Ambasadorul R.P. Chineze în România, E. S. Xu Feihong, a vizitat patru județe din vestul României

2017/05/26

În perioada 24-27 mai 2017, Ambasadorul Chinei în România, E.S. Xu Feihonga fost invitat să viziteze patru județe: Gorj, Caraș Severin, Timiș și Hunedoara. În vizita efectuată, s-a întâlnit cu domnul Cosmin-Mihai Popescu, Președintele Consiliului Județean Gorj, domnul Nicolae Muja, Vicepreședintele CJ Gorj, domnul Ciprian-Adrian Florescu, Prefectul Județului Gorj, domnul Aurel Popescu, Primarul Municipiului Târgu Jiu, domnul Adrian-Marcel Tudor-Drăghici, Viceprimarul Municipiului Târgu Jiu, domnul Silviu Hurduzeu, Președintele CJ Caraș Severin, doamna Florența-Maria Albu, Prefectul Județului Caraș Severin, domnul Ioan Popa, Primarul Municipiului Reșița, domnul Luca Mălăiescu, Primarul Orașului Oțelu Roșu, domnul Călin-Ionel Dobra, Președintele CJ Timiș, domnul Mircea Băcală, Prefectul Județului Timiș, domnul Nicolae Robu, Primarul Municipiului Timișoara, domnul Mircea-Flaviu Bobora, Președintele CJ Hunedoara, domnul KISZELY Fabius-Tiberiu, Pefectul Județului Hunedoara, domnul Ovidiu Moș, Primarul Municipiului Deva și doamna Natalia-Elena Intotero, Vicepreședintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaților și Secretar al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Populară Chineză. Ambasadorul Xu a mai participat la lansarea cărții „Modelul chinezesc de dezvoltare durabilă—un experiment reușit“ de sociologul român Ștefan Buzărnescu, a vizitat Camera de Comerț și Industrie România-China—filiala Caraș Severin--, Casa Româno-Chineză—filiala Timiș--, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, Combinatul Siderurgic Oțelu Roșu, UCM Reșita și Eurosport DHS SA.

Conducerea celor patru județe i-au oferit Ambasadorului Xu un călduros bun venit, semnificând că cele două țări se bucură de o prietenie tradițională profundă, de schimburi regionale și cooperări economice ce pot contribui și mai mult la dezvoltarea continuă a relațiilor bilaterale. Datorită numărului mare de sectoare industriale, resurse naturale bogate, forță de muncă de înaltă calitate, resurse de energie, infrastructură, producție de mașini, bază siderurgică, prelucrarea lemnului, IT&C, resurse turistice, ș. a., cooperarea cu China are un mare potențial. Cele patru județe au de câștigat în urma investițiilor chineze, iar companiile chineze doresc să ofere un mediu de investiții bun, și sperăm ca mai multe întreprinderi chineze să vină aici și să ducă la bun sfârșit proiecte de cooperare cu întreprinderile locale.

E.S. Ambasadorul Xu Feihong a mulțumit pentru ospitalitatea celor patru județe, din care reiese clar că R. P. Chineză și România sunt strâns legate de o prietenie tradițională, cele două guverne se sprijină reciproc deseori, se ajută reciproc, iar cooperarea dintre cele două părți au o bază solidă în diferite domenii. În era nouă, împreună cu construcția proiectului „Centura și drumul” și cooperarea dintre China și țările Europei Centrale și de Est, cooperarea chino-română se întâlnește cu multe noi oportunități. Pentru a profita de această mare oportunitate de a promova cooperarea, speră ca cele două părți să depună în mod activ eforturi comune pentru următoarele: În primul rând, cooperarea pe proiecte mari în România (Termocentrala Rovinari, județ Gorj) pentru a accelera negocierile și pentru a se depune eforturi în vederea obținerii unor rezultate concrete cât mai curând posibil. În al doilea rând, cele două părți au nevoie să consolideze comunicarea corporativă, să aprofundeze înțelegerea reciprocă. Ambasada Chinei în România și guvernele locale din România pot face acest lucru pentru a construi o platformă menită sa ajute întreprinderile din ambele țări, să profite de alte investiții și informații de cooperare. În al treilea rând, este important să fie promovate în continuare schimburile de personal. Multe țări au adoptat măsuri ce au ușurat obținerea vizelor de către cetățeni chinezi, ceea ce a atras un număr important de turiști și investitori chinezi. Asta ar ajuta și cooperarea chino-română dacă partea română va ușura viza pentru cetățeni chinezi.

E. S. Ambasadorul Xu Feihong a participat împreună cu domnul Cosmin-Mihai Popescu, Președintele Consiliului Județean Gorj, și respectiv domnul Gheorghe Filipescu, Președintele filialei Caraș Severin a Camerei de Comerț și Industrie România-China, la două conferințe de presă. Discuțiile s-au concentrat pe cooperarea locală cu întreprinderi românești și pe schimburile culturale. De asemenea, E.S. Ambasadorul Xu Feihong a răspuns la întrebările reporterilor prezenți.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro