Expoziția de Artă Contemporană Chineză pentru Tineret a strălucit la Art Safari București 2019

2019-09-30 14:37

Pentru a sărbători cei 70 de ani de la proclamarea Republicii Populare Chineze și cei 70 de ani de la înființarea relațiilor diplomatice dintre China și România, Ambasada Chinei în România, Centrul de Schimb Cultural Internațional din China și Centrul Cultural Chinez din București în colaborare cu Compania de Expoziții Art Safari din România au organizat pentru prima dată Expoziția de Artă Contemporană Chineză pentru Tineret în cadrul Expoziției Art Safari 2019 din București. Ceremonia de deschidere a Expoziției de Artă Contemporană Chineză pentru Tineret a avut loc în seara de 27 septembrie 2019, la Palatul Oscar Maugsch. Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu, Subsecretarul de Stat al Ministerului Culturii și Identității Naționale, dna Irina Sanda Marin Cajal, Vicepreședintele Institului Cultural Român, dl Krizbai Bela Dan, Directorul General Art Safari, dna Ioana Ciocan, Consilierul Cultural al Ambasadei Chinei în România, dna Zhao Li, Directorul Centrului Cultural Chinez din București, dl Zhou Min, aproximativ 100 de curatori chinezi și iubitori de artă din România au participat la ceremonia de deschidere.

   

Ambasadorul Jiang Yu și-a exprimat recunoștința față de toți partenerii care au depus munca și efortul pentru succesul expoziției. Ea a spus că pentru a-i lăsa pe iubitorii de artă din România să înțeleagă dezvoltarea artei chineze într-un mod mai cuprinzător și intuitiv, expoziția a expus 52 de lucrări a 29 de artiști tineri chinezi. Această expoziție este un eveniment de artă pentru poporul chinez și român pentru a-și îmbunătăți înțelegerea reciprocă și a consolida schimburile dintre cercurile de artă din China și România.

Jiang a spus că acum câteva zile, China a sărbătorit cea de-a 70-a aniversare a fondării Chinei Noi și cea de-a 70-a aniversare a stabilirii relațiilor diplomatice dintre China și România. Privind în urmă la cei 70 de ani, China și România au stat umăr la umăr în ciuda dificultăților și greutăților, cooperarea în diverse domenii a înregistrat progrese mari, iar cooperarea culturală a devenit remarcabilă. Numai în acest an, cele două țări au organizat „Sezonul Chinezesc” la renumitul Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, expoziția de film chinez care a avut loc la Festivalul Internațional de Film Transilvania, cele două părți au organizat expoziții de artă împreună, România a participat la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing (BIBF), ediţia a XXVI-a, la care România are statut de invitat de onoare, de asemenea, au semnat un acord de cooperare privind traducerea și publicarea cărților între cele două țări, iar schimburile aprofundate dintre China și România au adus o nouă vitalitate în prietenia de lungă durată dintre cele două țări și au creat o nouă energie motrice pentru dezvoltarea aprofundată a relațiilor bilaterale.

Dna Irina Sanda Marin Cajal, subsecretarul de Stat al Ministerului Culturii și Identității Naționale, a declarat că a fost onorată să participe la Art Safari, cea mai mare sărbătoare de arte vizuale din România și să se bucură de imaginația și expresivitatea artiștilor din China și România. Expoziția reflectă pe deplin și sentimentele de prietenie dintre popoarele țărilor noastre.

Vicepreședintele Institutului Cultural Român, Krizbai Bela Dan, a felicitat China cu aniversarea a 70 de ani de la proclamarea Chinei Noi și aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România. El a spus că anul acesta Institutul Cultural Român, Ambasada Chinei și Centrul Cultural Român la Beijing au organizat împreună o serie de evenimente culturale, fiecare realizând o imagine plină de culoare cu propriile elemente și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a crea lucrări mai frumoase în viitor, să impulsionăm schimburi culturale între cele două țări și prietenie între oameni.

Directorul general Art Safari, Ioana Ciocan, a spus că este prima dată când expoziția de artă Art Safari a înființat o expoziție separată pentru o țară. Ea a mai spus că au numit expoziția „Made in China” pentru a arăta publicului că „Made in China” de astăzi reprezintă creativitate, imaginație și viitor.

Expoziția Art Safari este cea mai influentă expoziție internațională de artă din România, iar anul acesta a debutat și Expoziția de Artă Contemporană Chineză pentru Tineret. Expoziția a fost realizată de Ji Zhongpeng și produsă de Centrul de schimb cultural Chinez. Lucrările prezentate includ picturi în ulei, sculpturi, dispozitive și imagini, prezentând noile idei ale artiștilor tineri contemporani despre istorie, natură, societate și valori contemporane din diferite contexte, perspective și prezentări. Lucările prezentate exprimă vitalitatea spirituală a tinerilor artiști contemporani chinezi, care îndrăznesc să spargă gheața, să transcende și să inoveze, reflectând perspectiva spirituală și nivelul creativ al tinerilor artiști chinezi.

După ceremonia de deschidere, curatorii și artiștii au îndrumat publicul spre sala de expoziții. Atmosfera evenimentului a fost una caldă, iar publicul a avut foarte multe cuvinte de laudă pentru operele de artă rafinate. Încă o dată, Arta, a micșorat distanța spirituală dintre oameni.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro