Domnul Ambasador Xu Feihong a susținut recepția de Ziua Națională

2016/11/06

La data de 27 septembrie 2016, atmosfera de la Ambasada Republicii Populare Chineze a fost una plină de festivitate. Ambasadorul Xu Feihong, alături de soția sa, doamna Tan Yuxiu, au susținut recepția organizată cu ocazia împlinirii a 67 de ani de la înființarea Republicii Populare Chineze. Președintele Camerei Deputaților, domnul Florin Iordache, Prim-ministrul României, domnul Dacian Cioloș și peste 600 de prieteni ai Chinei, cât și reprezentați ai misiunilor străine diplomatice au răspuns invitației domnului Xu Feihong.

În discursul său, domnul Xu Feihong a amintit de stabilirea relațiilor diplomatice acum 67 de ani și de prietenia adânc înrădăcinată a celor două popoare. Cele două țări se află în prezent într-o perioadă crucială pentru dezvoltare. Vitalitatea economiei României este suficientă, produsul intern brut înregistrând o creștere constantă de-a lungul ultimilor ani. China implementează acum cel de-al treisprezecelea plan cincinal, pentru modernizarea economiei și ajustarea structurii industriei, domeniul serviciilor devenind pe zi ce trece motorul creșterii economice chineze. În același timp, China se confruntă cu o serie de greutăți și încercări pe calea devoltării, precum rezolvarea diferențelor de dezvoltare dintre mediul rural și urban și surplusul de producție.

Domnul Ambasador Xu Feihong a reamintit de subiectul central din cadrul Summitului G20 de la Hangzhou, ‘’Construirea unei economii mondiale a inovației, vitalității, inter-conectivității și incluziunii’’ și de eforturile depuse de China pentru îmbunătățirea administrării financiare și apărarea stabilității economiei mondiale. China plănuiește să meargă pe aceași cale cu numeroase țări, România aflându-se printre ele, apărând și construind un sistem și o ordine internațională, pentru a aduce importate contribuții păcii și dezvoltării mondiale.

Președintele Camerei Deputaților, domnul Florin Iordache și Prim-ministrul României, domnul Dacian Cioloș au tinut discursuri succesive în care au felicitat călduros ziua națională chineză, au subliniat importanța accordată relațiilor de dezvoltare cu China și cooperării pragmatice în toate domeniile. Partea română depune eforturi pentru a avansa comunicarea bilaterală dintre fiecare nivel din cele două guverne și parlamente, dezvoltând neîntrerupt relațiile dintre cele două țări. În prezent, cele două țări au dobândit noi oportunități de dezvoltare. Partea română dorește să participe activ în proiectele ‘’Cooperarea Chinei cu Statele Europei Centrale și de Est’’ precum și ‘’Centura și Drumul’’, conform consensului de cooperare atins de conducătorii celor două state. România este membru al Uniunii Europene și a privit cu bucurie dezvoltarea remarcabilă a relațiilor China-UE și speră ca adâncirea constantă a relațiilor China-EU, caracterizate de pace, creştere, reformă şi civilizaţie, să dobândească noi folosințe constructive.

Invitații din toate domeniile au felicitat rezultatele Chinei, și-au exprimat admirația față de menținerea creșterii economice la mare viteză și au urat Chinei și României o relație de prietenie nesfârșită.

Pe durata recpției a fost organizată expoziția fotografică ”Povești din China 2016”, iar elevii de la Colegiul Economic A.D. Xenopol au intonat cele două imnuri în limbile lor respective. Posturile de televiziune TVR, Antena 3, DIGI 24 și Realitatea TV au televizat desfășurarea recepției. Ziarele românești ‘’Adevarul’’ și ‘’Nine O’Clock’’ au publicat numere speciale cu ocazia zilei naționale chineze. Domnul Ambasador Xu Feihong, Ministerul de Externe Român Lazăr Comănescu și doi foști ambasadori români au urat prosperitate și bogăție statului Chinez și multă fericire și sănătate poporului chinez.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro