Videoconferința cu privire la Covid-19 dintre Miniștrii Sănătății din China și Țările din Europa Centrală și de Est s-a desfășurat cu succes

2020-05-21 14:36

La data de 13 mai 2020, China împreună cu 17 țări din Europa Centrală și de Est au susținut o videoconferință specială a miniștrilor sănătății cu privire la Covid-19. Reprezentantul Comisiei Naționale de Sănătate din China, Reprezentantul Secretariatului de Cooperare China-Țările din Europa Centrala și de Est din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din China, precum Șefi ai Instituților de Sănătate din cele 17 țări au participat și au vorbit la conferință, printre care Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.

În discursul său, partea chineză a declarat că de la izbucnirea epidemiei, sub conducerea și îndrumarea personală a președintelui Xi Jinping, guvernul și poporul chinez, cu încredere fermă, au lucrat împreună pentru a lua măsuri științifice și orientate în prevenirea și controlul epidemiei. Prin muncă asiduă și sacrificiu mare, au câștigat o luptă împotriva epidemiei, au asigurat apărarea regională a lumii împotriva epidemiei și au acumulat experiență valoroasă în lupta globală împotriva epidemiei. În fața epidemiei, China și țările din Europa Centrală și de Est s-au ajutat reciproc în vremuri de adversitate, iar aceasta a adăugat o nouă dimensiune prieteniei noastre tradiționale și reprezintă un exemplu viu al viziunii noastre a unei comunități umane cu un viitor comun.

Partea chineză subliniază că, de la începutul luptei împotriva epidemiei, China a adoptat întotdeauna o atitudine deschisă, transparentă și responsabilă. Fiind prima țară care a raportat situația epidemică comunității internaționale și stadiul foarte timpuriu al epidemiei, China a împărtășit fără rezerve experiența de prevenire și control cu ​​restul lumii, a organizat videoconferințe cu experți din domeniul sănătății din mai mult de 160 de țări și organizații internaționale despre cum să răspundă eficient și să depășească epidemia, a avut schimburi aprofundate cu alte părți și a desfășurat activ asistență și cooperare internațională în limita capacității sale, până în prezent, furnizând materiale medicale pentru peste 150 de țări și organizații internaționale.

În fața epidemiei, China este dispusă să construiască un consens cu țările din Europa Centrală și de Est și să depună eforturi pentru a transforma cooperarea în domeniul sănătății într-un nou pilon important al cooperării cu țările respective și de a construi împreună o comunitate de sănătate pentru omenire. În acest scop, China sugerează: în primul rând, susținerea rolul Organizației Mondiale a Sănătății. China invită toate țările să continue să susțină ferm multilateralismul, să susțină o atitudine științifică și, ca întotdeauna, să sprijine Organizația Mondială a Sănătății pentru a juca un rol de coordonare în gestionarea situațiilor de urgență de sănătate publică globală. În al doilea rând, desfășurarea în mod activ a cooperării internaționale de control și gestionare în comun. China invită toate țările să-și consolideze capacitatea de prevenire și tratament a epidemiilor în condițiile naționale, să desfășoare activ cooperarea în domeniul cercetării și dezvoltării medicamentelor și a vaccinurilor și a prevenirii epidemiilor, pentru a preveni eficient răspândirea transfrontalieră a epidemiei. În al treilea rând, continuarea extinderii cooperării dintre agenții pe baza rețelei existente de cooperare în domeniul sănătății. China solicită extinderea continuă a funcțiilor rețelei de cooperare China-țările din Europa Centrală și de Est pentru politicile de sănătate, sănătate publică și personalul din domeniul sănătății, astfel încât să-și joace în continuare rolul de platformă pentru schimbul de informații și schimbul tehnic în timpul epidemiei.

Partea străină a prezentat dezvoltarea epidemiei din țările respective și situația anti-epidemică, iar pentru organizarea videoconferinței a experților chinezi și a țărilor din Europa Centrală și de Est cu privire la prevenirea și controlul Covid-19 din luna martie și a videoconferinței speciale a miniștrilor sănătății pentru a împărtăși experiența de combatere a epidemiei, partea străină a exprimat sincere aprecieri. Au mulțumit Chinei pentru sprijinul puternic și ajutorul acordat în perioada în care țările din Europa Centrală și de Est sunt în cea mai dificilă perioadă. China este unul dintre cei mai importanți producători de materiale medicale din lume și joacă un rol de pilon în prevenirea și controlul epidemiilor globale. Nici o țară nu poate face față epidemiei mondiale de una singură, țările ar trebui să se unească, să consolideze coordonarea, să învețe unele de la altele, să se bazeze pe metodele științifice și, în același timp, să respecte cu strictețe orientările Organizației Mondiale a Sănătății, să consolideze capacitatea sistemului de sănătate pentru a răspunde la epidemie și a salva mai multe vieți. Așteptăm cu nerăbdare să îmbunătățim schimburile și cooperarea în lupta împotriva Covid-19 în cadrul mecanismului de cooperare China-țările și Europa Centrală și de Est, în special în prevenirea și controlul Covid-19 după ridicarea restricțiilor și împărtășirea experienței în reluarea muncii și a producției, astfel încât să promovăm în comun recuperarea și dezvoltarea economică și socială.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro