Purtătorul de cuvânt al Ambasadei R.P. Chineze în România:oprirea imediată a calomnierii Chinei

2020/03/30

Recent, unele posturi mass-media din România au reeditat articole publicate de Reporteri fără frontiere, acuzând neîntemeiat că China a ascuns adevărul în primele zile ale izbucnirii focarului noului coronavirus. În aceste articole s-au înlocuit faptele cu zvonurile, iar știința cu imaginația, pline de greșeli și confuzii, încălcând grav principiul de obiectivitate al presei și etica profesională a mass-media, ceea ce este total inacceptabil pentru noi.

COVID-19 este un virus nou, iar recunoașterea acestuia are nevoie de un anumit proces. La început, oamenii de știință și experții medicali au prezentat opinii diferite, iar guvernul ar trebui să ia decizii pe baza unor dovezi fiabile și pe bază științifică, ținând cont de diverși factori. Acest lucru este bine ilustrat de faptul că noul coronavirus este pe scena mondială de luni de zile, fiind foarte bine cunoscut pentru comunitatea științifică, însă ideile și măsurile de combatere a epidemiei încă variază foarte mult de la o țară la alta.

De la izbucnirea epidemiei, din perspectiva protejării sănătății oamenilor și a securității globale a sănătății publice, China a lansat în timp util, public și transparent informații relevante despre epidemie și a desfășurat activ cooperarea internațională în prevenirea epidemiei, ce a fost pe deplin recunoscută și extrem de apreciată de comunitatea internațională.

Poporul chinez, solidar ca niciodată, a muncit din greu pentru combaterea epidemiei, câștigând timp prețios pentru restul lumii să ia măsuri de prevenire a epidemiei. Din păcate, acest timp prețios a fost irosit de unele țări. La data de 23 ianuarie, când orașul Wuhan a fost ”închis”, în afara Chinei existau doar 9 cazuri confirmate, reprezentând 1% din totalul global. O lună mai târziu, când lupta Chinei împotriva epidemiei urma să fie decisă, epidemia a izbucnit brusc în Asia de Est, Europa și Statele Unite. În prezent, numărul de cazuri și decese în afara Chinei depășește cu mult China. Deci, observăm că pandemia globală nu este vina Chinei.

Bolile epidemice nu țin cont de granițe, țările trebuie să lucreze împreună pentru a depăși dificultățile. Fiind la rândul său victimă a noului coronavirus, ieșind treptat din ceața epidemiei, China face tot ceea ce îi stă la dispoziție pentru a ajuta țările afectate. Sperăm că în acest moment dificil, prietenii din mass-media vor acorda mai multă atenție eforturilor de a lupta împotriva epidemiei și vor genera mai multă energie pozitivă. Avem certitudinea că, atât timp cât lucrăm împreună pentru a ne ajuta reciproc, vom putea depăși epidemia și vom crea un viitor mai bun pentru dezvoltarea umană!

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro