Expoziția Internațională de Fotografii pentru Tineri "The World in the Eyes of Youth" a fost organizată în România

2019-12-02 18:09

Pentru a sărbători cei 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România, la data de 22 noiembrie 2019, la Biblioteca Națională a României a avut loc Expoziția Internațională de Fotografii pentru Tineri ”The World in the Eyes of Youth” unde au fost prezentate și lucrările premiate din cadrul Concursului Național de Fotografie cu tematica Drumul Mătăsii. Fostul Viceministru al Culturii a Republicii Populare Chineze și Vicepreședinte al Asociației de Cercetare a Științei Politicilor din China, Zhao Shaohua, Ambasadorul Chinei în România, Jiang Yu, Subsecretarul de stat al Ministerului Culturii, Irina Sanda Marin Cajal, Directorul Bibliotecii Naționale a României, Carmen Mihaiu, Consilierul cultural al Ambasadei Chinei, Zhao Li, Directorul Centrului Cultural Chinez din București, Zhou Min, Președintele Asociației ”Euro Foto Art” , Stefan Toth, Secretarul adjunct al Centrului Mondial de Artă Milenium China, Tao Yanxi, Secretarul adjunct executiv al Concursului Internațional de fotografie pentru tineri cu tematica Drumului Mătăsii (denumit în continuare „Concurs de Fotografie Drumul Mătăsii”), Dong Lu, câștigătorul premiului de fotografie, Roland Turzo și alți prieteni și fotografi chinezi și români au participat la ceremonia de deschidere.

   

Zhao Shaohua a subliniat în discursul său că fotografia, ca subiect special care integrează știința, tehnologia și arta, devine treptat un mod eficient și o formă principală pentru îmbunătățirea pregătirii artistice a tinerilor. Sperăm ca Concursul de Fotografie Drumul Mătăsii să devină o platformă de schimb cultural, care permite mai multor tineri să privească lumea cu spiritul de apreciere, recunoaștere și împărtășire reciprocă, să promoveze schimbul de înțelegere reciprocă și simbioză armonioasă între diferite civilizații și să contribuie activ la construirea unei comunități umane cu destin comun. Subsecretarul de stat al Ministerului Culturii, Irina Sanda Marin Cajal, a apreciat incluziunea, profesionalismul și diversitatea Concursului de Fotografie Drumul Mătăsii și a felicitat și încurajat câștigătorii, de asemenea, are speranțe mari ca China și România să consolideze în continuare cooperarea și schimburile în domenii culturale. Președintele Asociației ”Euro Foto Art” , Stefan Toth, a spus că fotografia a devenit principalul mijloc pentru împărtășirea și schimbul de culturi între țările din întreaga lume datorită accesibilității limbajului universal său artistic. El a încurajat tinerii din China și România să muncească din greu pentru a descoperi lumea fotografiei și a face progrese împreună în învățare și comunicare reciprocă.

În cadrul expoziției au fost expuse un număr de 52 de lucrări, inclusiv două lucrări premiate ale tinerilor fotografi români. Expoziția reprezintă frumosele peisaje naturale și splendida cultură regională a fiecărei țări și reflectă urmărirea și dorința persistentă a oamenilor din toată lumea pentru pacea mondială și pentru patria frumoasă. Expoziția a fost susținută de Centrul Cultural Chinez din București, Centru de schimb cultural chino-străin, Asociația de Artă de Fotografie din China și co-organizat de Centrul Mondial de Artă Milenium China, Biroul Comitetului de Organizare a Săptămânii Internaționale de Fotografie din Beijing și Comitetul Concursului Internațional de Fotografie Drumul Mătăsii.

În acest an, expoziția a fost, de asemenea, expusă în Colombo din Sri Lanka și la Sydney din Australia. Lucrările expoziției sunt câștigătoare ale Concursului Internațional de Fotografie Drumul Mătăsii. Concursul respectiv este primul eveniment internațional de fotografie pentru tinerii de-a lungul țărilor din traseul Drumul Mătăsii. În cea de-a doua competiție din 2019, au fost primite un număr de 264.568 de lucrări de la 97.085 de tineri din 56 de țări.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro