Expoziția de fotografie „Frumoasa Chină" s-a desfășurat în România

2019/11/07

Pentru a sărbători cei 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România, la data de 29 octombrie 2019, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României și al Ambasadei Chinei în România, în colaborare cu Asociația Internațională „Euro Foto Art” și China Photo Network Online din Zhuhai, la Centrul Multicultural Galați a avut loc ceremonia de deschidere a „Frumusețea Chinei” Galați, și ceremonia de închidere a celui de-a șaptea ediție a Festivalului Fotografiei Chineze în România. La ceremonia de deschidere a participat dna Jiang Yu, Ambasadorul Chinei în România, dl Florinel-Petru Gasparotti, Vicepreședinte al CJ Galați, Consilier al Primarului orașului Galați, dl Stefan Toth, Președintele Asociației Euro Foto Art, conducerea Centrului multi-culural Galați și alți reprezentanți.

Vicepreședintele Gasparotti a spus că este foarte fericit să participe la această expoziție la scurt timp după călătoria sa în China, care a fost plină de surprize plăcute și rezultate, iar la această expoziție poate revizui ceea ce a văzut și auzit în China. Depunând speranța că, pe de o parte, această expoziție va ajuta partea română să-și facă o concluzie despre seria de expoziții chineze de fotografii, iar pe de altă parte, sperăm ca prin schimburile culturale bogate și pline de culoare, această expoziție să apropie cele două popoare și mai mult.

Ambasadorul Jiang Yu a spus în discursul său că anul acesta se împlinesc 70 de ani de la proclamarea Chinei Noi și 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România, timpul a fost martorul călătoriei istorice a redresării și creșterii Chinei, a fredonat melodia eternă a cooperării prietenoase dintre China și România și a încurajat prietenia permanentă dintre cele două popoare. Pentru a sărbători acest moment important, începând cu Ziua Națională a Chinei din 1 octombrie, Asociația Internațională ”Euro Foto Art”și China Photo Network Online din Zhuhai au organizat în România 15 expoziții de fotografie cu tematică chineză. Expoziția are o scară largă și un public bogat, aceasta s-a desfășurat în 10 orașe din România. Aceasta expoziție este un omagiu al artiștilor de fotografie chinezi și români pentru cei 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și o mărturie a prieteniei dintre poporul chinez și român. Sper că tot mai mulți fotografi români să profite de această ocazie pentru a prezenta o Chină reală, vie și tridimensională, în același timp, sper ca tot mai mulți fotografi chinezi să poată transmite poporului chinez frumusețea râurilor, munților și a obiceiurilor din România, promovând schimburile culturale dintre China și România, diminuând distanța dintre cele două popoare și sporind înțelegerea reciprocă dintre acestea.

   

La eveniment, violonistul român Thurzó Sándor József a interpretat melodia chineză „China, te iubesc”, iar pe fundalul muzicii frumoase și melodioase, publicul a fost profund emoționat de minunata expoziție „Frumoasa Chină”.

Cel de-a șaptea ediție a Festivalului Fotografiei Chineze în România a durat o lună, ceremonia de deschidere a avut loc de Ziua Națională a Chinei, pe 1 octombrie, la Cluj. Ulterior, au fost organizate 15 expoziții în 10 orașe, inclusiv Târgu Mureș, Brașov, Oradea, Carei, Sighetu Marmației, unde a fost expus un număr de peste o mie de fotografii cu tematică chineză realizate de fotografi din China și România. Lucrările fotografice expuse sunt proeminente și pline de forță exprimativă, reprezentând peisajul, caracteristicile culturale, istorice și sociale, dezvoltarea urbană, inovația științifică și tehnologică etc., expoziția arată adevărat chipul și farmecul obiectiv al Chinei, întruchipează standardele și aspirațiile artistice ale fotografilor chinezi și români care ajută publicul român să înțeleagă China contemporană.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro