentru a promova activ cooperarea în domenii importante.

Reprezentanți din toate categoriile sociale din România au felicitat Ambasada Chinei pentru activitățile organizate de Ziua Națională. Fost Președinte al României, Președinte de onoare al Partidului Mișcarea Populară, Membru al Parlamentului European, Traian Băsescu, fost Prim-ministru al României, Președintele Partidului Pro România, Victor Ponta, Secretarul General al Partidului Social Democrat, Paul Stănescu, Președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților, Sorin Lazăr, Secretarul General, Camera Deputaților, Silvia-Claudia Mihalcea, Președintele partidului Alianța Națională a Agricultorilor, Florin Simion, fost Ministru Adjunct al Afacerilor Externe al României, Nicolae Ecobescu, foști Ambasadori în China, Romulus Ioan Budura și Viorel Isticioaia-Budura, primari din Arad, Suceava, Galați, Constanța, Ploiești, Iași și alte județe, precum și reprezentanți mass-media, cercetare științifică, educație, oamenii prietenoși din toate categoriile sociale, precum reprezentanți ai grupurilor think tank și cultură și-au exprimat felicitările prin scrisori, apeluri telefonice și e-mailuri. Fostul Secretar de Stat al Ministerului Afacerilor Externe al României, Monica Gheorghiță, Președintele Consiliului județean Timiș, Călin-Ionel Dobra și alții au trimis felicitări poporului chinez printr-un videoclip special.

Seria de activități include, de asemenea, publicarea numărului special de Ziua Națională a Chinei în ziarul „Nine o'clock", difuzarea videoclipului „China 2020: People First", concerte speciale și o expoziție foto „Frumusețea naturii în China", printr-un articol minunat, o poveste emoționantă, o fotografie frumoasă, o piesă muzicală extraordinară, este prezentată din mai multe perspective lupta anti-epidemică a Chinei, construcția cuprinzătoare a unei societăți bogate, reducerea sărăciei, redresarea economică, dezvoltarea ecologică, deschiderea către lumea exterioară și progresul tehnologic și științific, toate aceste realizări în diverse domenii, prezintă pe deplin peisajul fascinant și frumos al Chinei și cultura tradițională vastă și profundă.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro