Mesajul doamnei ambassador Jiang Yu cu ocazia aniversării a 71 de ani atât de la proclamarea Republicii Populare Chineze, cât și de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România

2020-09-29 22:13

Înfruntăm dificultățile și înaintăm spre noi progrese într-o lume în schimbare

Jiang Yu, Ambasadorul Chinei în România

Anul acesta marchează 71 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze și 71 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România.

De la începutul anului, lumea a fost cuprinsă pe neașteptate de o epidemie de coronavirus. Mai mult ca oricând, suntem conștienți că omenirea împărtășește un destin comun și că putem depăși aceste dificultăți numai prin solidaritate și cooperare.

În fața unui atac brusc al unui virus necunoscut, guvernul chinez aderă la principiul „oamenii pe primul loc, viața pe primul loc" și a adoptat cele mai cuprinzătoare și stricte măsuri de prevenire și control pentru a proteja cu orice preț viața și sănătatea oamenilor și a fost nevoie de mai mult de 50 de zile pentru a pune pandemia sub control. În ultimele șase luni, China a oferit asistență medicală urgentă pentru mai mult de 150 de țări și 4 organizații internaționale, a trimis echipe de experți medicali în peste 30 de țări, a exportat produse medicale în 200 de țări și regiuni. Au fost organizate peste 100 de întâlniri video pentru a împărtăși experiența în diagnosticul și tratamentul pandemiei, cercetarea vaccinului și cooperarea pentru dezvoltare cu mai multe țări și regiuni din America Latină, Orientul Mijlociu și Asia. China a anunțat, de asemenea, că vaccinurile sale, după finalizarea cercetării și dezvoltării, vor fi utilizate ca produs public pentru a oferi asistență țărilor în curs de dezvoltare.

China a obținut o victorie cheie în lupta împotriva pandemiei. Între timp, a obținut rezultate bune și în dezvoltarea economică și socială. După o creștere negativă de 6,8% în primul trimestru, creșterea economică a Chinei a crescut cu 10 puncte procentuale în al doilea trimestru, trecând de la creștere negativă la creștere pozitivă, prezentând astfel impulsul unei redresări. China a devenit prima economie majoră care a atins creșterea economică după izbucnirea COVID-19. În același timp, China continuă să se deschidă mai larg către lume, iar în clasamentul global al mediului de afaceri China a avansat de la locul 78 în 2018 la 31 în 2020, fiind pentru doi ani consecutive printre primele zece economii cu cel mai rapid ritm de reformă din lume. În prima jumătate a acestui an, valoarea totală a comerțului de mărfuri al Chinei a depășit 14 trilioane de yuani, iar exporturile au înregistrat o creștere pozitivă timp de trei luni consecutive din aprilie până în iunie. Investițiile externe au înregistrat progrese constante, incluzând 57,1 miliarde de yuani de investiții nefinanciare directe de către companiile chineze din 54 de țări de-a lungul traseului „Belt and Road", o creștere anuală de 23,8%. Acest lucru reflectă pe deplin rezistența economiei chineze. În a doua jumătate a acestui an, cu toate condițiile potențiale și avantajoase, economia chineză este pe drumul său spre redresare.

Pe parcursul istoriei, China și România au legat o prietenie profundă, care a rămas neschimbată în ciuda tulburărilor. Astăzi, țările noastre au scris un nou capitol al prieteniei prin unirea eforturilor de combatere a COVID-19, continuând tradiția „prietenul la nevoie se cunoaște". În cel mai critic moment în care China lupta cu pandemia, liderii României au trimis scrisori de susținere Chinei, iar unele guverne locale și prieteni din România au donat Chinei materiale anti-pandemice. Copiii din corul românesc „Allegretto" au cântat cântece chinezești pentru a încuraja China. Melodiile lor au fost vizionate de aproape 30 de milioane de ori pe rețelele de socializare chineze și au primit numeroase aprecieri. După ce România a fost lovită de pandemie, diferite provincii și orașe chineze, asociații ale comunității de chinezi din România și întreprinderi chineze din România au donat României o cantitate mare de materiale antipandemice. China a construit, de asemenea, un „coridor aerian" pentru ca România să cumpere materiale medicale din China, iar acestea să poată ajunge în timp util și efficient în România. China a luat, de asemenea, inițiativa de a organiza o serie de întâlniri privind prevenirea și controlul pandemiei pentru a-și împărtăși fără rezerve experiența, astfel încât să aducă mai multe beneficii poporului român. În fața pandemiei, prietenia tradițională de asistență reciprocă dintre China și România strălucește din nou în vremurile noastre.

În timp ce virusul este nemilos, oamenii sunt plini de compasiune. Pandemia nu a redus entuziasmul pentru schimburi și cooperare între cele două țări ale noastre. În primele patru luni ale acestui an, volumul comerțului bilateral România-China a fost de 1,99 miliarde de dolari, o creștere anuală de 6,8%, reducând tendința descendentă în pofida pandemiei. O companie chineză a semnat un contract pentru construirea șoselei de centură din Zalău, devenind primul proiect de proiectare și construcție de autostrăzi întreprins de China în România prin licitație deschisă. Evenimente culturale de marcă chineză, precum „Anul Nou Chinezesc" și „Sezonul Chinezesc" din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu au avut loc cu succes în România. Cele două popoare ale noastre au lucrat împreună pentru a deschide noi canale de schimburi, a explora noi domenii de cooperare și a spori înțelegerea reciprocă. Cele două țări ale noastre au consolidat, de asemenea, comunicarea și și-au oferit reciproc înțelegere reciprocă și sprijin pentru afaceri internaționale importante.

Situația mondială actuală și relațiile internaționale se confruntă cu provocarea generată de pandemie și unilateralism și suferă o remodelare profundă. Fiind cea mai mare țară în curs de dezvoltare din lume și membră permanentă a Consiliului de Securitate al ONU, China va rămâne angajată în calea dezvoltării pașnice și a strategiei de deschidere de tip câștig-câștig. În același timp, China va proteja neclintit suveranitatea națională, drepturile și interesele sale legitime și nu va permite nici unei forțe să-i priveze pe chinezi de dreptul lor de a continua dezvoltarea și de a obține o viață mai bună. Ne angajăm să promovăm globalizarea economică și să accelerăm formarea unui nou model de dezvoltare în care atât ciclurile interne, cât și cele internaționale joacă un rol important. Vom stimula în continuare cererea internă, ne vom deschide mai larg către lumea exterioară și vom împărtăși mai multe oportunități de dezvoltare ale Chinei cu restul lumii. Vom conduce recuperarea comună a lumii prin auto-recuperare și vom promova dezvoltarea comună a lumii prin auto-dezvoltare. În situația actuală în care unilateralismul și protecționismul sunt în creștere, China este gata să colaboreze cu România și alte țări pentru a susține multilateralismul și normele de bază care guvernează relațiile internaționale, pentru a construi o economie mondială deschisă și pentru a oferi un nou impuls pentru un viitor mai bun pentru oamenii din toate țările.

COVID-19 va deveni un lucru din trecut, dar cooperarea va fi întotdeauna un lucru continuu. Anul acesta este un an decisiv pentru China pentru a finaliza construirea unei societăți moderat prospere sub toate aspectele. Guvernul român a luat o serie de măsuri pentru revitalizarea economiei. Sunt încrezătoare că România va depăși pandemia și va realiza o nouă dezvoltare economică și socială. Sper din suflet că relațiile China-România vor avansa constant și cele două țări își vor aduce contribuțiile cuvenite în promovarea redresării economice mondiale și în abordarea provocărilor globale.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro