Asociația de Prietenie România-China a organizat un seminar despre relațiile România-China

2020-11-02 21:46

La data de 21 octombrie 2020, Filiala Constanța a Asociației de Prietenie România-China a organizat un seminar cu tema „Cultura și Prietenia-Pilonul Strategic al Relațiilor România-China”. Ambasadorul Jiang Yu a trimis o scrisoare de felicitare cu această ocazie. Foștii ambasadori în China, Ioan Dunca și Viorel Isticioaia, Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie a României Aurelian Gogulescu, Secretarul General al Asociației de Prietenie România-China Gheorghe Popescu, Președintele Asociației de Prietenie România-China Filiala Constanța Aurel Papari, Primarul comunei Cumpăna Mariana Gâju, Președintele executiv al fundației EURISC Liviu Mureșan, reprezentanți ai consulatelor mai multor țări din Constanța și alți peste 20 de reprezentanți din politică, diplomație, industrie și comerț și grupuri think-tank au participat la întâlnire.

Ambasadorul Jiang a vorbit foarte mult despre rolul important al organizațiilor de prietenie precum Asociația de Prietenie România-China în promovarea dezvoltării durabile și stabile a relațiilor bilaterale pe termen lung. Ambasadorul Jiang a subliniat că tema acestui seminar are o semnificație practică importantă. În cei 71 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, relațiile China-România au menținut un impuls constant de dezvoltare, în ciuda dificultăților. Astăzi, lumea se confruntă cu schimbări majore nevăzute într-un secol, iar Covid-19 și unilateralismul au afectat grav ordinea internațională și au afectat într-o anumită măsură și relațiile dintre state. În această situație, China și România au nevoie mai mult ca oricând să construiască un consens și să lucreze împreună pentru a proteja bogăția istorică a Chinei și a României „prietenul la nevoie se cunoaște”, să înțeleagă direcția generală a prieteniei bilaterale și să scrie un nou capitol în dezvoltarea relațiilor bilaterale.

 

Toate părțile au fost de acord că actuala epidemie a afectat serios ordinea internațională, iar oamenii din toate categoriile sociale din România trebuie să privească relațiile bilaterale România-China cu mai mult curaj și înțelepciune. Istoria de 71 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări demonstrează pe deplin că relațiile bilaterale au nevoie de îngrijire pe termen lung și atenție din ambele părți. Relațiile economice și comerciale actuale dintre Europa și China și România și China sunt în continuă dezvoltare. România trebuie să participe activ la inițiativa „Belt and Road”, să promoveze interconectarea dintre Marea Neagră și vechiul Drum al Mătăsii și să sporească influența regională și internațională a României. Organizațiile de prietenie, precum și orașele înfrățite, conduc la dezvoltarea prieteniei neguvernamentale dintre cele două țări și trebuie să jucăm pe deplin rolul lor în stimularea relațiilor bilaterale. Părțile au solicitat, de asemenea, ca factorii de decizie ai României să acorde importanță opiniilor și sugestiilor grupurilor think-tank privind relațiile bilaterale, să studieze și să le încorporeze în strategiile naționale.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro