Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Republicii Populare Chineze în România răspunde la întrebările mass-media privind 5G

2020/08/03

Întrebare: La data de 1 august, un oficial al Ambasadei SUA în România a vorbit despre 5G și compania Huawei din China, spunând că „lumea liberă are nevoie de tehnologie 5G sigură – nu de tehnologie care este coruptă de companiile necinstite din China comunistă. Tehnologia 5G sigură de la companii de renume, altele decât Huawei, este singura cale de urmat". Care sunt comentariile dumneavoastră?

Răspuns: Recent, unii politicieni americani au exercitat presiuni în mod repetat asupra altor țări pentru a exclude Huawei, iar un oficial al Ambasadei SUA în România a făcut, de asemenea, la data de 1 august, observații iresponsabile cu privire la Huawei 5G. Vreau să subliniez că aceste acuzații împotriva companiilor chineze sunt doar calomnii și nu au nicio bază faptică.

SUA acuză Huawei de tehnologia 5G nesigură, dar să aruncăm o privire la fapte. În ultimii 30 de ani, Huawei a dezvoltat peste 1500 de rețele în mai mult de 170 de țări și regiuni, având 228 de companii din Fortune 500 ca clienți și servind peste 3 miliarde de oameni din întreaga lume. Nu a existat niciun incident de securitate cibernetică precum cele dezvăluite de Edward Snowden sau WikiLeaks. Nu a existat nicio operație de supraveghere precum PRISM, Equation Group sau ECHELON. Și nicio țară nu a produs dovezile cu privire la „ușa din spate" în produsele Huawei.

SUA susțin că sunt un apărător al democrației și libertăților, dar ceea ce am văzut sunt doar unii politicieni americani care fac presiuni în mod neîncetat asupra altor țări, fac comentarii nepotrivite despre dezvoltarea rețelei 5G din alte țări și le constrâng deschis să urmeze voința SUA, aceasta fiind în întregime hegemonie.

SUA continuă să vorbească despre corectitudine și reciprocitate, dar ce fac? Când companiile din alte țări au un avantaj competitiv, politicienii americani născocesc pretexte și recurg la puterea de stat pentru a le suprima. Ei ar face orice pentru acest lucru, încălcând economia de piață și principiile de concurență echitabilă în care SUA se pretind a fi întotdeauna campion, încălcând regulile comerciale internaționale și chiar afectând interesele consumatorilor și întreprinderilor americane.

5G nu este în niciun caz o problemă a unei întreprinderi sau a unei industrii. Direcția politicii 5G a unei țări reflectă dacă această țară politizează probleme comerciale și tehnice, dacă poate garanta siguranța investițiilor străine, dacă poate crea un mediu de afaceri deschis, echitabil și nediscriminatoriu, având o semnificație importantă de „indicator de direcție vânt" pentru mediul de investiții și imaginile internaționale ale unei țări.

Sperăm că toate țările, inclusiv România, se vor angaja să susțină principiile economiei de piață și a concurenței libere, vor respinge discriminarea de naționalitate în cooperarea industriei tehnologice globale și vor menține în comun un mediu ecologic bun al dezvoltării 5G.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro