Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu, s-a întâlnit cu Ministrul Energiei din România

2019/05/09

La data de 8 mai 2019, Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Ministrul Energiei din România, dl Anton Anton.

Ambasadorul Jiang a spus că cooperarea în proiectele majore în sectorul energetic reprezintă un sprijin important pentru relațiile bilaterale și o forță motrice puternică pentru cooperarea economică și comercială bilaterală. Cooperarea energetică chino-română a începutul mai devreme, și se caractarează prin proiecte multe și influență mare, situându-se în fruntea cooperării dintre China și țările regionale. În ultimii ani, datorită implementării inițiativei "Belt and Road" și promovării cooperării în format "16 + 1", întreprinderile chineze și-au sporit în mod continuu interesul pentru investiții în sectorul energetic român, iar rezultatele sunt în curs de dezvoltare. O serie de proiectele eoliene și fotovoltaice investite de companii chineze au devenit o parte importantă a rețelei naționale de energie din România. Astăzi, China General Nuclear Power Corporation (CGN) și S.N. “Nuclearelectrica” S.A din România au semnat în mod oficial un Acordul investitorilor în forma preliminară cu privire la continuarea proiectului unităților 3 și 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă”. marcând un alt pas pragmatic în cooperarea proiectului.

Ambasadorul Jiang a subliniat că acest an coincide cu aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări și a 15-a aniversare a înființării unui Parteneriatului amplu de prietenie și cooperare dintre China și România. Ambele părți profită de oportunități importante de aprofundare a cooperării în diverse domenii. China este dispusă să colaboreze cu România, să asigure implementarea accelerată a proiectelor de energie nucleară, și pentru a promova în mod activ progresul altor proiecte, cum ar fi Termocentrala Rovinari, Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnita și alte hidrocentralele mici, promovând calitatea relațiilor economice și comerciale bilaterale. Se speră că România va continua să creeze un mediu deschis și transparent pentru întreprinderile chineze de a coopera în domeniul energiei.

Ambasadorul Jiang a subliniat că producția și consumul total de energie al Chinei au urcat pe primul loc în lume, capacitatea de securitate a energiei a fost îmbunătățită continuu, structura energetică a fost optimizată în mod continuu, economisirea de energie și reducerea consumului au obținut rezultate remarcabile și au oferit o bază solidă pentru dezvoltarea economică durabilă și rapidă, precum și îmbunătățirea continuă a standardelor de viață ale oamenilor. Companiile chinezești au acumulat o bogată experiență în domeniul hidroenergetic, al energiei termice, al energiei nucleare, al dezvoltării și utilizării energiei regenerabile, al conservării energiei și al reducerii emisiilor, etc., cu avantaje evidente în materie de costuri și competitivitate. România este bogată în resurse de cărbune, petrol și gaze și muncește din greu pentru a construi un centru energetic regional. În același timp, România este și țara lider al proiectului ”Centrul de dialog și cooperare în domeniul energiei în format 16 + 1”. Cele două părți au o dorință puternică de a aprofunda cooperarea în domeniul energetic care are un potențial mare și perspective largi.

Ambasadorul Jiang a subliniat că inițiativa "Belt and Road" este un program distinct al Chinei pentru dezechilibrarea globală de dezvoltare. Scopul este să se concentreze pe interconectare, pentru a răspunde diferitelor riscuri și provocări cu care se confruntă omenirea și pentru a obține beneficii reciproce și dezvoltarea comună. Procesul de construcție va respecta principiul de consultare, construire și Împărtășire comună, precum și conceptul deschiderii, verde și fără corupție, pentru a atinge un obiectiv de standard înalt, favorabil pentru trai de oameni și durabile. România este o țară importantă de-a lungul traseului "Belt and Road" și ar trebui să se implice mai activ în interconectarea infrastructurii, inclusiv a energiei pentru a-și atinge mai bine obiectivele de dezvoltare.

Ministrul Anton a spus că China este un partener și prieten de cooperare tradițională al României, iar prietenia profundă dintre cele două popoare ar trebui să se reflecte mai mult în rezultatele cooperării pragmatice. România salută întreprinderile chineze să participe activ la construcția proiectului de energie română și va continua să ofere un mediu de investiții bun. Guvernul României acordă o importanță deosebită relațiilor cu China și consideră că inițiativa "Belt and Road" și cooperarea în format ”16 + 1" reprezintă oportunități importante. România va juca un rol mai eficient în cadrul proiectului ”Centrul de dialog și cooperare în domeniul energiei în format 16 + 1” și va asigura securitatea energetică națională prin accelerarea proiectelor, cum ar fi centrala nucleară de la Cernavodă și va consolida poziția României ca putere energetică regională.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro