Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Consilierul de Stat pentru Afaceri Externe al Prim-Ministrului României Theodor-Cosmin Onisii

2020/03/03

La data de 28 februarie 2020, Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Theodor-Cosmin Onisii, Consilierul de Stat pentru Afaceri Externe al Prim-Ministrului României, cele două părți au purtat discuții sincere și pragmatice.

Ambasadorul Jiang a mulțumit premierului Orban pentru scrisoarea de compasiune și solidaritate către premierul Li Keqiang cu privire la apariția pneumonii noului tip de coronavirus, subliniind că acest lucru a oferit sprijin spiritual Chinei pentru a lupta împotriva epidemiei, de asemenea, prezentând o imagine realistă a prieteniei dintre cele două țări bazată pe concepul ”prietenul adevărat la nevoie se cunoaște”. Schimburile de scrisori dintre liderii celor două țări au sporit încrederea politică reciprocă și au injectat un nou impuls în aprofundarea cooperării pragmatice.

Ambasadorul Jiang a spus că anul 2020 este foarte important atât pentru China cât și pentru România și este, de asemenea, un „an mare” pentru relațiile China-UE, relațiile China-România având parte de oportunități rare. China este dispusă să lucreze cu România pentru a profita de construcția în comun a inițiativei „Belt and Road”, cooperarea China-țările din Europa Centrală și de Est și schimburi la nivel înalt dintre China și UE, profitând de situație să lucreze împreună și să planifice și pregătească dezvoltarea la diferitele niveluri și domenii din acest an, iar schimburile și cooperarea să promoveze dezvoltarea continuă a relațiilor bilaterale.

Ambasadorul Jiang a prezentat cea mai recentă situație de prevenire și control din China a noii epidemii de pneumonie a noului tip de coronavirus și a subliniat că guvernul chinez și poporul sub conducerea puternică a președintelui Xi Jinping au depus eforturi mari pentru a lupta împotriva epidemiei. Suntem responsabili nu numai pentru viața și sănătatea poporului chinez, dar și pentru securitatea sănătății publice globale. Am stabilit rapid un sistem național de prevenire și control comun și am luat cele mai cuprinzătoare, riguroase și minuțioase măsuri, obținând rezultate remarcabile, iar China este încrezătoare și capabilă să învingă epidemia. Impactul epidemiei asupra economiei Chinei este unul temporar, fundamentele economiei pozitive pe termen lung ale Chinei nu s-au schimbat. Vom depune eforturi pentru a atinge obiectivele de dezvoltare economică și socială stabilite pentru acest an.

Theodor Onisii a menționat că partea română și-a exprimat compasiunea pentru China odată cu izbucnirea pneumonii noului tip de coronavirus și și-a exprimat aprecierea pentru măsurile puternice de prevenire și control ale Chinei și rezultatele pozitive obținute. Guvernul român acordă o importanță majoră dezvoltării în continuare a relațiilor cu China și consideră că, prin eforturile comune ale ambelor părți, relațiile dintre România și China vor continua să se dezvolte.

De asemenea, cele două părți au făcut schimb de opinii cu privire la alte probleme de interes comun.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro