Ambasadorul Chinei în România, XU Feihong, se întâlnește cu noii secretari de stat ai Ministerului Afacerilor Externe din România

2016/03/03

În data de 2 martie 2016,ambasadorul Chinei în România, XU Feihong, s-a întâlnit, pe rând, la sediul MAE cu secretarul de stat pentru relații bilaterale, Daniela Anca Grigore Gâtman, și cu secretarul de stat pentru afaceri europene,Marius Cristian Bădescu.

Ambasadorul XU a afirmat că de 67 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și România,relațiile dintre cele două state s-au dezvoltat stabil. Anul trecut, liderii celor două state au avut o întrevedere la New York, în urma căreia au ajuns la numeroase consensuri legate de consolidarea pe mai departe a relațiilor dintre China și România. În următoarea etapă, va fi necesar ca ambele părți să depună eforturi comune,să stimuleze implementarea marilor proiecte comerciale şi economice, pentru ca parteneriatul dintre cele două state să dea roade cât mai curând.

Pe de altă parte, ambasadorul XU a mai prezentat acestora ultimele evoluţii ale relațiilor chino-europene și cele ale cooperării dintre China și Țările Central și Est Europene, punctând faptul că speră ca România să aibă un rol activ în Uniunea Europeană, contribuind astfel și mai mult la relațiile dintre China și Europa și la cooperarea dintre China și Țările Central și Est Europene.

Secretarul de stat Daniela Gâtman a afirmat că ambasadorul XU este primul ambasador străin cu care s-a întâlnit de la preluarea postului, ceea ce reflectă importanța acordată relațiilor dintre România și China de către Ministerul Afacerilor Externe din România. Dezvoltarea activă a relațiilor cu China reprezintă o direcție prioritară și o politică stabilită de Ministerul Afacerilor Externe Român. Ministerul Afacerilor Externe Român își dorește să promoveze cu toată forța cooperarea pragmatică dintre cele două țări în domeniul politic, comercial,energetic,al infrastructurii de transport,al agriculturii, turismului etc.

Secretarul de stat Marius Cristian Bodescu a afirmat că în prezent,relațiile dintre Europa și China și cooperarea dintre China și Tările Central și Est Europene se dezvoltă în profunzime,iar România este un stat -prieten bun al Chinei din Uniunea Europeană. De asemenea, acesta a mai afirmat că își dorește să promoveze dezvoltarea relațiilor dintre Europa și China, și să stimuleze obținerea a cât mai multe rezultate vizibile în cooperarea dintre China și Țările Central și Est Europene.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro