Domnul Ambasador al Chinei, Xu Feihong, acordă un interview ziarului on-line www.vestic.ro

2017/02/05

În ziua de 2 februarie 2017, Ambasadorul Chinei în România, Xu Feihong, a acordat un interviu ziarului on-line www.vestic.ro, răspunzând întrebările legate de investițiile chineze în România, inițiativa ”Centura și drumul” ș. a.. Găsiți mai jos textul integral al interviului:

- Domnule Ambasador, de la învestirea în funcție ați făcut un adevărat tur de forță în România. Care sunt concluziile dvs. cu privire la prezența capitalului chinezesc în România?

- China și România sunt țări cu o prietenie tradițională, guvernul chinez încurajând întreprinderile chineze să mărească investițiile din România, pentru a dobândi un câștig mutual. Acest lucru nu este numai în interesul celor două părți, ci este și o necesitate a dezvoltării relațiilor economice bilaterale. În prezent, investițiile reprezentative pe piață română sunt țigaretele, asamblarea bicicletelor, plăcile de imprimat, stații energie eoliană sau solară etc, întreprinderile chineze aducând contribuții de lungă durată la dezvoltarea economiei și crearea de locuri de muncă. Deși numărul companiilor chineze ce investesc în România este mare, scara proiectelor este încă mică, iar sumele mici, fiind concentrate pe domeniile vânzării en-gros și en-detail. Proiectele de investiție de mare anvergură cât și fabricile sunt foarte puține la număr. Investiția chineză reprezintă 6% din totalul invesțiilor străine ale României, dar sumele investite reprezintă doar 1%, China fiind pe locul 19 în acest clasament.

În ultimii ani, în urma dezvoltării proiectelor ‘’Cooperarea Chinei cu țările din Europa Centrala și de Est’’ și ‘’Centură și drumul’’, cele două părți au ajuns la un consens în privința multor proiecte de cooperare din domeniul energetic și al infrastructurii. Partea chineză este dispusă să muncească alături de partea română pentru a dobandi rezultate concrete cât mai repede posibil.

- Cum apreciați relația dintre administrațiile locale și investitorii chinezi? Există o preocupare suficientă din partea autoritaților pentru punerea în valoare a potențiarului neexplorat în județele României, care să prezintă interes pentru investitorii chinezi?

- Comunicarea la nivel local este un element vital al relațiilor bilaterale. Ambele țări au stabilit 33 de orașe înfrățite, ce promovează cooperarea pe toate domeniile. Anul trecut au avut loc peste douăzeci de vizite pentru a discuta și cerceta perspectivele de investiție la nivel local. Doresc să ofer mulțumiri autorităților locale române pentru sprijinul și avantajele oferite investitorilor chinezi, precum politica de investiții, forumurile economice și simplificarea procedurilor de înregistrare a întreprinderilor. În prezent, Corporația ZTE a început cooperarea cu primăria Timișoara pentru a construi un oraș inteligent. Sprerăm ca în 2017 autoritățile și companiile celor două țări vor intensifica schimburile, pentru începerea unei cooperări pragmatice bogate.

- Care sunt județele din România considerate cele mai atractive de către investitorii chinezi?

- România are municipiul București și 41 de județe, fiecare loc cu specialitățile și avantajele sale. De exemplu, Județul Arad are industria agricolă și infrastructura foarte dezvoltate, o companie din Zhejiang investind 40 de milioane de euro pentru a construi facilități fotovoltaice de 25 megawați. În vizita mea la Arad de anul trecut, am ascultat cu interes propunerile de cooperare din partea întreprinderilor arădene, iar Ambasada a făcut recomandări către întreprinderile chineze prin site-ul său. Proximitatea Județului Constanța de Marea Neagră îl califică pentru a participa în cadrul proiectului ‘’Cooperarea Chinei cu țările din Europa Centrală și de Est” și la ‘’Cooperarea Porturilor adriatică-baltică-pontică’’ din cadrul acesteia. Județul Argeș are industria auto foarte dezvoltată, având posibilitatea să coopereze cu China pe acest domeniu. Județul Prahova are o industrie petrolieră cu o istorie îndelungată și o abundență de vin, având un potențial enorm de cooperare cu China. Județul Timiș a început acum un an exportul produselor din carne de porc către China. În Județul Dolj la Craiova avem proiectul rezidențial în construcție. Partea chineză dorește o cooperare la nivel local bazată pe egalitate și câștig comun, pentru a îmbogăți relațiile bilaterale.

- Programul ”Centura și drumul” include și România, și dacă da, cum se va concretiza el în țara noastră?

- Teritoriul României se află la granița Estică a Uniunii Europene, cu ieșire la Marea Neagră și este o țară importantă pe traseul inițiativei ‘’Centura și drumul’’. Ministerul Comerțului din China a semnat deja un memorandum cu Ministerul Economiei din România privind inițiativa ‘’Centura și drumul’’, întreprinderi din cele două țări au semnat un memorandum privind Centrala Nucleara Cernavodă, document preliminar privind Cerntrala Termală Rovinari a fost parafat, iar investigațiile privin centrala hidroelectrică de la Târnița-Lăpuștești și alte proiecte continuă. În privința relațiilor chino-române, cel mai important este construirea în comun cât mai repede a unor mari proiecte cu caracter simbolic, așadar dezvoltând relațiile dintre industriile, mărind numărul locurilor de muncă, promovând schimburile de personal și sporirea încrederii dintre popoare. Cele două părți trebuie să intensifice negocierile în proiectele de cooperare, pentru a începe cât mai rapid și să obțină rezultate ce vor beneficia ambele popoare.

- Cum apreciați parteneriatul româno-chinez la nivel inter-statal? Este România, din punctul de vedere al statului chinez, suficient de motivată pentru atragerea capitalului chinezesc?

- România este a treia țară din lume ce a stabilit relații diplomatice cu China. De la acel moment acum 67 de ani, indiferent de marile schimbări din circumstanțele internaționale și interne, între cele două părți a fost sinceritate deplină, încredere reciprocă, sprijin mutual și relații de prietenie stabile. În prezent, relațiile chino-române au intrat într-o nouă etapă cu un trend de dezvoltare pe scară largă multidriecțional și multilateral. Schimburile la înalt nivel au fost frecvente, încrederea reciprocă dintre guverne este în continuă creștere, iar oportunitățile de cooperare sunt în continuă îmbunătățire. Volumul schimburilor comerciale este în creștere rapidă, anul trecut întregistrând în primele trei trimestre 3,6 miliarde dollari, reprezentând o creștere de 6,9% față de anul trecut. Schimburile culturale sunt foarte bogate, ambele părți organizând festivale de film, expoziții fotografice, târguri de cărți, înrădăcinând adânc prietenia chino-română. România este un bun prieten și partener Chinei, investitorii fiind extrem de interesați și speră să poată întări legăturile pentru a obține mai multe oportunități de cooperare.

- Care sunt domeniile de interes ale investitorilor chinezi, ale statului chinez, în România?

- China prețuiește foarte mult dezvoltarea relațiilor cu România, iar întreprinderile chineze au fost interesate de multă vreme de domeniile energiei, infrastructurii, agriculturii, telecomunicații și capacitatea de producție. Sperăm ca partea română să îmbrățișeze întreprinderile chineze, să recomande activ proiectele de cooperare și să încurajeze communicarea dintre întreprinderi. De asemenea, dorim să lucrăm împreună cu partea română, sub îndrumarea guvernelor, în concordanță cu funcționarea pieței, bazându-ne pe întreprinderi, pentru a sprijini legăturile dintre întreprinderi și a extinde domeniile de cooprare. Partea chineză continuă să sprijine construirea parcurilor industriale și cooperării pe domeniul capacității de producție, pentru a împărtăși experiența, a întări schimburile și a promova dezvoltarea per ansamblu a relațiilor economice bilaterale.

- Domnul Ambasador, pentru că ați fost în județul Arad, vă întreb ce impresie v-au lăsat arădenii și Aradul?

- Cu ocazia vizitei mele din noiembrie 2016, am avut parte de o primire deosebit de caldă din partea populației, autorităților locale, filialei Casei Româno-Chineze și a organizațiilor economice și culturale. Județul Arad mi-a lăsat o frumoasă impresie greu de uitat prin cooperarea bogată în conținut și imensul potențial. De la înfrățirea Provinciei Hainan cu Județul Arad acum 27 de ani, cele două părți au avut relații foarte strânse. În luna iunie a anului trecut, un reprezentat al Consiliului Județean Arad a vizitat orașul Tangshan din Hebei pentru a participa la cea de-a treia reuniune a liderilor locali ai Chinei și țărilor din Europa Centrala și de Est. În Octombrie a avut loc Forumul Economic de la Zhengzhou dintre Provincia Henan și Județul Arad. Două Universități din Arad au început predarea cursurilor de limbă chineză. Ambasada Chinei în România sprijină contactele Județului Arad și cu celelalte provincii ale Chinei, conform recomandărilor conducerii locale, petru a face pași mai marei în cooperarea cu China.

- Ați afirmat la Arad că România este cunoscută în China în special de generația a doua, atreia, datorită culturii române, cinematografiei, muzicii. Ce credeți că ar trebui să facă statul român, organizațiile non-guvernamentale, pentru a promova o imagine favorabilă a României, produselor românești, în China?

De la deschiderea Institutului Cultural Român din China acum un an și jumătate, a depus mult efort în răspândirea culturii și imaginilor din România. Cele două țări împărtășesc o profundă prietenie tradițională, poporul chinez fiind foarte atras de cultura română. Dar populația Chinei este mare, încă avem mulți tineri ce nu cunosc cultura română, ce trebuie încurajați să viziteze România, pentru a simți cultura tradițională română și prietenia chino-română. Sperăm ca ministerul turismului, departamentele vizelor și imigrărilor să simplifice pașii necesari vizitării României. România are foarte multe produse de calitate, China întâmpină cu bucurie produsele românești. Sperăm de asemenea ca întreprinderile române să respecte principiile pieței, să participe activ la concurența de pe piața chineză, pentru a promova treptat vizibilitatea produselor românești. Pe scurt, marea ușă a Chinei este larg deschisă, dorim foarte mult să cooperăm cu România și avem încredere că sub efortul comun, relațiile chino-române vor avea perspective și mai frumoase.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro