Să lasăm prietenia chino-română să navigheze!

2017/12/04

Sunt ambasadorul Chinei în România de aproape 3 ani. Referindu-mă la relaţiile dintre cele două ţări, se poate spune că faţă de schimbările şi ajustările de pe plan internaţional, relaţia de prietenie chino-română are o istorie îndelungată şi puternică, cele două ţări având beneficii comune şi pe zi ce trece tot mai puternic înrădăcinate, cu o cooperare complementară din ce în ce mai puternică. În aceşti ultimi ani, în mod special, relaţiile de prietenie şi cooperare dintre cele două ţări s-au propulsat aş spune pe „banda de viteză”.

În primul rând amintesc schimburile la nivel înalt ce au avut loc: domnul Liu Yunshan, secretar al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CC al PCC), a efectuat o vizită de succes şi a participat la „Dialogul partidelor politice dintre China şi Europa Centrala şi de est 2017”. Doamna Graţiela Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru, ministrul mediului în Guvernul României, a participat în China la Forumul de cooperare pe plan internaţional „Belt and Road”. Aceste vizite au avut un rol politic important, ambele ţări exprimându-şi încrederea fermă şi dorinţa puternică de aprofundare a acestei cooperări.

În al doilea rând mă voi referi la succesul substanţial al cooperării bilaterale. România a fost gazda primei ediţii a Târgului şi Conferinței Energetice 16+1. Centrul de Dialog și Cooperare pentru Proiectele Energetice (CDCEP 16+1) funcţionează cu succes. O serie de proiecte mari au făcut deja progrese în negocieri, mă refer la firme chineze implicate în proiectul pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă, Termocentrala de la Rovinari, Compania Rompetrol. Deasemenea menţionez că pe piaţa chinezească se află numeroase sortimente de carne de porc, miere, vin , etc. România a devenit membru al Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură, având un rol tot mai important în construirea proiectului „Belt and Road”.

Mă refer apoi la intensificarea schimburilor culturale pe termen lung. Centrul cultural român din China este foarte activ iar Centrul cultural chinez din Romania în curs de constituire a încheiat formalităţile legale prevăzute pentru înregistrare şi inaugurare în viitor. Numeroase ansambluri artistice chineze au venit în România şi au participat la Gala Anului Nou Chinezesc, la Festivalul Internaţional de teatru de la Sibiu, au performat la Concursul Internaţional de voce Hariclea Darclee. Aş vrea să remarc că în Romania limba chineză atrage tot mai mulţi oameni, pe zi ce trece. De altfel există patru Institute Confucius, 8 clase confucianiste cu mai mult de 100 de catedre de predare a limbii chineze. Pentru a susţine şi încuraja tinerii învăţăcei români să înveţe limba chineză, am sponsorizat în special programul de burse şcolare „Bursa Ambasadorului Chinei” şi am organizat prima ceremonie de premiere, cu care prilej mai mult de 20 de tineri români au fost premiaţi.

O atenţie specială am acordat colaborării cu Asociaţia de prietenie Casa Româno Chineză. În cursul acestui am participat, ca şi în anii trecuţi, la inaugurarea unor noi filiale ale Casei Româno-Chineze şi am apreciat evenimentele la care am asistat, manifestări ale prieteniei dintre ţările noastre.

Ţin să remarc faptul că începând cu luna septembrie Guvernul român a simplificat procedurile de acordare a vizei de scurtă durată pentru cetaţenii chinezi, fapt care reprezintă o măsură extrem de importantă şi pozitivă pentru ambele părţi. Credem cu tărie că această nouă politică de acordare a vizelor va uşura şi lărgi drumul către schimburile culturale chino-române.

Nu demult, Congresul Naţional al 19 lea al PCC şi-a terminat cu succes lucrările. Noul Comitet Central al PCC l-a ales pe Xi Jinping ca secretar general. Deasemeni gândirea Xi Jinping cu privire la socialism cu specificul chinez în noua eră este stabilită ca orientarea călauzitoare pe care PCC trebuie s-o urmeze timp îndelungat. Iar obiectivele dezvoltării Chinei în viitor au fost clarificate.

Conform cu planurile stabilite la Cel de-al 19 lea Congres Naţional al PCC, China, până în anul 2020 va realiza în toate domeniile o societate a bunăstării decente, până în anul 2035 va înfăptui în esenţă modernizarea socialismului, şi până la jumătatea acestui secol va transforma China într-o ţară socialistă modernă şi puternică, prosperă şi democratică, cu o cultură avansată, armonioasă şi frumoasă. Desigur, China nu se poate dezvolta fără lumea din exterior, şi va continua să adere la o politică naţională deschisă către lumea din afară.

România este un prieten şi un partener tradiţional al Chinei. Sperăm că ambele părţi vor profita de oportunităţile oferite de Cel de-al 19 lea Congres Naţional al PCC, iar relaţia chino-română se va consolida în numeroase aspecte:

1. Pornim de la faptul că România a creat o strategie naţională în mai multe domenii cum ar fi: resurse energetice, infrastructură, tehnologie digitală, sănătate şi dezvoltarea regională. Ambele părţi pot grăbi asocierea strategiilor de dezvoltare, pot crea un hub economic european pentru initiativa „Belt and Road”, pot realiza complementaritate, câştiguri şi beneficii reciproce şi dezvoltare reciprocă.

2. Promovarea unui proces continuu de cooperare. Ambele ţări, atât China cât şi România tratează aceste proiecte mari cu mare importanţă şi trebuie să intensifice procesul de negocieri în vederea extinderii consensului. Faţă de realizările discutate trebuie grăbit procesul de consolidare a consensului şi să cautăm noi paşi. Mai mult decât atât, trebuie elaborate noi proiecte în special pentru promovarea de IMM şi cooperare locală, pentru a aduce mai multe beneficii pentru ambele popoare.

3. Atât China, cât şi România trebuie să se folosească pe deplin de prietenia dintre cele două ţări care datează din timpuri stravechi. China va continua să sporească schimburile cu România, să trimită reciproc ansamblurile artistice, să sprijine studenţii români în învăţarea limbii chineze, să promoveze cercetările ştiinţifice în ambele părţi, cooperarea turistică, etc.

În ziua de 27 noiembrie, cea de-a şasea Reuniune a şefilor de Guverne din China şi ţările din Europa centrala şi de est este convocată în Ungaria. România este un participant importat în cadrul cooperării în format 16+1. Sunt de părere că procesul de aprofundare neîntreruptă a colaborării şi prietenia tradiţională dintre cele două ţări reprezintă puntea pentru atingerea de rezultate performante.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro