Ambasadorul Xu Feihong și premierul român Victor Ponta au condus discuțiile pe tema cooperării comerciale

2015/10/09

În data de 6 octombrie 2015, ambasadorul Republicii Populare Chineze, domnul Xu Feihong, și premierul român Victor Ponta au condus discuțiile pe tema cooperării comerciale dintre cele două state, la Palatul Victoria. La întâlnire au participat premierul român Victor Ponta, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ministrul Economiei, MihaiTudose, ministrul Energiei, Andrei Dominic Gerea, ministrul Transporturilor, Iulian Matache, secretar de stat la Cancelaria Primului-Ministru, Costin Mihalache, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă şi consilierul economic al ambasadei, Guan Gang.

Premierul Ponta a afirmat că guvernul român acordă importanţă relațiilor cu China, și își dorește să extindă neîntrerupt cooperarea dintre cele două state în domenii precum agricultura, creșterea animalelor, energia, infrastructura ș.a.m.d, și șă accelereze procesul cooperării în proiecte mari. Miniștrii români prezenți au clarificat, pe rând, situația și progresul proiectelor de cooperare cu China din domeniile fiecăruia. Aceștia speră ca, având drept platformă mecanismul de cooperare China-Țările Central și Est Europene și Comisia Mixtă Guvernamentală Româno-Chineză de Cooperare Economică, să consolideze relațiile cu ministerele și companiile chineze, promovând astfel cooperarea într-un mod activ.

Ambasadorul Xu și-a exprimat aprecierea pentru atitudinea pozitivă a guvernului român în promovarea cooperării chino-române, precizând că și partea chineză pune mare preț pe cooperarea cu România. Ambasada Chinei sprijină cu toată puterea astfel de proiecte, și va depune eforturi pentru a acționa drept un intermediar, pentru ca proiectele să dea roade cât mai curând.

Participanții la discuțiile bilaterale au stabilit ca în data de 7 octombrie să poarte negocieri concrete pe tema cooperării chino-române în proiecte legate de căi ferate, autostrăzi și porturi, la care vor participa reprezentanți ai Ambasadei Chinei, ai companiilor cu capital chinez din România, ai Ministerului Transporturilor din România și ai diverselor companii.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro