Ambasadorul Jiang Yu s-a întâlnit cu Președintele Senatului României dl Călin Popescu-Tăriceanu

2019/05/09

La data de 8 mai 2019, Ambasadorul Chinei în România dna Jiang Yu s-a întâlnit cu dl Călin Popescu-Tăriceanu, Președinte al Senatului României și Președinte al Partidului Alianța Liberalilor și Democraților. Cele două părți au avut o conversație cordială și prietenoasă. La această întâlnire au mai fost prezenți și consilierul diplomatic al Cabinetului Preşedintelui Senatului României dl Gruia Jacotă și consilierul Ambasadei Chinei dl Zhao Lei.

Ambasadorul Jiang a transmis dlui președinte Tăriceanu salutări cordiale din partea dlui Li Zhanshu, Președintele Comitetului Permanent al Adunării Naționale Populare a Republicii Populare Chineze, și din partea dlui Wang Yang, Președintele Comitetului Național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez. Dl Tăriceanu și-a exprimat recunoștința și i-a cerut ambasadorului Jiang să transmită urările de bine dlui președinte Li Zhanshu și dlui președinte Wang Yang.

Ambasadorul Jiang a apreciat contribuția de multă vreme a dlui Tăriceanu pentru a promova relațiile chino-române și a subliniat că prietenia tradițională dintre China și România a devenit chiar mai fermă odată cu trecerea timpului și relația bilaterală a rezistat testului schimbărilor internaționale tocmai datorită conducerii puternice și sprijinului pe termen lung din partea liderilor succesivi ai celor două țări, realizând o dezvoltare durabilă, stabilă și sănătoasă. În ultimii ani, prin impulsul inițiativei "Belt and Road" și al formatului de cooperare dintre China și țările din Europa Centrală și de Est, relațiile chino-române și-au reînnoit vitalitatea. Anul acesta marchează aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale și cea de-a 15-a aniversare a înființării Parteneriatului amplu de prietenie și cooperare dintre China și România. Ambele părți ar trebui să profite de oportunitatea istorică, să consolideze sinergia strategiilor de dezvoltare, să elibereze potențialul de cooperare, să creeze mai multe rezultate pragmatice și să facă vaporul prieteniei chino-române să navigheze în mod continuu și stabil, transmițându-se prietenia chino-română din generație în generație.

Ambasadorul Jiang a spus că Comitetului Național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez și Senatul României au menținut schimburi de prietenie de mult timp și au jucat un rol pozitiv în crearea unui mediu favorabil pentru cooperarea bilaterală. Cele două părți pot continua să realizeze o cooperare la mai multe niveluri, în mai multe domenii și pe mai multe canale, evidențiind în continuare caracteristicile schimburilor dintre grupuri de prietenie și comisii speciale și făcând mai multe lucruri pentru schimburile economice și comerciale dintre cele două țări. Aceasta va crea condiții mai bune și o forță motrice mai puternică pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale.

Ambasadorul Jiang a spus că lumea de astăzi suferă o schimbare majoră în ultimii 100 de ani. Partidele de guvernământ ale celor două țări ar trebui să conducă direcția generală a relațiilor chino-române și să stabilizeze volanul cooperării bilaterale. Partidul Comunist din China dorește să consolideze continuu schimburile și cooperarea cu Partidul Alianța Liberalilor și Democraților din România și să construiască un nou tip de relație a partidelor politice care să caute punctele de vedere comune, punând în rezervă divergențele, respectul reciproc, învățarea reciprocă și astfel să consolideze baza politică pentru dezvoltarea durabilă a relațiilor chino-române.

Dl Tăriceanu i-a adresat ambasadorului Jiang felicitări pentru numirea în funcție și a spus că China este unul dintre cei mai importanți parteneri ai României din zona asiatică și prietenia româno-chineză este adânc înrădăcinată în inimile celor două popoare. Tendința bună de dezvoltare a cooperării bilaterale în domeniul politic și economic este satisfăcătoare. Anul acesta este o "dublă aniversare" specială și România exercită președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, oferind oportunități de dezvoltare prețioase pentru cooperarea pragmatică bilaterală în diferite domenii. Dl Tăriceanu a salutat rezultatele cooperării bilaterale obținute la cea de-a opta reuniune a șefilor de guvern din China și țările din Europa Centrală și de Est și acordul cu privire la înființarea unei societăți mixte pentru proiectul unităților 3 și 4 de la Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă, semnat între China General Nuclear Power Group și S.N. "Nuclearelectrica" S.A., subliniind că Parlamentul României acordă o importanță deosebită dezvoltării relațiilor cu China, iar Senatul este dispus să continue să aprofundeze schimburile și cooperarea cu Comitetul Național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez și alte instituții, să creeze în mod activ condiții pentru cooperarea bilaterală în domeniul energiei, transporturilor, comunicațiilor etc., să exploateze pe deplin potențialul cooperării pragmatice dintre cele două țări și să aducă mai multe beneficii celor două popoare.

În ceea ce privește inițiativa "Belt and Road", ambasadorul Jiang a subliniat că aceasta își are originea în China, iar oportunitățile și realizările aparțin întregii lumi. Inițiativa "Belt and Road" a înregistrat o dezvoltare rapidă în ultimii șase ani. Mai mult de 150 de țări și organizații internaționale au semnat documente de cooperare cu partea chineză pentru a construi în comun "Belt and Road". Un număr mare de proiecte de cooperare s-au înrădăcinat, aducând noi contribuții dezvoltării economice și bunăstării popoarelor tuturor țărilor. Inițiativa "Belt and Road" a devenit un drum comun spre oportunitate și prosperitate. Recent, a avut loc cel de-al doilea forum de cooperare internațională "Belt and Road", iar s-a stabilit obiectivul de a aduce în comun inițiativa "Belt and Road" la un nivel de calitate mai înalt. Construirea unui parteneriat global de interconectare a fost propusă, o listă de 283 de rezultate a fost publicată și acorduri în valoarea totală de peste 64 de miliarde de dolari au fost semnate, care demonstrează pe deplin că construcția "Belt și Road" corespunde tendinței astfel să cucerească inimile oamenilor, să aducă beneficii oamenilor și să facă lumea mai bună. În viitor, "Belt and Road" va continua să avanseze pe direcția dezvoltării de înaltă calitate. Salutăm România să continue să participe în mod activ și să împărtășească mai multe dividende de cooperare.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro