Atașatul Militar Liu Tao a vizitat Colegiul Național de Apărare al României pentru a prezenta concepția diplomației socialiste cu caracteristici chineze al Xi Jinping în noua eră

2019/12/06

La data de 6 decembrie 2019, Atașatul Militar al Amabasadei Chinei în România, Liu Tao, a vizitat Colegiul Național de Apărare al României, pentru a prezenta concepția diplomatică socialistă cu caracteristici chineze în noua eră a lui Xi Jinping, Președintele R. P. Chineze, cu genericul „Securitate globală și guvernare globală”. La eveniment au participat peste 30 de studenți din diverse unități, inclusiv reprezentanți ai Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Economiei și Ministerul Transporturilor.

Mai întâi de toate, Atașatul Militar Liu, a relatat despre pericolele hegemonismului, terorismului, egoismului, exclusivismului și utilitarismului pentru securitatea globală și necesitatea consolidării guvernanței globale și a subliniat că lumea se confruntă cu o schimbare majoră fără precedent în utlimul secol, se confruntă cu răspândirea protecționismului și a antiglobalizării. China și-a asumat responsabilitatea cuvenită a unei mari puteri și a propus viziunea unei comunități umane cu destin comun pentru omenire și guvernare globală. Aceasta este o filozofie și o abordare complet nouă, total diferită de ideea că ”nu există prieteni veșnici, există doar interese eterne”; susținerea stabilirii unui nou tip de relație internațională, care nu reprezintă conflict, nici confruntare, ci o cooperare de tip câștig-câștig. Aceasta este o explorare total nouă, care este complet diferită de practica „aliniere, confruntare și amestec brutal” și reflectă caracteristicile chineze de a face față problemelor de securitate globală; lansarea platformei publice de cooperare „Belt and Road”, cu premisă de respectul reciproc, cu principiu al corectitudinii și justiției, constituie o nouă practică care are drept scop cooperarea de tip câștig-câștig și reprezintă speranța infinită de a atinge securitatea globală. China este un apărător al păcii mondiale, contribuitor la dezvoltarea globală și constructor al ordinii internaționale, China este dispusă să colaboreze cu comunitatea internațională, inclusiv România, pentru a consolida guvernanța globală și a proteja securitatea globală. Sperăm ca China și România să consolideze cooperarea, să prețuiască și să folosească înțelept prietenia tradițională, România să beneficieze de realizările dezvoltării Chinei și ambele țări să obțină rezultate concrete de cooperare în domeniile politicii, economiei, culturii, științei și tehnologiei.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro