Ambasadorul XU se întâlnește cu secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri

2016/04/11

În data de 11 aprilie 2016, ambasadorul Chinei în România, XU Feihong, s-a întâlnit cu domnul Vlad Vasiliu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

Ambasadorul XU i-a prezentat acestuia evoluția cooperării bilaterale economice și comerciale, și a afirmat că Ambasada Chinei în România acordă o deosebită importanță cooperării economice și comerciale dintre cele două state, și depune eforturi în vederea promovării implementării cât mai rapide a respectivelor proiecte de cooperare. Acesta a afirmat că speră ca ambele părți să depună eforturi comune, și, pe lângă continuarea promovării cooperării în proiecte deja inițiate dintre cele două state legate de energia nucleară, energia termică și alte proiecte mari, să se concentreze și pe promovarea proiectelor de cooperarea mari și mici dintre cele două state și a proiectelor de cooperare regională, pe fructificarea unor avantaje ale acestor proiecte, precum: amploare mică, flexibilitate, rezultate rapide. În același timp, este nevoie de corelarea stimulării comerțului cu cooperarea în investiții. Piața Chinei are o cerere uriașă, iar diversitatea produselor românești care pot fi exportate nu este foarte mare, cantitatea este restrânsă, însă contradicția aceasta poate fi rezolvată prin atragerea unor companii chineze să investească în construcția de fabrici în România, iar ulterior, produsele pot fi exportate în China. În ultima perioadă, numeroase delegații comerciale locale din China au venit în vizită de documentare în România, și sunt foarte entuziaste în ceea ce privește investițiile în România, iar ambasada Chinei și Ministerul Economiei pot media și pot facilita aceste investiții.

Secretarul de Stat Vlad Vasiliu a afirmat că propunerea ambasadorului XU este foarte practică, și speră ca ambasada să continue să asiste partea română în promovarea accesului pe piața chineză a produselor agricole românești. Ministrul român al Economiei va colabora strâns cu Ambasada Chinei și cu celelalte ministere, pentru a conveni cât mai repede asupra domeniilor de cooperare principale, și , prin intermediul unor proiecte reprezentative, să stimuleze cooperarea dintre cele două state să obțină noi și noi rezultate.

De asemenea, cele două părți au mai purtat discuții pe marginea unor subiecte precum participarea unei delegații române la întâlnirea ministerială pentru promovarea comercială China-Țările Central și Est Europene, consolidarea cooperării cu „cea de-a treia piață” etc

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro