Ambasadorul Chinei in Romania, domnul Xu Feihong, a primit titlul de doctor Honoris Causa al UAV ARAD si a vizitat Arad si Cluj

2018/04/19

Pe 12 aprilie 2018, a avut loc o mare ceremonie la Univeristatea Aurel Vlaicu din Arad, renumita unitate de invatamant superior din vestul Romaniei, pentru a-i acorda ambasadorului Xu Feihong titlul de doctor Honoris Causa. D-na Tan Yuxiu, sotia domnului Xu si domnul Dorel-Gheorghe Caprar, presedintele Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala a Camerei Deputatilor, doamna Claudia Boghicevici, Vicepresedintele Consiliului Judetean Arad, domnul Vasilica Damian, Subprefectul Judetului Arad, domnul Calin Bibart, Viceprimarul Municipiului Arad, doamna avocat Gianina Ignuta, doamna profesor Ramona Lile, rectorul UAV, domnul profesor Ioan Radu, Presedintele Senatului UAV, si alte peste 100 de profesori si studenti au participat la ceremonia de decernare a premiilor.

Ceremonia a inceput cu imnurile nationale ale Chinei si Romaniei. Doamna Rector Lili, domnul Presedinte Radu si ceilalti reprezentanti au tinut discursuri si au apreciat contributia remarcabila a ambasadorului Xu in contextul promovarii dezvoltării relatiilor bilaterale si încurajarea predarii limbii chineze si a spus ca, datorita sprijinului ambasadorului Xu, limba chineza a fost inclusa in programa scolara din Romania, Clasa Confucius a fost infiintata la Universitatea Aurel Vlaicu. Interesul Romaniei fata de limba si cultura chineza creste din ce in ce mai mult. UAV este dispusa sa colaboreze indeaproape cu China pentru a juca un rol activ in promovarea schimburilor culturale dintre cele doua parti.

In discursul sau, ambasadorul Xu a declarat ca premiul de doctor de onoare nu este doar o afirmare a propriei sale lucrari si a ambasadei chineze in Romania, ci reflecta si prietenia poporului roman cu China. Ambasada Chinei din Romania este dispusa sa sustina prietenia dintre China si Romania ca in totdeauna.

Dupa ce a participat la ceremonia de acordare a diplomelor, ambasadorul Xu si sotia sa au facut o vizita la Arad si Cluj si s-au întalnit cu Presedintele CJ Arad Iustin Cionca, Vicepredintele CJ Arad Boghicevici, Vicepresedintele CJ Cluj Marius Manzat, si Primarul Municipiului Cluj-Napoca, fostul Prim-Ministru Emil Boc, facand schimb de opinii privind cooperarea locala, economica si culturale dintre cele doua tari.

Liderii locali romani au transmis salutari companiilor chineze indemanandu-le sa investeasca in infrastructura locala, centrale electrice, parcuri industriale si alte proiecte. Ambasadorul Xu a participat, de asemenea, la ceremonia de inaugurare a clubului Pro-China, impreuna cu Presedintele CJ Arad Cionca si Primarul orasului Pecica Petru Antal. A vizitat Scoala a II-a din Pecica, Companiile locale, cum ar fi ferma de bivoli, parcul industrial, fabrica de prelucrare a metalelor si brutaria, s-a intâlnit si cu antreprenori, prieteni, cercetatori si reporteri locali la filiala Arad a Casei Romano-Chineze.

Mass-media din Romania, cum ar fi Agerpres, Romania Libera, Ziua, Transilvania Business au relatat despre acest eveniment.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro