Interviul ambasadorului Xu Feihong acordat ziarului Critic Arad

2016/12/25

În ziua de 22 decembrie 2016, ambasadorul Chinei, Xu Feihong, a acordat un interviu ziarului Critic Arad, răspunzând întrebările legate de situația economică a Chinei, relațiile chino-române, internaționalizarea monedei chineze ș. a.. Găsiți mai jos textul integral al interviului:

Critic Arad: Excelență, sunt onorat a vă întâlni. Trebuie să recunosc faptul că a vă cunoaște este una din surprizele foarte plăcute ale pe care le-am avut în ultimul timp. Dar întrebarea de început este, invariabil, aceeași: Cine sunteți, domnule ambasador? Povestiți-ne puțin despre dumneavoastră.

Ambasadorul Xu: O dată cu apropierea sărbătorilor Crăciunui și Anului Nou, doresc să urez prin intermediul dumneavoastră, sărbători fericite tuturor cititorilor și prietenilor români! În ianuarie 2015 mi-am început mandatul de Ambasador al Chinei în România, în prealabil am activat ca director general adjunct în cadrul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Europa și Departamentul Resurse Umane, Ambasador al Chinei în Afganistan și ca membru al Ambasadelor și Consulatelor Chinei în Finlanda, Republica Coreană, Noua Zeelandă și Anglia. De la sosirea în România acum 2 ani, înafară de București, am fost în vizită la 22 de județe, am învățat câteva vorbe de zi cu zi și cum să intonez imnul național al României.

Critic Arad: Cum vi se pare România acum?

Ambasadorul Xu: În perioada cât am ocupat postul de director general adjunct în cadrul Departamentului Europa al MAE chinez, am vizitat România de trei ori cu ocazia vizitelor conducerii Chinei sau a ministerului. Acest loc mi-a lăsat o adâncă impresie prin frumoasele sale peisaje, oamenii ospitalieri și în special prietenia de lungă durată dintre cele două țări. Mă simt aproape ca acasă în mandatul de Ambasador, dar am simțiti și unele presiuni.

Pe de-o parte, chinezii din generația mea au crescut uitându-se la filme românești, ascultând muzică românească, prețuind sentimentul special de prietenie din acest loc. În perioada anilor '70 - '80, teneșii, creoianele și multe alte produse chinezești erau foarte la modă în România. Cele două țări sunt prieteni buni, parteneri buni, adeseori sprinijindu-se și oferindu-și ajutor recriproc. Prietenia dintre cele două popoare este o fundație extrem de solidă. Dar pe de-altă parte, înțelegerea reciprocă a noilor generații nu este comparabilă cu cea a generației trecute. De exemplu, tinerii chinezi nu au ascultat niciodată Hora românească, iar tinerii români nu au cunoștințe despre China modernă. Ca ambasador, am încurajat încontinuu întărirea schimburilor dintre tineri, pentru a continua prietenia celor două țări de la generație la generație. Anul acesta, partea chineză a sprijinit difuzarea seriei documentare ''China, gust și savoare'' pe postul TVR și a participat ca invitat de onoare la Târgul de Carte Gaudeamus, iar partea română a organizat expoziția ''Comorile României'' în China, cu principalul scop de a promova întelegerea reciprocă bilaterală, consolidând prietenia tradițională. Anul viitor este anul schimburilor media dintre China și statele Europei Centrale și de Est, ambele părți putând profita de această oportunitate pentru a promova schimburile culturale. Organizațiile mass-media din cele două țări de asemenea pot întări colaborarea reciprocă, întemeind un pod pentru comunicare și cooperare mutual-benefică.

Critic Arad: În momentul de față, China este o superputere economică, cu o dezvoltare a indicelui de emergență în economia globală. Cu alte cuvinte, Republica Populară Chineză este cel mai mare exportator și, posibil, cel mai mare importator. După ani de dezvoltare rapidă, cum îndură Miracolul Chinezesc?

Ambasadorul Xu: De la începerea reformei și deschiderii Chinei din 1978 până acum, economia a crescut cu mare viteză, GDP-ul crescând neîncetat timp de 38 de ani, devenind a două economie mondială. În ultimii ani, în contextul ajustării la depresiunea economică, economia Chinei a intrat intr-o ''nouă normalitate'', caracterizată prin creșterea la viteză medie, escalarea modernizării structurale, dezvoltarea economiei pornind de la factori esențiali, trecerea de la investiții la inovație, oferind stabilitate economiei. GDP-ul din primele nouă luni a anului acesta a crescut cu 6,7%, fiind o contribuție importantă la economia mondială.

Capacitatea Chinei de a obține progresele de azi se datorează în principal conducerii corecte a Partidului Comunist Chinez. Sub conducerea Partidului, China continuă aprofundarea reformei și deschiderii, mergând înainte, pentru a inția și dezvolta Socialismul cu caracteristici chinezești. Continuând pe calea pragmatismului, bazându-ne pe entuziasm, pionierat și stabilitate, menținând consolidarea economiei, ținând pasul cu vremea și noile inovații. Continuarea dezvoltării pentru popor, bazându-se pe popor, de ale cărei rezultate se bucură poporul, mergând împreună pe calea prosperității. Sprijinirea politicii externe de pace, independență și de sine stătător și politicile naționale de deschidere. Deschizând ușa și implicându-ne în construcții, vom apropia China de lume, dar și lumea de China.

Cu putin timp înainte, Partidul Comunist Chinez a convenit cea de-a șasea sesiune plenară a celui de-al 18-lea Comitet Central, întâlnirea clarificând poziția de nucleu a Secretarului General Xi Jinping, stabilind oficial ''Comitetul Central al Partidului cu Tovarașul Xi Jinping în nucleu''. Prin intermediul ''Directive pentru noile circumstanțe din viața politică a partidului'' și ''Reglementări de supervizare a Partidului Comunist Chinez'' a fost îmbunătățită standardizarea, progamarea și sistematizarea administrării riguroase a partidului, pentru a desăvârși construirea unei societăți prospere, adâncirea reformelor, promovarea guvernării prin statutul de drept și reglementarea strictă a aspectului general al partidului. Partidul Comunist Chinez este în conducerea poporului de toate naționalitățile și continuă înainte, muncind în unitate pentru a crea o societarte properă.

Critic Arad: În perioada Guvernului Ponta, Leaderii Chinei au vizitat România pentru a discuta despre proiectele de cooperare pe termen mediu. De ce nu au fost implementate aceste proiecte?

Ambasadorul Xu: China și România împărtășesc o veche prietenie tradițională, Guvernul Chinez încurajează întreprinderile chinezeși ''să grăbească pașii către lume'' în concordanță cu principiile pieței, extinzând investițiile în România, pentru a obține o siuație win-win mutual benefică. În prezent, deși numărul întreprinderilor ce investesc în România este mare, scara proiectelor și suma totală sunt relativ mici, concentrându-se pe comerțul en gros sau en detail, proiectele de mare anvergură și întreprinderile orientate pe producție încă sunt foarte puține. Întreprinderile chinezești reprezintă 6% din totalul investițiilor străine în România, dar valoarea acestor investiții este de numai 1%, China fiind pe locul 19 în clasament. Proiectele de investiție chinezești reprezentative din România includ fabrici de țigarete, fabrici de asamblare biciclete, precum și fabrici pentru placi de împrimare etc, pentru dezvoltarea pe termen lung a economiei României, creând locuri de muncă și mărind contribuțiile la bugetul statului român prin taxe.

În ultimii ani, în urma cooperării Chinei cu Statele Europei Centrale și de Est și dezvoltarea amănunțită a proiectului ''Centura și Drumul'', părțile române și chineze au ajuns la multe consenuri în privința a numeroase proiecte, precum cele din domeniile infrastrcurii, energiei etc, dar încă nu au facut progrese substanțiale, existând mai multe motive, unele implică garanțiile de finanțare, unele implică finanțarea de la Uniunea Europeană, iar altele implică procedurile legate de inspecției și carantina din China și România. Din fericire, ambele părți nu intenționează să renunțe la aceste proiecte, promovându-le cu toate forțele. Anul acesta, Președintele României Klaus Iohannis a fost personal la Centrala Nucleară de la Cernavodă, iar CSAT a confirmat acest proiect ca fiind unul de importanță prioritară națională. Întreprinderile chinezești de asemenea au intensificat negocierile cu partenerii români în ceea ce privește proiectele pe energie nucleară și termică, în urma lor având proiecte pentru autostrăzi, porturi etc. În luna noiembrie, cu ocazia celei de-a cincea Summit China-Europa Centrală și de Est, a fost instituită Societatea Financiară Holding 16+1, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a devenit observator în cadrul proiectului ''Cooperarea 16+1'', adăugând încredere în contribuția adusă în ceea ce privește promovarea diversificării căilor de finanțare a proiectelor, pentru a oferi sprijin marilor proiecte chino-române.

Critic Arad: Acum 6 ani, Federația Rusă a început să folosească moneda Renminbi în accordurile comerciale, multe țări urmând îndeaproape acest exemplu. În prezent, Renminbi a devenit a cincea mare monedă de schimb internațional. Când va deveni prima monedă de schimb pe plan global ?

Ambasadorul Xu: Din 2008 până astăzi, neliniștea de pe piața financiară internațională continuă, iar fragilitatea financiară globală crește. Toată lumea așteaptă cu nerăbdare stabilirea unui sistem monetar internațional nou, pentru menținerea stabilității financiare globale. Internaționalizarea Renminbi-ului va oferi un nou impuls reformei sistemului monetar internațional, fiind un tonic pentru dezvoltarea stabilității financiare globale. În ceea ce privește rolul în decontarea financiară, investiții, finanțări și rezerve monetare, Renminbi-ul a avut o dezvoltare destul de mare, devenind a 5-a monedă de plată globală, a două ca investiții și finanțare, a șasea ca monedă de tranzacționare și a șaptea ca rezerve monetare internaționale. În octombrie 2016, Renminbi-ul s-a alăturat Dolarului, Euro, Yen-ul Japonez și Lirei Sterline în grupul monezilor cu drepturi speciale de tragere. Acesta este o piatră de hotar pentru integrarea Chinei în sistemul monetar internaţional, reprezentând recunoașterea realizărilor reformei și deschiderii economice a Chinei, ce va ajuta la sporirea reprezentării și atractiviății Chinei și va provoma stabilitatea pieței financiare internaționale. În zona Europei Centrale și de Est, China a semnat deja acorduri bilaterale de schimb valutar în moneda locală cu Ungaria, Serbia și Albania. Sprijinim în continuare semnarea acordurilor dintre Banca Populară Chineză și băncile centrale ale statelor Europei Centrale și de Est și încurajăm întreprinderilor chineze și central-est europene să adopte Renminbi-ul în comerțul transfrontariel și în investiții.

Critic Arad: Donald Trump a fost recent ales ca Președinte al Statelor Unite ale Americii. Considerați că acest lucru va influența în vreun fel relațiile internaționale, în special relațiile China-America?

Ambasadorul Xu: După alegerea lui Donald Trump ca Președintele SUA, Președintele chinez Xi Jinping i-a transmit un mesaj de felicitare. Cele două țări reprezintă cea mai mare țară în curs de dezvoltare și cea mai dezvoltată țară, fiind primele două economii globale. Cele două state promovează dezvoltarea prosperă mondială și poartă o responsabilitate importantă în apărarea pacii și stabilității globale, împărtășind numeroase interese comune. Dezvoltarea unor relații sănătoase și de lungă durată între China și Statele Unite, în concordanță cu interesele fundamentale ale celor două popoare, este și dorința fundamentală a comunității internaționale. Partea chineză acordă o importanță deosebită relațiilor chino-americane, dorind să lucreze împreună, fără conflict și antagonism, cu respect reciproc, pe principiul cooperării mutual-benefică, extinzând cooperarea pe toate domeniile la nivel bilateral, regional și global, pentru a controla divergențele într-o metodă constructivă, promovând neîncetat noile relații între cele două mari puteri.

Critic Arad: Ce impresie v-a lăsat orașul Arad? Ce părere aveți de dezvoltarea relațiilor de comerț, cultură și educație ale Aradului cu China ?

Ambasadorul Xu: În luna noiembrie a acestui an am vizitat pentru prima oara Aradul și am avut parte de o primire extrem de călduroasă din partea autorităților provinciale și municipale, filialei Casei Româno-Chineze, structurilor economice și educaționale locale, și bineînțeles, din partea cetățenilor orașului. Aradul mi-a lăsat o frumoasă impresie de neuitat, m-a marcat în mod special cooperarea pragmatică și bogată în conținut cu China, având un enorm potențial. Provincia Hainan din China a stabilit relații de înfrățire cu județul Arad acum 26 de ani, cele două părți având legături foarte strânse. O întreprindere privată din provincia Zhejiang a investit 40 milioane de Euro pentru a construi o instalație fotovoltaică de 25 megawați în Arad. În luna iunie, reprezentantul din Arad a fost la orașul Tangshan din provincia Hebei pentru a participa la cea de-a treia Reuniune a liderilor locali din China și Europa Centrală și de Est. În octombrie, reprezentanții județului Arad și provinciei Henan s-au întâlnit în municipiul Zhengzhou la un forum economic. Două universități din Arad deja oferă cursuri de limba chineză. În noiembrie, am vizitat filiala Arad a Casei Româno-Chineze cu ocazia Forumului despre cultura și civilizația Chinei și pentru a întâlni câteva întreprinzătorii și oamenii culturali locali pentru a discuta propuneri constructive de cooperare bilaterală. În prezent, Ambasada Republicii Populare Chineze are două proiecte în curs de desfășurare. Primul este sprijinirea compilării unei cărți cu discursurile susținute de reprezentanții culturali de la forum sus-menționat. Al doilea este finalizarea sortării propunerilor de cooperare a reprezentanților întreprinderilor din Arad, pentru a putea acorda întreprinderilor chinezi recomandări de noi proiecte. Am încrederea că eforturile comune ale ambelor părți în cooperare vor aduce roade și mai bogate în toate domeniile.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro