Home Informatii despre Ambasada Relatii chino-romane Stiri Informatii de viza Cooperare economica Cooperare stiintifica Cultura Educatie Cunoasterea Chinei
 
   Home > Stiri
Beijing 2008, sub semnul Jocurilor Olimpice
2008/09/04

 Echipa Chinei a obţinut rezultate de excepţie la această ediţie a Jocurilor Olimpice chiar şi la discipline la care China nu a avut rezultate spectaculoase până acum. Şi aceasta datorită faptului că, pe de o parte, guvernul chinez a trimis sportivii respectivi la pregătire în ţările cu tradiţie în anumite sporturi, iar pe de altă parte, a invitat în China antrenori străini reputaţi, pentru a pregăti sportivii chinezi. Rezultatele pe care le-au obţinut reflectă faptul că măsurile luate au fost corecte şi o mentalitate deschisă şi orientată către înglobarea valorilor mondiale. Aceasta a fost doar o dimensiune din eforturile uriaşe ale poporului chinez, pentru a organiza cea mai spectaculoasă ediţie din istoria Jocurilor Olimpice. Multe elemente, precum construcţia celebrelor stadioane „Cuibul de pasăre” şi „Cubul de apă”, cu tehnologii create special pentru acestea, precum şi organizarea fără reproş sau atitudinea de fair play deosebit al spectatorilor au făcut din această ediţie a Jocurilor Olimpice una de neuitat.

 The Marketer: China a dus provocarea Jocurilor Olimpice la un cu totul alt nivel, prin investiţiile fără precedent şi determinarea de a organiza cea mai spectaculoasă ediţie din istoria Jocurilor Olimpice şi foarte mulţi analişti au comentat în sensul acesta. Care au fost cele mai importante provocări din punct de vedere organizatoric pentru a avea o ediţie atât de spectaculoasă?

 Liu Zengwen: Este prima dată când organizăm Olimpiada. Ultima ediţie a Olimpiadei, cea de la Atena, a avut un succes foarte mare şi ne-am dorit să nu dezamăgim. Pregătirile au început încă din iulie 2001, momentul în care am aflat că vom fi organizatori, iar efortul depus de poporul chinez şi de guvernul chinez de a organiza Olimpiada la cele mai înalte standarde, păstrând totodată specificul chinezesc a fost foarte mare. Pregătirea stadioanelor a fost un alt aspect important. Comitetul Internaţional Olimpic a solicitat 32 de stadioane şi 59 de baze sportive. Din cele 32 de stadioane, 10 au fost construite după 2003, iar 20 şi ceva renovate, toate acestea necesitând investiţii foarte mari.

 Construirea stadionului principal, utilizat pentru ceremonia de deschidere şi de închidere, a necesitat folosirea unei tehnologii foarte avansate. Cele mai faimoase stadioane construite pentru Olimpiadă sunt „Cuibul de pasăre” şi „Cubul de apă”, care sunt totodată şi exprimări ale unei olimpiade tehnico-ştiinţifice, social-culturale şi ecologice.

 Olimpiada a fost şi o provocare din afară. Pe toată perioada pregătirilor pentru Olimpiadă, China s-a confruntat cu atitudinea externă defavorabilă a anumitor persoane care puneau la îndoială capacitatea ţării de organizare în condiţii cât mai bune a unui eveniment de asemenea amploare.

 The Marketer: La finalul Jocurilor Olimpice, China a obţinut un bilanţ foarte rotund, 100 de medalii, şi primul loc în topul medaliilor de aur – 51 de medalii de aur, la mare distanţă de locul 2. Ce înseamnă pentru China acest rezultat? A avut un obiectiv anume, şi-a propus un anumit scor, standard? Sunteţi mulţumit de rezultatul pe care l-aţi obţinut?

 Liu Zengwen: Obţinerea a 51 de medalii de aur şi a 100 de medalii în total reprezintă pentru poporul şi guvernul chinez o mare bucurie. Şi alte ţări au obţinut rezultate impresionante. În această ediţie, sportivi din toată lumea au depăşit 38 de recorduri mondiale şi 86 de recorduri olimpice. China a obţinut cele mai multe medalii de aur, iar în 4 competiţii este prima oară când câştigăm o medalie de aur. În concursul individual feminin de tir cu arcul am câştigat medalia de aur. La sărituri în apă-feminin am câştigat medalia de aur, iar în total, la sporturile de apă, am câştigat 7 din 8 medalii de aur, şi la masculin, şi la feminin. Merită subliniat că am câştigat la ping-pong masculin şi feminin şi aur, şi argint, şi de bronz. Suntem mulţumiţi de rezultatele pe care le-am obţinut, gimnastica, săriturile în apă şi tenisul de masă, sunt atuurile Chinei. Dar am câştigat şi alte discipline, la care China nu a avut rezultate spectaculoase până acum. Şi aceasta datorită faptului că, pe de o parte, am trimis sportivii respectivi la pregătire în ţările cu tradiţie în anumite sporturi, iar pe de altă parte, am invitat în China antrenori străini reputaţi, pentru a pregăti sportivii chinezi. Rezultatele pe care le-am obţinut reflectă faptul că măsurile luate au fost corecte.

 The Marketer: Cum consideraţi că a fost reflectată Olimpiadă în mass-media în lume? Au existat inovaţii la nivel tehnologic, în ceea ce priveşte facilităţile care au fost puse la dispoziţia jurnaliştilor, a mass-mediei pentru a transmite această Olimpiadă?

 Liu Zengwen: Proiectarea bazelor sportive s-a realizat în colaborare cu Comitetul Internaţional Olimpic şi cu organele de resort. Anumite proiecte au fost chiar concepute de echipe mixte de străini şi chinezi. Stadioanele şi bazele sportive au fost proiectate în aşa fel încât să ofere cele mai bune condiţii pentru sportivi. Construirea stadionului principal, numit de noi „Cuibul de pasăre”, a fost foarte greu de îndeplinit. Având o structura de tip păianjen, pentru construcţia acestui stadion trebuia folosit un oţel special, care nu se producea în China, dar nici nu aveam de unde să-l importăm. Am alocat o mare sumă pentru studierea acestui material şi în cele din urmă, am reuşit să-l producem la un combinat siderurgic din ţară. Totodată, în construirea „Cuibului de pasăre”, am integrat principii ecologice, tehnico-ştiinţifice şi culturale. Pentru sistemul de aer condiţionat al acestui stadion am folosit tehnologiile cele mai avansate, o tehnologie nouă. Sistemul subteran de colectare a apei este unul foarte nou, cu o suprafaţă de aproape 6 terenuri de fotbal – în fiecare an, poate colecta cam 67.000 m3 de apă pe care o putem purifica şi întrebuinţa ulterior. Alte sisteme inovatoare: cel de iluminat, utilizând energie solară, cel de alimentare cu apă potabilă pentru spectatori (stadionul are o capacitate de 91.000 de spectatori).

 The Marketer: Sunteţi mulţumit de reflectarea Olimpiadei în lume prin mass media?

 Liu Zengwen: Suntem realişti. Din filozofia chineză ştim că oricât de bine realizat ar fi un lucru, există întotdeauna cineva care să comenteze. Şi toată lumea are acest drept. Oamenii nu sunt toţi la fel, câte bordeie, atâtea obiceie, cum se spune. Fiecare percepe lucrurile prin prisma istoriei şi culturii din care vine, dar noi considerăm că prin desfăşurarea acestei Olimpiade am arătat realitatea Chinei, o Chină civilizată, milenară, cu o cultură strălucită, o Chină deschisă, cu rezultate remarcabile în aceşti 30 de ani de politica de reformă şi de deschidere către lumea din afară. Trebuie să subliniez că prietenii chinezilor din întreaga lume au apreciat foarte mult această Olimpiadă, mai ales prietenii români. Şi la deschidere, şi pe parcursul Olimpiadei, precum şi acum am primit şi primesc multe mesaje, prin e-mail, prin poştă, prin telefon, cu cuvinte frumoase, cu sentimente profunde de prietenie faţă de poporul chinez. Şi mass-media, şi televiziunile, şi ziarele au evidenţiat foarte mult şi au lăudat poporul chinez pentru realizările deosebite din această perioadă, numite de unii fără precedent. Noi, chinezii nu spunem asta, ci credem că viitoarea ediţie a JO, cea de-a 30-a, de la Londra, s-ar putea desfăşura în condiţii şi mai bune. Nu este nimic rău, dimpotrivă, este ceva bun, înseamnă progres, competiţie şi corespunde spiritului olimpic.

 The Marketer: Numeroase personalităţi din lumea politică au vrut să participe la această Olimpiadă, le-am văzut la festivitatea de deschidere. Puteţi menţiona nişte prezenţe notabile?

 Liu Zengwen: La deschidere au fost peste 86 de şefi de state şi de guvern şi familia regală. Preşedintele României, Traian Băsescu, împreună cu soţia, au fost în China la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Au fost şefi de stat şi din ţările mari, şi din ţările mici, şi din ţări mijlocii, şi din ţările vecine, şi din ţările prietene îndepărtate. Toţi cei care au fost în China, fie la ceremonia de deschidere, fie la cea de închidere, au fost bine veniţi şi bine primiţi.

 The Marketer: Cum apreciaţi că se reflectă în imaginea Chinei în lume această ediţie a Jocurilor Olimpice? Ce mesaj consideraţi că a transmis China prin această Olimpiadă?

 Liu Zengwen: Au existat multe dubii cu privire la organizarea acestei Olimpiade de către China, din perspectivă politică, dar şi a mediului înconjurător, a calităţii aerului, a securităţii alimentelor etc. Acestea reprezintă provocări, nu corespund spiritului Olimpiadei.

 The Marketer: Însă succesul acestei Olimpiade a fost atât de mare încât a acoperit toate comentariile.

 Liu Zengwen: Unii dintre aceşti oameni, după succesul deschiderii Jocurilor Olimpice, şi-au schimbat perspectiva. Probabil că nu mai fuseseră în China, nu cunoşteau suficient de bine China sau nu înţeleseseră până atunci realitatea adevărată a Chinei. Probabil că informaţiile lor proveneau din mass-media, şi unele aspecte erau prezentate deformat. În China este o zicală: „mai bine să vezi o dată cu proprii ochi, decât să auzi de 100 de ori cu urechile”. Cei care au fost în China au văzut, au auzit, au judecat cu mintea proprie, au fost la faţa locului, au stat de vorbă cu chinezi, cu oamenii de rând şi au înţeles ce au făcut chinezii în cei 7 ani pentru Olimpiada, prin muncă, cu sufletul, cu voinţa, cu speranţa, cu tenacitatea şi cu tradiţia culturală-istorică milenară. Acesta este adevăratul popor chinez. Poporul chinez este iubitor de pace, de prietenie cu toate ţările care vor să fie prietene cu el. Noi credem că, prin această Olimpiadă, China a arătat o imagine nouă, reală a Chinei, o Chină nouă, deschisă. Poporul chinez i-a întâmpinat pe cei care au venit la Olimpiadă cu braţele deschise, cu voie bună, cu inimă bună. Dorim să reflectăm China nouă, socialistă, condusă de Partidul Comunist a cărui concepţia este acum diferită de ceea ce considerau anumiţi oameni din alte ţări. Mentalitatea s-a schimbat deja. De ce acum, în numai 30 de ani de la reforma în vederea deschiderii către lumea de afară am obţinut realizări remarcabile? S-a schimbat partidul, s-a schimbat societatea? Nu. Doar mentalitatea s-a schimbat: China, pe drumul societăţii socialiste, cu specificul chinez. Asta înseamnă că teoria ţine cont de condiţiile concrete ale Chinei de acum. China trebuie să ţină pasul strâns cu procesul dezvoltării istoriei contemporane. Aceasta este taina pe care unii n-au înţeles-o foarte bine. China în ultimii 30 de ani s-a dezvoltat atât de repede, cu o creştere în fiecare an de peste 9%. La acestea se adaugă, bineînţeles, hărnicia, tenacitatea, înţelepciunea poporului chinez.

 The Marketer: Vorbind despre mentalitate, a fost extrem de bine văzută atitudinea spectatorilor chinezi, care au demonstrat foarte mult fair-play şi au aplaudat toate echipele care aveau rezultate bune, nu doar pe sportivii chinezi. Este un lucru de lăudat, care nu s-a întâlnit, la un asemenea nivel, la alte Olimpiade.

 Liu Zengwen: Aşa este. Aţi văzut deja, spectatorii s-au comportat foarte bine nu numai cu sportivii chinezi, ci şi cu alţi sportivi din alte ţări, îi aplaudau şi îi încurajau. A existat un mare număr de voluntari, printre care şi 1000 de străini din diferite ţări. În total, aproape 1.470.000 de voluntari. Iar sportivii din întreaga lume cred că au fost mulţumiţi de serviciile acordate de aceştia. Mulţi sportivi şi antrenori au spus din suflet că au cunoscut într-adevăr China, au simţit căldura şi ospitalitatea chinezilor şi au apreciat mâncarea gustoasă, delicioasă chinezească precum şi produsele minunate chinezeşti pe care le-au cumpărat. Ne-am bucurat foarte mult pentru aceasta. Prietenii adevăraţi au înţeles China, ceea ce am făcut, şi sunt alături de China, de poporul chinez.[Suggest to a Friend]
       [Print]