Ambasadorul XU se întâlnește cu șeful Cancelariei Primului-ministru

2016/04/07

În data de 7 aprilie 2016, ambasadorul Chinei în România, XU Feihong, s-a întâlnit cu șeful Cancelariei Primului-ministru, domnul Ioan Dragoș Tudorache. La întâlnire au luat parte și consilierul politic al ambasadei, domnul Zeng Jixin, și secretarul de stat la Cancelaria Primului-ministru, domnul Florin Marius Tacu.

Ambasadorul XU le-a prezentat acestora situația cooperării dintre China și țările Central și Est Europene, și a relațiilor dintre China și România, afirmând că partea chineză a acordat dintotdeauna o importanță deosebită dezvoltării relațiilor cu România și alte țări Central și Est Europene, și își dorește să stimuleze activ corelarea strategiilor de dezvoltare ale celor două părți, și explorarea unor noi domenii în cooperarea economică și comercială. În prezent, partea română și partea chineză intensifică negocierile în proiecte legate de energia nucleară ,energia termică și altele, și speră ca guvernul român să ofere sprijinul necesar, să depună eforturi pentru ca aceste proiecte să fie transpuse în realitate cât mai curând. De asemenea, ambasadorul XU a mai precizat că speră ca guvernul român să simplifice procedurile de obținere a vizei pentru cetățenii chinezi, și să intensifice cooperarea în domeniul turismului dintre cele două state.

Seful Cancelariei Primului-ministru, domnul Ioan Dragoș Tudorache, a afirmat că guvernul român actual, încă de la sfârșitul anului trecut, de când a preluat puterea, a acordat o deosebită atenție dezvoltării relațiilor cu China, și, în sensul acesta, a colaborat strâns cu

diferite ministere și a dus o muncă de coordonare. În următoarea etapă, Cancelaria Primului-ministru va colabora cu Ministerul Afacerilor Externe și cu Ministerul Energiei, pentru a stimula cooperarea dintre China și România din cadrul mecanismului „16+1” în proiecte de amploare legate de energia nucleară, energia termică etc, pentru a face pregătiri pentru o un nou summit între liderii Chinei și a Țărilor Central și Est Europene. În anul 2004, China și România au semnat „Memorandumul de Înțelegere privind implementarea programului pentru grupurile de cetățeni chinezi care vin să călătorească în România”, însă regulamentul respectiv deja nu mai corespunde cerințelor de dezvoltare actuale, iar partea română își dorește să poarte discuții cu ministerele de turism din România și China pentru modificarea și actualizarea acestora. În plus, Cancelaria Primului-ministru își dorește să coordoneze activitățile oficiul de vize și oficiul pentru imigrări , și să ia în calcul posibilitatea de simplificare a pe mai departe a procedurilor de obținere a vizei și de intrare în țară pentru cetățenii chinezi care vin în România.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro