Ambasada Chinei în România a purtat discuții cu reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală

În data de 13 noiembrie 2015,Ambasada Chinei a purtat discuții cu reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală,la care au participat consilierul politic al ambasadei, domnul Zeng Jixin, consilierul economic al ambasadei, domnul Guan Gang, și președintele ANAF, domnul Gelu Ștefan Diaconu. Cele două părți au discutat despre cum poate fi rezolvată problema acțiunilor de control fiscal, care îi implică și pe comercianții chinezi.

Consilierul Zeng a afirmat că în prezent, ANAF a demarat o acțiune de control fiscal denumită „Cristal”, iar complexul engros Dragonul Roșu în care operează comercianții chinezi a fost și el verificat. Aceștia s-au plâns de faptul că activitatea de control a perturbat funcționarea normală a activității comerciale. Ambasada Chinei acordă o deosebită atenție acestui lucru,astfel că,de două ori, o delegație a ambasadei a mers la fața locului pentru a cunoaște mai bine situația, și de asemenea a cerut ajutorul unui avocat expert în fiscalitate pentru a ține un dialog comercianților chinezi, pentru a le răspunde la întrebări și pentru a elimina nelămuririle sau neînțelegerile apărute. Comercianții chinezi au avut o contribuție activă la promovarea relațiilor comerciale dintre cele două state, la dezvoltarea economiei României și la promovarea ocupării forței de muncă în România. Ambasada speră ca acțiunile de control întreprinse de ANAF să nu afecteze mersul normal al activităților comerciale , iar finalizarea controlului magazinelor și a depozitelor puse sub sigiliu să se facă cât mai rapid posibil, iar în perioadele de vârf ale vânzărilor, respectiv de Anul Nou și Crăciun, să se reducă cât mai mult posibil influența adusă activităților comerciale.

Președintele Diaconu a afirmat că ANAF asigură implementarea reformei fiscale cu rigurozitate și accentuează activitatea de combatere a evaziunii fiscale, obiectivul principal fiind acela de a crește veniturile bugetului de stat și de a crea un mediu de afaceri favorabil. Acesta a mai afirmat că speră că oamenii de afaceri chinezi se vor adapta cât mai repede schimbărilor. Aceste acțiuni de control nu au fost îndreptate numai către comercianții chinezi, ci au fost amendate 2666 de firme din întreaga țară, dintre care 122 sunt firme chineze. În ceea ce privește solicitarea comercianților, transmisă de ambasadă, ANAF va delega cât mai repede inspectori pentru a se ocupa de magazinele și depozitele puse sub sigiliu, sperând că patronii chinezi se vor conforma controlului și vor depune cât mai repede actele necesare la ANAF pentru a face formalitățile necesare. De asemenea, comercianții chinezi sunt avertizați că în timpul efectuării controalelor nu trebuie să părăsească magazinul sau depozitul, pentru a evita ca în lipsa comerciantului să se pună sigiliul pe magazin , respectiv depozit. Inspectorii ANAF vor scurta pe cât posibil durata controalelor pentru funcționarea normală a activităților comercianților chinezi, în special activitatea comercială din perioada de vârf a vânzărilor de sărbători.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro