Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Președintele Senatului României Teodor-Viorel Meleșcanu

2019-12-08 04:34

La data de 5 decembrie 2019, Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Președintele Senatului României Teodor-Viorel Meleșcanu. Consilierul Diplomatic al Președintelui Senatului, Gruia Jacotă a participat la întâlnire.

Ambasadorul Jiang a mulțumit domnului Meleșcanu pentru promovarea activă a relațiilor China-România pentru o lungă perioadă de timp și a subliniat că prietenia tradițională dintre țări cu concepția „prietenul adevărat la nevoie se cunoaște” este comoara comună a Chinei și României și întruchipează prietenia sinceră a celor două popoare. În confruntarea fără precedent a schimbărilor din întreaga lume din ultimul secol și a unor ajustări profunde ale situației internaționale, cele două părți ar trebui să își continue prietenia și să aprofundeze cooperarea. China este dispusă să colaboreze cu România pentru a înțelege relațiile China-România dintr-o perspectivă strategică și pe termen lung, să consolideze schimburile la nivel înalt, să aprofundeze încrederea reciprocă politică și să conducă relația bilaterală către o poziție stabilă și de anvergură. Extinderea cooperării pragmatice este o necesitatea realistă a dezvoltării în profunzime a relațiilor China-România și aspirația comună a celor două popoare. Cele două părți ar trebui să respecte opinia publică, să consolideze coordonarea, să aprofundeze cooperarea reciproc avantajoasă cu o atitudine pozitivă și pragmatică și să depună eforturi împreună pentru progrese substanțiale în proiectele de infrastructură majore la o dată cât mai rapidă, astfel încât să aducă beneficii tangibile oamenilor și să injecteze noi impulsuri în prietenie tradițională China-România.

Ambasadorul Jiang a subliniat că globalizarea economică este singura cale de dezvoltare a societății umane și motorul care promovează creșterea economică mondială. China menține ferm sistemul comercial multilateral, susține globalizarea economică, promovează construcția de înaltă calitate a „Belt and Road” și promovează dezvoltarea comună a tuturor țărilor. China este dispusă să împărtășească cu România marile oportunități aduse de dezvoltarea Chinei, să consolideze conexiunea dintre strategiile de dezvoltare ale celor două țări și să ofere în comun întreprinderilor, un mediu de afaceri mai deschis, corect și nediscriminatoriu, să crească în comun impulsul și să reducă rezistența globalizării economice, să promoveze globalizarea economică către o direcție mai deschisă, incluzivă, echilibrată și de tip câștig-câștig.

Ambasadorul Jiang a mai afirmat că schimburile prietenoase pe termen lung dintre Adunarea Națională Populară al Chinei, Conferința Consultativă Politică a Poporului Chinez și Senatul României au promovat în mod eficient dezvoltarea relațiilor bilaterale. Sperăm ca ambele părți să consolideze în continuare schimburile și învățarea reciprocă pentru a oferi sprijin cuprinzător pentru aprofundarea cooperării reciproc avantajoase dintre China și România.

Meleșcanu a spus că România și China sunt prieteni și parteneri buni, iar prietenia tradițională nu a fost întreruptă niciodată în cei 70 de ani. Intr-o nouă eră, tema prieteniei și cooperării bilaterale ar trebui continuată. A 70-a aniversare a instituirii relațiilor diplomatice oferă o oportunitate importantă de aprofundare a relațiilor bilaterale și de promovare a cooperării reciproc avantajoase. Partea română este dispusă să participe activ la construcția inițiativei „Belt and Road”, să utilizeze înțelept platforma „Cooperarea 17 + 1” și să promoveze o cooperare mai pragmatică între cele două țări pentru a obține noi rezultate. România salută mai multe întreprinderi chineze să investească și să se dezvolte în România, iar Senatul României va lucra activ pentru promovarea extinderii schimburilor de personal și a cooperării economice și comerciale dintre cele două țări.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro