Participarea domnului ambasador Xu Feihong la Forumul pentru comert si investitii China (Zhejiang)-Romania

2017/12/21

Pe 7 decembrie 2017, ambasadorul Xu Feihong, a fost invitat sa participe la Forumul pentru comert si investitii China (Zhejiang)-Romania. Domnul Chen Jinbiao, membru al Comitetului Permanent si secretar general al Comitetului Provinciei Zhejiang al Partidului Comunist Chinez (PCC), doamna Wu Guiying, presedintele Camerei de Promovare a Comertului Exterior (CPCE) a Provinciei Zhejiang, doamna Paula-Marinela Pirvanescu, secretar de stat al Ministerului pentru Mediu de Afaceri, Comert si Antreprenoriat al Romaniei, domnul Gheorghe Seculici, vicepresedinte al Camerei de Comert si Industrie (CCI) a Romaniei si presedintele CCI Arad, domnul Razvan Paunescu, presedintele CCI Romania-China, precum si peste 200 de oaspeți chinezi si straini au participat la acest eveniment.

Ambasadorul Xu a declarat în discursul sau ca increderea politica reciproca dintre cele doua parti a fost intarita continuu, iar relatiile economice si comerciale devin mai apropiate. Anul acesta, cele doua tari au semant “Protocolul privind conditiile sanitare veterinare si fitosanitare pentru exportul de lucerna romaneasca”, si se asteapta cresterea exporturilor de produse agricole romanesti in China. In acelasi timp, cooperarea bilaterala în domeniul energiei și al infrastructurii a fost promovata in mod constant, prezentand perspective bune de dezvoltare și se asteapta cu nerabdare sa obtina rezultate concrete. In cadrul desfasurarii celui de-al 19-lea Congres National al Partidului Comunist Chinez, China va continua sa adere la politica nationala de deschidere către lumea exterioara, va adera la principiul deschiderii usilor sale catre lume, va promova activ cooperarea internationala in ceea ce priveste initiativa Belt and Road, va spori noul impuls pentru dezvoltarea comuna și va promova construirea unei economii mondiale deschise. Ambasada Chinei in Romania isi va concentra eforturile pe spiritul asupra celui de-al 19 lea Congres National al PCC si incearca sa faciliteze cooperarea dintre China si Romania, va fi un promotor al schimbrilor locale si economice.

Doamna secretar de stat Pirvanescu a declarat ca situatia politica si economica a Romaniei este stabila, avand conditii favorabile de investitie. Economia Chinei este puternica si este cel mai mare partener comercial al Romaniei din Asia. Romania va adopta in curand Legea parteneriatului public si privat (PPP) si spera ca aceasta lege va facilita dezvoltarea unor proiecte de cooperare precum infrastructura si cartierele rezidentiale din cele doua tari.

Domnul secretar general Chen Jinbiao, doamna presedinte Wu Guiying, domnul presedinte Seculici si domnul presedinte Paunescu au prezentat situatia economica precum si mediul de investitii al ambelor parti, urand rezultate fructuoase cooperarii economice si comerciale chino-romane.

CPCE a provinciei Zhejiang a semnat un acord de cooperare prietenoasa cu CCI din Romania si a decis sa infiinteze o reprezentanta in Romania. Antreprenorii care participa la acest forum au avut un schimb de opinii privind cooperare bilaterala pragmatica.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro