Ambasadorul Chinei participă la un talk-show la Realitatea TV

2015/10/20

În data de 14 octombrie 2015, ambasadorul Chinei în România, Xu Feihong, a acceptat invitația de a participa la un program de talk-show la Realitatea TV. Pe parcursul unei ore, acesta a prezentat China în limba engleză, și de asemenea a discutat cu prezentatorul pe tema relațiilor dintre China și România, China și EU, China și Rusia, și a problemei Tibetului (Xizang).

Referitor la experiențele personale trăite pe parcursul ocupării funcției în România, ambasadorul Xu a vorbit despre impresia frumoasă pe care România i-a lăsat-o. De asemenea, acesta a prezentat China din trei perspective: antichitate, modernitate și diversitate, subliniind faptul că poporul chinez a creat în Orient o civilizație grandioasă, și a introdus în Occident, de-a lungul Drumului Mătăsii, ceaiul, porțelanul, și mătasea, înscriind un capitol glorios în istoria schimburilor dintre cultura Orientală și cea Occidentală. În același timp, China de astăzi este deosebit de modernă, în urma a 37 de ani de reformă și deschidere, atât în oraș cât și la sat, s-au produs schimbări radicale în înfățisarea societății și în nivelul de trai al populației. Ambasadorul Chinei a mai spus că îi invită pe prietenii români să vină în China, dacă au ocazia, să viziteze, să observe, să înțeleagă adevărata Chină.

Ambasadorul Xu a afirmat că prietenia dintre poporul chinez și român este una îndelungată și profundă. Pe tot parcursul celor 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, cele două părți s-au respectat reciproc, s-au tratat cu egalitate și s-au sprijinit reciproc. De câțiva ani încoace, dezvoltarea relațiilor chino-române a luat un trend activ. Şefii de stat ai celor două țări au avut o întrevedere cu ocazia Summitului ONU, la cea de-a 70-a Sesiune a Adunării Generale, iar premierii și vice-premierii celor două state au afectuat de asemenea vizite reciproce.

Cooperarea bilaterală în proiecte mari precum cele legate de energia nucleară, energia termică și energia hidroelectrică avansează într-un ritm stabil. Institutul Cultural Român a fost deja inaugurat la Beijing, iar în prezent se caută o locație pentru Institutul Cultural Chinez în România, iar limba chineză se bucură de un interes din ce în ce mai mare din partea românilor. Ambasadorul Xu a afirmat faptul că speră ca cele două părți să profite de oportunitatea construirii împreună a „Centuri și Drumului” și de cooperarea dintre China și Țările Central și Est-Europene, stimulând astfel cooperarea dintre China și România să dea roade.

Ambasadorul Xu a acceptat să prezinte istoria Tibetului (Xizang) și situația actuală a dezvoltării rapide a acestuia, dezvăluind caracterul secesionist al grupului Dalai Lama, subliniind faptul că încă din cele mai vechi timpuri, Tibetul (Xizang) este o parte inalienabilă a Chinei.

De asemenea, ambasadorul Xu a pus accentul pe prezentarea vizitei președintelui Xi Jinping în Statele Unite, pe participarea premierului Li Keqiang la cel de-al 17-lea summit al liderilor din China și UE, pe relația de parteneriat strategic dintre China și Rusia, și pe contribuția Chinei la problema nucleară a Iranului.

Prezentatorul emisiunii, director executiv ONG-ului Asociația pentru Implementarea Democrației, domnul Alexandru Cumpănaşu, a apreciat poziția internațională a Chinei, afirmând faptul că Republica Populară Chineză este un stat cu un rol decisiv la nivel internațional, iar România acordă un mare interes rolului pe care aceasta îl joacă pe scena mondială, dorindu-și să dezvolte alături de China o cooperare pragmatică. Acesta a apreciat faptul că ambasadorul a vorbit deschis și într-un mod interesant. Ambasadorul Chinei a răspuns la întrebările commune ale publicului, și nu a ocolit întrebări delicate. Televiziunea română și organizațiile non-guvernamentale își doresc să organizeze cât mai multe activități cu scopul de a prezenta China, ajutând astfel publicul român să înțeleagă mai bine China.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro