Atingerea unei intenții de cooperare între reprezentanții industriei textile din China și România

2019/05/27

Între 11 și 14 mai 2019, delegația Consiliului Național pentru Textile și Îmbrăcăminte al Chinei (CNTAC) condusă de dl. Sun Ruizhe, președintele Consiliului, a vizitat România și a efectuat, prin vizite și convorbiri, schimburi aprofundate cu omologii români, atingând intențiile de cooperare pentru construirea unei punți de cooperare bilaterală.

De asemenea, delegația CNTAC a efectuat o vizită la Agenția Română pentru Investiții Străine, ocazia cu care a profundat cunoașterea despre economia, fiscalitatea, investițiile și politicile industriale ale României, au vizitat și Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Textile și Pielărie, compania de îmbrăcăminte TANEX și piața angro de produse textile și îmbrăcăminte "Dragonul Roșu" și a avut o discuție cu reprezentanții industriei textile din România. La simpozion, reprezentanții celor două părți au identificat în mod activ oportunitățile de cooperare prezendând starea de dezvoltare a industriilor textile celor două părți. Președintele CNTAC, dl. Sun Ruizhe și Președintele Federatiei Patronale a Textilelor, Confectiilor si Pielariei din România, dl. Mihai Pasculescu au semnat Acordul de colaborare între CNTAC și Federatia Patronală a Textilelor, Confectiilor si Pielariei din România.

Ambasadorul Chinei în România, dna. Jiang Yu, s-a întâlnit cu delegația CNTAC la ambasadă, a participat și consilierul economic și comercial al ambasadei dl. Guan Gang. Președintele Sun Ruizhe a prezentat rezultatele vizitei în România și a menționat că România are un avantaj comparativ al dezvoltării industriei textile. Cooperarea chino-română în industria textilă are un bun potențial. În cadrul întâlnirilor s-a stabilit un mecanism de cooperare pe termen lung cu partea română, va încura întreprinderile chineze să vină în România pentru cooperarea în domeniul investițiilor. Ambasadorul Jiang Yu a declarat că acest an marchează aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România, iar România este o țară importantă de-a lungul traseului inițiativei "Belt and Road" și are avantajele și potențialul de a dezvolta industria textilă și îmbrăcăminte. Și-a exprimat dorința ca întreprinderile chineze de articole textile și îmbrăcăminte să vină în România pentru a deschide noi piețe și perspective, realizând astfel diversificarea canalelor de cooperare internațională ale Chinei în domeniul comerțului textilelor și al capacităților de producție.

România este situată la intersecția Eurasiei, de-a lungul istoriei a dat dovadă de o bază bună în industria textilă și o calitate ridicată a forței de muncă, este în prezent cea mai mare zonă producătoare de îmbrăcăminte din Europa de Est, având aproximativ 200.000 de angajați și un volum anual de export de aproximativ 6 miliarde de euro. Țările spre care se exportă articolele textile românești sunt Regatul Unit, Franța, Italia și alte țări din Uniunea Europeană. Din cauza lipsei de materie primă pentru textile în România, mai mult de 80% din materia primă și accesoriile textile sunt importate. Cooperarea dintre China și România în industria textilă este relativ complementară: prin comerțul direct, construcția de zone de depozitare și logistică duty-free, înființarea de parcuri industriale textile și alte forme de cooperare pragmatică, profidând pe deplin avantajele celor două părți și perspectivele largi de cooperare.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro