Declarația Purtătorului de cuvânt al Ambasadei Chinei în România

2020/03/27

Am observat că, după ce unii politicieni americani au calomniat China cu epidemia COVID-19, mass-media din România, precum televiziunea Kanal D, Republica.ro, alte surse mass-media și comentatorii individuali au fost parțiali și au citat numai opiniile părții americane prezentând informații care nu corespund realității și stigmatizând China prin diverse comentarii neîntemeiate sau false, ducând astfel oamenii în eroare. Acest lucru nu este numai în contradicție cu spiritul profesional obiectiv și imparțial de care ar trebui să dea dovadă mass-media, dar și subminează prietenia dintre China și România și popoarele lor. Aceste observații, care nu respectă știința și deciziile OMS, au stârnit o puternică indignare în rândul poporului chinez. Noi ne opunem ferm și condamnăm cu tărie aceste declarații.

Identificarea originii noului coronavirus este o problemă științifică complexă, iar comunitatea internațională are opinii diferite în acest sens și trebuie să analizăm opinii științifice și profesionale. Atât OMS, cât și comunitatea internațională s-au opus în mod clar asocierii virusului cu anumite țări și regiuni și s-au opus stigmatizării.

Bolile epidemice nu au granițe naționale, dovedind pe deplin că omenirea reprezintă o comunitate umană cu un destin comun, țările trebuie să lucreze împreună pentru a depăși dificultățile. Fiind la rândul ei victimă a noului coronavirus, China, în timp ce iese treptat din ceața acestei epidemii, face tot posibilul să întindă o mână de ajutor țărilor afectate. Până la data de 26 martie, guvernul chinez a oferit asistență medicală și facilități de achiziții pentru aproape o sută de țări, OMS și Uniunea Africană. Am împărtășit planul de diagnostic și tratament al Chinei cu țări din întreaga lume, am organizat video-conferințe cu experți în domeniul sănătății cu multe țări și organizații internaționale, inclusiv cele 17 țări din Europa Centrală și de Est și am trimis grupuri de experți medicali în mai multe țări. Autoritățile locale, întreprinderile și organizațiile neguvernamentale din China au donat materiale către mai multe țări. Comunitatea de chinezi și întreprinderile chineze din România au jucat, de asemenea, un rol activ în donarea unui lot de materiale medicale Primăriei Municipiului București și încearcă să strângă mai multe materiale medicale de care România are o nevoie urgentă. Suntem dispuși să continuăm să colaborăm cu comunitatea internațională, inclusiv România, pentru a consolida comunicarea și cooperarea în domeniul prevenirii și controlului epidemiilor, pentru a răspunde în comun provocărilor epidemice și pentru a menține securitatea globală a sănătății publice.

Atunci când oamenii sunt amenințați de noul coronavirus, este imperativ ca toate părțile să consolideze încrederea, solidaritatea și cooperarea, să ia măsuri și să lupte împreună pentru combaterea virusului. În acest moment, perceperea zvonurilor drept noutăți, defăimarea celorlalți și transferul responsabilității nu va ajuta activitatea de prevenire și control a țării proprii și nici nu va ajuta cooperarea anti-epidemică a comunității internaționale. Solicităm mass-media și comentatorilor relevanți din România să respecte faptele obiective și opinia publică internațională și să nu încalce principiile morale, să corecteze imediat greșelile, să oprească imediat comportamentul care induce în eroare oamenii și creează contradicții.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro