Ambasadorul Chinei in Romania, domnul Xu Feihong s-a intalnit cu Ministrul Energiei al Romaniei

2017/08/10

Pe data de 8 august 2017, Ambasadorul Chinei in Romania s-a intralnit cu noul Ministru roman al Energiei, domnul Toma-Florin Petcu. La intalnire a participat doamna Monica Gheorghita, secretarul de stat pentru afaceri externe al Romaniei si coordonatorul national al Romaniei pentru cooperarea dintre China si tarile din Europa Centrala si de Est.

Ambasadorul Xu Feihong l-a felicitat pe domnul Petcu pentru preluarea functiei inalte ca Ministrul Energiei, declarand faptul ca aceasta cooperare bilaterala in ceea ce priveste energie, este si un aspect foarte important pentru relatiile chino-romane precum si cooperarea China-tarile din Europa Centrala si de Est. Guvernul Chinei sustine companiile chinezesti in ceea ce priveste cooperarea cu Romania. In acest caz, companiile chinezesti au o experienta bogata in constructia proiectelor iar in prezent, ambele parti poarta negocieri asupra proiectelor de energie nucleara, termala s. a.. Astfel doresc rezultate pozitive cat mai repede posibil.

Domnul Ministru Petcu a declarat ca, recent membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CC al PCC) si secretar al Secretariatului CC al PCC, Liu Yunshan a facut o vizita oficiala de prietenie in Romania, promovand cu vigoare o cooperare pe mai multe planuri, incluzand aceasta cooperare pe plan energie. Substantializarea relatiilor chino-romane constituie o component importanta a Prgramului de Guvernare a Guvernului Roman. Romania ureaza bun venit companiilor chineze sa se implice in aceasata cooperare cu scop energic, sperand ca cele doua parti vor accelera procesul de negociere. Cu privire la proiectele despre energia nucleara si terminca, se doreste un rezultat pe cat de repde posibil, trecandu-se de la statutul de negociere la cel investitie.

Cele doua parti au avut si un schimb de opinii asupra pregatirii targului de energie in formatul 16+1.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro