Delegația Comisiei pentru Politică Externă a Adunării Naționale Populare din China a vizitat România

2016-10-28 02:12

Între 11 și 14 iulie 2016, la invitația Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaților a Parlamentului României, Președintele Comisiei pentru Politică Externă a Adunării Naționale Populare din China, Doamna Fu Ying, a vizitat România și s-a întâlnit cu Peședintele și Vicepreședintele Camerei Deputaților, Domnul Florin Iordache și Domul Mihai Voicu, Ministrul Educației Naționale, Domnul Mircea Dumitru, Consilierul Prezidențial pe Politică Externă, Domnul Bogdan Aurescu, Secretarul General PSD, Domnul Marian Neacșu, Secertarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe, Doamna Daniela Grigore Gîtman, a avut discuție cu reprezentanții Universiății din București, Institutului Diplomatic Românesc, asociației EURISK și altor organizații de tip think-tank. Cele două părți au discutat despre relațiile bilaterale, cooperarea parlamentară și situația din Marea Chinei de Sud.

Doamna Președinte Fu a lăudat impactul pe care l-a avut prietenia tradițională dintre China și România și lipsa obstacolelor politice în dezvoltarea cooperării. În septembrie 2015, Domnul Președinte Xi Jinping s-a întâlnit cu Domnul Președinte Klaus Iohannis pentru a discuta și stabili direcția dezvoltării relațiilor. În prezent, cooperarea în toate domeniile este din ce în ce mai înfloritoare, iar negocierile privind proiectele din domeniul energetic continuă fără probleme. Companiile chineze sunt foarte intersate de idea de a investi în România și speră ca partea română să înlesnească procesul de accordare de vize cetățenilor și companiilor chineze. Sperăm ca cele două părți să lucreze împreună să transforme relațiile bune dintre cele două țări în rezultate pragmatice, realizând câștiguri mutual-benefice.

Doamna Fu Ying a prezentat sistemul Adunării Populare și procesul de legiferare din China, a detaliat succesul reformelor și deschiderii Chinei de acum 30 de ani, progresul neîncetat al societății și nevoia sistemului legal și politic de a ține pasul cu cerințele societății. Structurile legislative ale celor două țări se află într-un moment oportun, având posibilitatea de a face schimb de idei, pentru o dezvoltarea și mai bună a relațiilor bilaterale.

Cât despre rezultatul adjudecării Curții Internaționale de Arbitrare în privința Mării Chinei de Sud, Doamna Fu reiteriază că suveranitatea și interesele maritime ale Chinei asupra Mării Chinei de Sud nu sunt afectate de adjudecare Curții de Arbitrare. Apelul în instanță al Filipinelor atinge asupra unei dispute teritoriale cu China în privința unor recifuri și insule, suveranitatea teritorială nefiind inclusă in clauzele Covenției Națiunilor Unite asupra dreptului mării. Covenția Internațională stipulează de asemenea că înaintea oricărei dări in judecată, cele două părți trebuie să facă un amplu schimb de idei, dar de la începutul procesului juridic, Filipinele nu au inițiat nicio convorbire. China nu acceptă și nu participă la arbitrare, protejându-și legile teritoriale în concordanță cu legile internaționale. Peste 60 de țări și-au declarat public înțelegerea și susținerea poziției Chinei, iar comunitatea internațională ar trebui să asculte aceste voci juste.

Delegația a mai prezentat Inițiativa ‘’centura și drumul’’, cel de-al Treisprezecelea Plan Cincinal și situația economică a Chinei.

Partea română a reamintit de sentimentele profunde dintre cele două popoare și de importanța dezvoltării relațiilor cu China. Întâlnirea Președinților celor două țări este extrem de importantă, ambele părți fiind activ implicate în atingerea unui consens în toate proiectele, pentru obținerea devreme a unor rezultate subtanțiale. Partea română a confirmat deja proiectul Centralei Nucleare de la Cernavodă ca fiind o investiție prioritară și fiind convinși că acest proiect va stimula învestițiile chineze în România, autoritățile vor continua să promoveze cooperarea cu China în toate domeniile. Contactul dintre parlamente este o parte importantă din relațiile bilaterale, partea română sperând să poată întări schimburile cu Adunarea Națională Populară, pentru continuarea dezvoltării și cooperării pragmatice. Sub conducerea Partidului Comunist Chinez, succesele economice și dezvoltarea socială a Chinei au atras privirile lumii, România sprijină proiectul ‘’centură și drumul’’ și cooperarea Chinei cu țările Est-Europene. Partea română speră să întăreasca cooperarea cu China pe domeniile infrastructurii, energiei, agriculturii, telecomunicațiilor și ecologiei, pentru a impulsiona economia României și interconectivitatea regională. Structurile de stat plănuiesc să adopte măsuri pentru atragerea investitorilor și facilitarea venirii turiștilor. Partea Română speră ca problema Mării Chinei de Sud să obțină rezolvarea adecvată.

Pe întreaga durată a vizitei, domnul Ambasador Xu Feihong a acompaniat delegația Adunării Naționale Populare la toate evenimentele.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro