Ambasadorul Chinei în România, domnul Xu Feihong intervievat de Radio Romania International

2018/02/22

Pe data de 8 februarie 2018, Ambasadorul Chinei, domnul Xu Feihong, a fost intervievat de Radio Romania International și a făcut schimb de opinii privind cooperarea dintre China și România în cadrul Inițiativei Belt and Road și cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est, schimburile culturale dintre cele două țări și facilitarea obținerii vizelor pentru chinezi. Aici pot fi regăsite urările pentru Noul An Chinezesc. Interviul este următorul:

Reporter: Cum credeți ca este considerat de către guvernul chinez rolul României în cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est? Cum participă România la cooperarea în comparație cu celelalte țări? Care sunt oportunitățile? Cum să continuăm implementarea proiectului neterminat?

Ambasadorul Xu: De la începutul cooperării dintre China și țările din Europa Centrală și de Est în ultimii șase ani, mecanismul a fost îmbunătățit în mod continuu, domeniile treptat s-au lărgit, iar realizările s-au îmbogățit din ce în ce mai mult. Rezultatele specifice au ajuns la peste 200 de proiecte, care cuprind comunicarea politică, interoperabilitatea, economia, comerțul, finanțele și cultura în cinci categorii majore. Investițiile cumulate realizate de întreprinderile chineze în cele 16 țări din Europa Centrală și de Est au crescut de la aproape 3 miliarde de dolari în 2010 la peste 9 miliarde de dolari în 2016, volumul schimburilor bilaterale a crescut de la 43,9 miliarde de dolari la 58,7 miliarde de dolari .

România este a doua țară ca mărime din Europa Centrală și de Est. Guvernul chinez acordă o mare importanță relațiilor cu România și așteaptă cu interes rolul activ al României în cooperarea in format "16+1". În cadrul cooperării in format "16+1", Romania a realizat o cooperare fructuoasă: Romania a organizat Summit-ul de șefi de guvern 16+1 în 2013, Dialogul partidelor politice dintre China și Europa Centrală și de Est în 2017, a noua sesiune a Forumului 16+1 pentru cooperarea agricolă și comercială, Prima Expoziție și Forumul Energiei din Europa Centrală și de Est și alte evenimente majore. China și Romania au semnat documentul privind cooperarea în utilizarea pașnică a energiei nucleare. Cele două părți au promovat în mod activ cooperarea și negocierile privind proiectele mari, cum ar fi Centrala Nucleară Cernavodă și Termocentrala de la Rovinari. Carnea de porc congelată și lucerna pot fi exportate în China, în speranța creșterii volumului comerțului bilateral. Institutul Cultural Roman din China funcționează de mai mulți ani, Institutul Cultural Chinez grăbeste procesul de intemeiere. Există patru institute Confucius, opt săli de clase Confucius și mai mult de 100 de puncte de predare a limbii chineze înființate în Romania și peste 10.000 de romani care învață chineză îm România.

Mai important, cooperarea actuală dintre China și România se confruntă cu multe oportunități noi. În primul rând, al 19-lea Congres National al Partidului Comunist Chinez relatează clar despre socialismul cu caracteristici chineze într-o nouă eră, deschizând noi uși în China, uși ce se vor deschide din ce în ce mai larg. China va relaxa substanțial accesul pe piață, va extinde sectorul serviciilor către lumea exterioară și va proteja drepturile și interesele legitime ale investitorilor străini. Următorii 15 de ani, China va importa $24 trilioane de bunuri, va absorbi $2 trilioane în investiții străine directe, investițiile totale în străinătate vor ajunge la $2 trilioane. Aceasta va oferi o oportunitate rară pentru toate țările din lume, inclusiv pentru România, de a-și aprofunda cooperarea cu China și de a promova liberalizarea comerțului și a investițiilor. În China va avea loc la Shanghai, în luna noiembrie a acestui an, Primul târg-expoziție internatională de import al Chinei, care este considerat a fi unic în lume, dedicată produselor străine platforma de expoziție în China, România fiind binevenită să participe la această expoziție. În al doilea rând, o creștere a produsul intern brut în China (PIB) cunoscând o accelerare, pentru prima dată în șapte ani, o creștere de 6,9% fata anul trecut, producția economică totală de $12 trilioane, reprezentând 15% din proporția economiei mondiale. Economia Chinei a menținut o creștere constantă, cu o tendință de dezvoltare continuă și favorabilă. Cu o creștere economică rapidă, PIB-ul României a crescut față de anul trecut cu 6,7%. Ambele economii sunt foarte dinamice și au un spațiu imens de cooperare. În al treilea rând, anul 2018 este anul cooperării locale dintre China și țările din Europa Centrală și de Est. Regiunea locală este piatra de temelie a dezvoltării economice și sociale a tuturor țărilor. China și România au stabilit 33 de perechi de orașe înfrățite, considerând că schimburile locale dintre cele două țări vor deveni punctul culminant al cooperării locale de 16+1. În al patrulea rând, formatul 16+1 și cooperarea în proiecte energetice în România a fost stabilit, programul de cercetare energetică se aplică în mod activ în cooperarea 16+1. Și sperăm că România va fi platformă pentru cooperarea 16+1, și se vor face contribuții si mai mari. În plus, anul viitor marchează aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și unele țări din Europa Centrală și de Est, cum ar fi România. Se sugerează ca ambele părți să-și planifice festivitățile cât mai curând posibil și să injecteze un nou impuls în cooperarea în format "16+1".

În ceea ce privește promovarea proiectelor în curs, cred că ambele părți ar trebui să-și întărească încrederea și să intensifice negocierile. În special, acestea ar trebui să consolideze realizările treptate și să facă eforturi pentru începerea rapidă a construcțiilor. De exemplu, proiectul de centrală nucleară de la Cernavodă, sper ca ambele părți să reia negocierile cât mai curând posibil. În ceea ce privește proiectul termocentralei de la Rovinari, întreprinderile ambelor părți trebuie să consolideze în continuare contactele și schimburile și să extindă în mod constant pentru a ajunge la un acord.

Reporter: Care este poziția Romaniei în inițiativa Belt and Road? Pentru a participa mai activ la această inițiativă, ce acțiuni ar trebui să întreprindă România?

Ambasadorul Xu: Initiativa Belt and Road este o practică plină de viață în care China se angajează să construiască o comunitate umană cu un destin comun. Cooperarea in format "16 + 1" este o parte importantă a initiativei Belt and Road. România participă activ la initiativa Belt and Road și la cooperarea in format "16+1". Cooperarea dintre China și România privind initiativa Belt and Road a înregistrat multe câștiguri. În 2015, Ministerul Comerțului din China a semnat un Memorandum de înțelegere cu Ministerul Economiei al României privind promovarea initiativa Belt and Road în cadrul Comisiei Mixte de Cooperare Economică din cele două țări. România a devenit una dintre primele țări care semnează un acord similar cu China. Anul trecut, vicepremierul român și ministrul mediului, Grațiela-Leocadia Gavrillescu, s-au deplasat în China pentru a participa la primul Summit al Cooperării Internaționale Belt and Road. Romania a fost intitulata ca un nou membru al Băncii Asiatică de Investiții în Infrastructură, iar China a dezvoltat în România tema Belt and Road. Mesajul cooperare 16 + 1 menționat mai sus de China și România reprezintă, de asemenea, un rezultat important al initiativei Belt and Road.

Nu cu mult timp în urmă, m-am întors în China pentru a participa la o conferință diplomatică pentru misiunile de peste mări. Atunci când președintele Xi Jinping s-a întâlnit cu noi, el a subliniat în mod special necesitatea promovării initiativei Belt and Road, aprofundarea unei cooperări extinse cu toate celelalte țări și promovarea dezvoltării comune. Am venit în România cu marea sperență a liderului chinez pentru a-mi continua activitatea și aștept să colaborez cu România pentru a promova în continuare initiativa Belt and Road, pentru a promova o mai mare cooperare. La momentul în care noul guvern român a preluat mandatul, doresc stabilirea unor relatii bune cu noii membri ai cabinetului de miniștri și promovarea proiectelor de cooperare pentru a da rezultate cât mai curând posibil, precum si să aducă beneficii pentru cele două popoare. România în domeniile energiei, infrastructurii, tehnologiei digitale, sănătatea publică, dezvoltarea regională etc. a dezvoltat o strategie națională, în speranța ca ambele părți vor consolida schimburile și implementează în comun initiativa Belt and Road. În ceea ce priveste cooperarea economică și comercială, cele două părți trebuie să accelereze înfaptuirea de proiecte mari, să continuie consolidarea de proiecte rapide mici și cooperarea la nivel local, să aducă beneficii pentru cele două popoare, cât mai curând posibil. România are construcția infrastructurii de autostrăzi, căi ferate, porturi, centrale electrice și alte aspecte ale cererii puternice, companiile chineze au avantaje puternice de capital și tehnologice și o bogată experiență în aceste domenii, cele două părți pot explora în mod activ cooperarea, schimburile reciproce, să învețe unii de la alții. Aceste proiecte sunt puternice, bune și realistice.

Reporter: Institutele Confucius din Romania sunt înființate în orașe precum Sibiu, Cluj, București și Brașov. Romania a înființat un institut cultural la Beijing în 2016, iar Institutul Cultural Chinez de la București va fi finalizat în curând. În 2013, China a organizat în Romania Expoziția Comorile Chinei. În 2016, Romania a organizat la Beijing și Chengdu Expoziția Comorilor României. Există multe activități culturale similare organizate de ambele părți. Putem admite ideea că dezvoltarea relațiilor chino-romane are loc si in alte domenii?

Ambasadorul Xu: În China este o zicală veche care spune că prietenia dintre popoare este cheia relațiilor dintre state. Consolidarea și promovarea schimburilor culturale sunt interconectate cu importanta initiative Belt and Road și cu cooperarea 16 + 1. China și România se bucură de o prietenie tradițională foarte profundă, iar schimburile dintre popoarele celor două țări au o istorie lungă. Acesta este motivul principal pentru care schimburile culturale chino-române sunt foarte apropiate.

În prezent, Televiziunea Centrală Chineză difuzează un documentar de mare anvergură numit „departe de casa", în care cel de-al 303-lea episod este dedicat locurilor din România, sperăm că prietenii nostri din Romania vor privi acest film si il vor recomanda și altora. De asemenea, din acest program se poate observa că prietenia tradițională dintre China și România nu a încetat niciodată. Încă din secolul al 17-lea, românul Milescu Spatru a scris cartea "Descrierea Chinei", pentru a face o prezentare a civilizației antice chineze în țările europene. La începutul secolului trecut, poezia si proza poetului român Mihai Eminescu, de asemenea a inspirat generații de cititori din China. În anii șaptezeci și optzeci, filmul romanesc „Valurile Dunării" si melodia „Ciocarlia" au devenit foarte cunoscute în China. Mobila româneasca era întîlnită pe piața chinezească, iar creioanele chinezești, pantofii sport și alte produse au devenit foarte solicitate în România. Acest lucru demonstrează că schimburile dintre China și România au atins un nivel ridicat și că schimburile interumane au o bază solidă și reprezintă un avantaj valoros pentru ambele părți.

În ultimii ani, prin eforturile comune ale ambelor părți, schimburile culturale dintre China și România au devenit mai bogate și colorate. Tocmai am citat o mulțime de exemple. În plus, cele două părți au trimis mai mult de o echipă de artă în fiecare an pentru a merge în cealaltă țară în vizită, acestea au fost primite cu căldură din partea ambelor țări. Se poate spune că schimburile culturale reprezintă un domeniu vital și dinamic în relațiile dintre China și România și au jucat un rol pozitiv în promovarea cooperării în alte domenii.

În același timp, trebuie să luăm in considerare faptul că tinerii din ziua de astăzi din ambele țări nu se cunosc așa de bine ca și generația mai veche. De exemplu, mulți tineri românii nu au fost în China, așadar nu inteleg conceptul Chinei moderne, asta fiind o provocare pentru dezvoltarea continuă a prieteniei tradiționale dintre China și Romania. Speram că în cele două țări, mass-media va depune eforturile necesare pentru a încuraja mai mulți tineri să viziteze reciproc, prin studii în străinătate și vizite, pentru a consolida schimburile, pentru a îmbunătăți înțelegerea si prietenia tradițională.

Reporter: Cum tratează guvernul chinez politica de vize a României față de China? Credeti că îmbunătățirea procesului de vize arată că guvernul român este dispus să promoveze în continuare cooperarea cu China și să sporească înțelegerea reciprocă?

Ambasadorul Xu: Regimul de vize faciliteaza schimburile între țări, este o măsură importantă pentru a promova înțelegerea reciprocă. În trecut, pentru o lungă perioadă de timp, nu era deloc convenabil pentru cetățenii chinezi să aplice pentru o viză pentru România, procedura de obtinere a vizei era una greoaie, consumatoare de timp, într-o anumită măsură. În acea perioadă politica de vize a României nu încuraja schimburile de persoane între cele două țări. Sunt foarte fericit că în septembrie anul trecut cu ajutorul ordinului ministrului de externe român au fost simplificate procedurile de acordare a vizelor pentru termen scurt pentru România pentru cetățenii chinezi, aceasta fiind o veste bună pentru relațiile bilaterale, care au facilitat în mare măsură cetățenii chinezi să investească în România, să promoveze afacerile și turismul. Recent, multe întreprinderi chineze mi-au raportat că măsurile de simplificare a vizelor pentru România au fost puse în aplicare. Investiția Chinei în Romania este mai accesibilă decât oricând. Apreciem accentul pe care Guvernul Român il are asupra relațiilor sale cu China și apreciem măsurile luate pentru promovarea cooperării cu China.

Simplificarea procedurilor de acordare a vizelor contribuie la promovarea schimburilor de personal între ambele părți, promovând înțelegerea reciprocă și încurajand mai mulți turiști chinezi să viziteze România. Resursele turistice românești sunt foarte bogate, dar în comparație cu Republica Cehă, Ungaria și alte țări învecinate sau Franța, Marea Britanie și alte țări din Europa de Vest, România a atras un număr mic de turiști chinezi, astfel existând un decalaj. China este a treia sursă majoră de turiști din UE. Conform statisticilor Comisiei Europene de călătorie, anul trecut numarul turistilor chinezi care au vizitat Europa a ajuns la 12,4 milioane, înregistrandu-se o creștere de 17,5%. Anul 2018 este anul schimburilor turistice dintre China și UE, cred că odata cu simplificarea procedurilor de acordare a vizelor pentru cetățenii chinezi în România se intensifică eforturile de promovare a turismului, în acest an vor exista mai mulți turiști chinezi care călătoresc în România, astfel încât să promoveze schimburile culturale si dezvoltarea altor industrii conexe.

Reporter: Deoarece se apropie Anul Nou Chinezesc, care sunt dorințele dvs. pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale? Puteț să transmiteti urăile de Anul Nou poporului chinez si român prin intermediul Radio România International?

Ambasadorul Xu: Anul 2018 este unul foarte important, este anul în care China pune pe deplin în practică spiritul celui de-al 19-lea Congres Național al PCC și a 40-a aniversare a reformei și deschiderii. Festivalul chinezesc de primăvară se apropie, vom sărbători Anul câinelui. Românilor, în general, le plac câinii. În China, câinii sunt loiali, prietenoși și simbolizează prosperitate. Doresc să transmit prin intermediul Radio România Internațional un mesaj de Anul Nou Chinezesc către toți locuitorii din România și China și le doresc ambelor țări prosperitate și dezvoltare pentru toate industriile. Doresc ca cele două țări, China și România, să aibă relații de prietenie mai strânse și să continuie să-și folosească potențialul și să aducă rezultate și mai fructuoase în noul an. Le doresc celor două popoare sănătate, fericire in familie și prosperitate în carieră. De asemenea, vă doresc și dvs, Radio Romania International numai bine. Aveți o contribuție importantă în ceea ce privește promovarea înțelegerii reciproce și prietenie între cele două popoare!

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro