Ambasadorul Jiang Yu discută cu principalele canale mass-media din România

2019/12/06

La data de 4 decembrie 2019, ambasadorul Jiang Yu și purtătorul de cuvânt al ambasadei au purtat discuții cu reprezentanții principalelor canale mass-media și jurnaliști din România, unde au făcut schimb de opinii despre dezvoltarea Chinei, relațiile China-România, situația internațională și alte puncte de interes, le-au prezentat poziția principială a Chinei legată de Hong Kong, Xinjiang și 5G. Reprezentații Ambasadei au răspuns, de asemenea, la întrebările reporterilor. La eveniment au participat reprezentanții agențiilor de presă românești precum ”Adevărul”, ”9 o`clock”, ”Ziarul financiar”, ”Economistul”, ”Reporter Global ”, Televiziunea Națională, Hot News.ro, Departamentul de limbă română al Radio France Internationale și alte media.

Ambasadorul Jiang a spus că anul 2019 este un an extraordinar pentru China. Poporul chinez a sărbătorit solemn 70 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze. În ultimii 70 de ani, poporul chinez de toate naționalitățile au luptat din greu, uimind întreaga lume cu marile sale realizări. Puterea economică a Chinei și puterea națională de ansamblu au crescut brusc, devenind a doua cea mai mare economie mondială, este și motorul care promovează creșterea economică mondială. Nivelul de trai al poporului chinez a efectuat un salt istoric, peste 800 de milioane de oameni au depășit pragul sărăciei, creând un miracol în istoria reducerii sărăciei din întreaga lume. China respectă principiul politicii externe de a menține pacea mondială și de a promova dezvoltarea comună, promovează instituirea unui nou tip de relații internaționale de respect reciproc, corectitudine și echitate, cooperare de tip câștig-câștig, statutul internațional al Chinei a crescut fără precedent, iar „cercul de prieteni” a continuat să se extindă.

Ambasadorul Jiang a spus că anul 2019 este un an extraordinar pentru relațiile China-România. Cele două popoare au sărbătorit cea de-a 70-a aniversare a înființării relațiilor diplomatice și a 15-a aniversare a stabilirii parteneriatului amplu de prietenie și cooperare, iar relațiile bilaterale au înregistrat progrese pozitive. Cele două țări au menținut impulsul schimburilor la nivel înalt, cooperarea pragmatică continuă să progreseze, schimburi culturale sunt bogate, iar ambele țări se sprijină reciproc în afacerile multilaterale internaționale. De când am preluat funcția, am avut schimburi aprofundate cu liderii a opt mari partide politice din România, am stabilit contacte extinse cu elitele din toate domeniile sociale, am vizitat aproape 20 de județe și am simțit înzecit sentimentele de prietenie din partea poporului român. Am organizat mai mult de 10 evenimente la scară largă și am lansat o serie de evenimente pentru tineri cu genericul ”Predarea Ștafetei”, am publicat ediții speciale, compilat și tipărit pictoriale, am emis plicuri și monede comemorative, începând un nou capitol de prietenie între oameni. De menționat și faptul că, comparativ cu alte țări din Europa Centrală și de Est, ritmul de cooperare chino-română rămâne redus. Cele două părți au trebui să țină seamă de tendința dezvoltării internaționale, transformeze prietenia tradițională în catalizatorul cooperării pragmatice, valorificând oportunitățile dezvolțării Chinei, mergând împreună cu viteză accelerată, cream astfel ,o nouă fază a relațiilor chino-române.

Ambasadorul Jiang a subliniat că anul 2019 este un an extraordinar pentru întreaga lume. Lumea de astăzi suferă o schimbare majoră și profundabilă care nu a mai avut loc timp de un secol, relațiile dintre puterile majore și ordinea internațională au fost profund refăcute, iar instabilitatea și incertitudinea au devenit tot mai proeminente. Unele țări continuă să promoveze unilateralism, care are un impact major asupra dezvoltării și stabilității globale, aruncând o umbră asupra economiei internaționale în curs de recuperare moderată. În acest context, liderii Chinei și ai UE au interacționat frecvent, ambele părți au convenit că există mai multe consensuri decât diferențe între China și UE. Parteneriatul strategic cuprinzător dintre China și UE a continuat să avanseze și a jucat un rol important în pacea și stabilitatea mondială. Fiind două forțe importante din lume, China și Europa poartă responsabilitatea comună în apărarea multilateralismului, egalității și dreptății precum și în prevenirea provocărilor globale. Ambele părți ar trebui să depună eforturi pentru a aprofunda cooperarea pragmatică într-un mod complet și pentru a menține un sistem de tranzacționare multilaterală având ca nucleu OMC-ul și bazat pe reguli, la fel să sporească continuu semnificația strategică și globală a relațiilor China-UE.

Ambasadorul Jiang a declarat că privim în anul 2020, anul în care China va realiza cuprinzător o societate moderat prosperă, îndeplinindu-și cu succes obiectivul primului centenar și va depune eforturi pentru a realiza visul chinez al marii redresăriii a națiunii chineze. În timp ce își va realiza propria dezvoltare, China va juca ferm rolul unei mari puteri responsabile, va participa activ la reforma sistemului de guvernare globală și va lucra împreună pentru a construi o lume cu pace durabilă, securitate universală, prosperitate comună, deschidere, toleranță, curată și frumoasă și va promova construirea unei comunități umane cu destinul comun. China va continua să se concentreze asupra construcției de înaltă calitate a „Belt and Road”, va lucra cu toate părțile pentru a construi o nouă platformă de cooperare internațională și pentru a adăuga un nou impuls dezvoltării comune a lumii. Suntem dispuși să colaborăm cu România pentru a ține în mână direcția de dezvoltare a relațiilor China-România, urmând tendința globală de deschidere și cooperare și vocea oamenilor, ar trebui să folosim eficient platformele precum „Belt and Road”, „Cooperarea 17 + 1” și relațiile de cooperare China-UE, să promovăm cooperarea China-România pentru a obține mai multe rezultate și a aduce beneficii tangibile oamenilor din ambele țări.

Ambasadorul Jiang Yu a prezentat situația din Hong Kong, subliniind că infracțiunile violente extremiste continue din Hong Kong au încălcat serios justiție și ordinea socială, acesta subminează serios prosperitatea și stabilitatea Hong Kong-ului și contestă serios principiului „o țară, două sisteme”. Oprirea violențelor și restabilirea ordinii sunt sarcinile urgente din Hong Kong. Guvernul chinez va continua să sprijine ferm șeful executivului și autoritățiile ale regiunii administrative speciale din Hong Kong pentru a guverna în conformitate cu legea, va susține ferm poliția din Hong Kong în aplicarea legii și va susține ferm sistemul judiciar din Hong Kong în pedepsirea infractorilor violenți în conformitate cu legea. Guvernul chinez este de neclintit în hotărârea sa de a proteja suveranitatea națională și interesele pentru securitatea și dezvoltarea, decizia de a pune în aplicare politica „o țară, două sisteme” este neclintită și decizia de a se opune oricărei influențe externe în afacerile Hong Kong este de neclintit. Suntem siguri că, cu sprijinul a 1,4 miliarde de cetățeni chinezi și eforturile comune ale compatrioților din Hong Kong, Hong Kong-ul va putea cu siguranță să depășească dificultățile, să restabilească ordinea și să continue să scrie legenda Hong Kong-ului.

Ambasadorul Jiang a mulțumit presei române pentru eforturile depuse în îmbunătățirea înțelegerii Chinei de către poporului român, a subliniat rolul important al mass-media în încurajarea comunicării între persoane și speră ca mass-media românească să profite de orizonturile sale largi și de informațiile veridice pentru a deveni un comunicator al prieteniei chino-române, un constructor al relațiilor chino-române și un promotor al cooperării practice. Ambasada Chinei în România este dispusă să consolideze comunicarea cu mass-media română, să aprofundeze cooperarea mass-media dintre cele două țări, iar prietenii mass-media din România sunt bineveniți să participe și mai mult la proiecte de cooperare în domeniul de mass-media din cadrul „Belt and Road” și al formatului de colaborare 17 + 1.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro