Liu Haixing, Asistentul Ministrului de Externe al Chinei, vizitează România pentru Consultațiile Politice Bilaterale ale Ministerelor de Externe

2016/11/02

În perioada 25-22 septembrie 2016, Domnul Liu Haixing, asistentul Ministrului de Externe al Chinei, a vizitat România și s-a intalnit cu Domnul Constantin Borc, Viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri al Romaniei și a susținut alături de Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, doamna Daniela Grigore Gîtman, Consultațiile Bilaterale ale Ministerelor de Externe.

În discursul său, domnul Liu a subliniat poziția României ca una din primele țări ce au stabilit relații diplomatice cu China Nouă. În ultimii ani, schimburile la nivel înalt dintre cele două țări au crescut, consolidându-se încrederea politică reciprocă, iar cooperarea bilaterală în domeniul comerțului, investițiilor, energiei, capacității de producție și multe alte puncte esențiale s-a intensificat fără întrerupere.

Partea chineză prețuiește foarte mult dezvoltarea relațiilor cu România și prin eforturi comune, speră să lege planurile de dezvoltare de lungă durată ale țării cu inițiativa “Centura si Drumul”. De asemenea, partea chineză dorește cooperare internațională pe capacitatea de producție, plănuind să unească proiectele energetice și de infrastructură ale României cu inițiativa ‘’Cooperare 16+1’’. Nu în ultimul rând, China dorește facilitarea comerțului, investițiilor și fluxului de personal dintre cele două țări, pentru a da viață marilor proiecte de cooperare în domeniul energetic și al infrastructurii.

Partea română dorește să mențină tendință schimburilor bilaterale la nivel înalt, să consolideze încrederea politică mutuală, să lărgească anvergura schimburilor comerciale, să extindă domeniile de cooperare, promovând Parteneriatul amplu de prietenie si cooperare dintre Romania si China pentru a obține rezultate și mai mărețe. Cele două parți au mai facut schimb de idei în prinvința situației internaționale și locale, cât și asupra problemelor de interes comun.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro