Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România

2019/08/02

La 31 iulie 2019, Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu s-a întâlnit cu Petre Daea, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România. Cele două părți au făcut schimb de opinii cu privire la aprofundarea cooperării agricole chino-române. La eveniment a paricipat şi dl Zhang Jian, Consilier pentru Știință și Tehnologie al Ambasadei Chinei în România.

Ambasadorul Jiang Yu a spus că agricultura este în sensul tradițional un sector economic important pentru ambele țări. Cele două părți împărtășesc numeroase preocupări cu privire la îmbunătățirea politicilor agricole și a sistemelor de gestionare, ridicarea nivelurilor de inovare a tehnologiei agricole, promovarea industriilor agricole și dezvoltarea zonelor rurale. Este important să întărim în continuare cooperarea agricolă bilaterală și să aducem mai multe beneficii celor două popoare.

Ambasadorul Jiang Yu a subliniat că cooperarea agricolă dintre China și România este extrem de complementară și are un potențial mare de dezvoltare. În primul rând, pentru a răspunde cererii crescânde de produse agricole de înaltă calitate, China își extinde constant importurile de produse agricole. Produsele româneşti, cum ar fi porumbul, ovăzul, floarea-soarelui, prunele și alte culturi alimentare, economice și horticole au un randament mare și sunt de înaltă calitate, iar produsele agricole organice, cum ar fi vinul și mierea, au o aromă unică și o calitate pură, toate fiind competitive pe piața chineză. China salută întreprinderile agricole din România să participe la China International Import Expo și la alte activități de expoziție și vânzări din China, astfel încât să deschidă piața produselor lor în China și să promoveze creșterea constantă a comerțului agricol dintre cele două țări. În al doilea rând, România are o dotare mare de resurse agricole, însă este nevoie de investiții sporite și introducerea tehnologiilor pentru a debloca capacitatea potențială. China are avantaje de tehnologie și capital în agricultură protejată, sisteme de irigație și instalații agricole etc.. Cele două părți pot consolida cooperarea în tehnologia și industria agricolă pentru a obține rezultate de tip câştig-câştig. Parcul Științific și Tehnologic pentru Agricultură China-România, finalizat în luna mai a acestui an, este un bun exemplu de cooperare în acest sens. Sperăm că Ministerul Agriculturii din România va continua să creeze un mediu favorabil pentru investițiile întreprinderilor chineze și transferul și transformarea tehnologiei agricole mature a Chinei în România.

Ambasadorul Jiang Yu a mai spus că atunci când cei doi prim-miniștri s-au întâlnit la Dubrovnik în luna aprilie a acestui an, au convenit să consolideze cooperarea în agricultură și alte domenii și să promoveze relațiile bilaterale către un nou nivel. Sperăm că Ministerul Agriculturii din România va continua să participe activ la cooperarea agricolă dintre China și țările din Europa Centrală și de Est și să consolideze instituționalizarea comunicării politicii agricole dintre cele două țări. Suntem siguri că, prin eforturile comune ale sectoarelor agricole din cele două țări, cele două părți vor putea transforma profunda prietenie tradițională și consensul important al liderilor celor două ţări în mai multe rezultate de cooperare pragmatice.

Ministrul Daea a spus că agricultura este un domeniu puternic al cooperării tradiționale între China și România, iar consolidarea cooperării agricole bilaterale poate juca un rol pozitiv în promovarea dezvoltării relațiilor bilaterale și a cooperării bilaterale în domeniul economiei, politicii etc. Ministrul Daea a subliniat că România se bucură de condiții naturale excelente, potențial ridicat și perspective bune ale industriei agricole cu o competitivitate puternică a pieței produselor agricole ecologice. România salută întreprinderile chineze să participe la dezvoltarea agriculturii române și speră să extindă exporturile către China a produselor agricole de înaltă calitate, cum ar fi vinul şi mierea. România acordă o importanță deosebită cooperării agricole cu China și cooperării agricole în cadrul „17 + 1" și este dispusă să consolideze coordonarea și cooperarea cu China pentru rezultate mai pragmatice în cooperarea agricolă bilaterală, care sunt benefice pentru cele două țări și popoare.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro