Ambasadorul XU Feihong a oferit o recepție cu ocazia zilei naționale a Chinei

2015/10/08

În ziua de 29 septembrie 2015, la Ambasada Chinei a fost o atmosferă de sărbătoare și fast, cu invitați distinși. Ambasadorul Xu Feihong împreună cu soția domniei sale, doamna Tan Yuxiu, au oferit o recepție pentru a celebra împlinirea a 66 de ani de la înființarea Republicii Populare Chineze. La recepție au participat premierul României, Victor Ponta, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, ministrul Muncii, Rovana Plumb, președintele Uniunii Democrate Maghiare din România, Kelemen Hunor, secretar de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru, Costin Mihalache, secretari de stat de la MAE, Radu Podgorean şi Carmen Burlacu, prieteni din toate cercurile, reprezentanți mass-media și diplomați ai misiunilor diverselor țări în România, în total aproximativ 500 de persoane.

Pe parcursul discursului, ambasadorul Xu a punctat faptul că Republica Populară Chineză, în decursul a 66 de ani de dezvoltare, a devenit deja a doua mare putere economică din lume, și a realizat un nivel de trai al poporului decent. Anul trecut, valoarea totală a PIB-ului a ajuns la suma de 10.000 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă de 100 de ori mai mult decât PIB-ul din perioada de început a Republicii. În prezent, China merge pe drumul marii regenerări naționale, depunând eforturi pentru realizarea celor două mari obiective centenare.

Ambasadorul Xu a punctat faptul că în prezent, relațiile dintre China și România au intrat într-o fază-cheie, s-au obținut progrese remarcabile în cooperarea în mari proiecte legate de comerțul bilateral, energie și altele. Inițiativa Chinei privind „Centură şi Drum” și mecanismul de cooperare China-Țările Central și Est Europene vor lega și mai strâns China și România, iar cele două state vor deveni un destin comun. Partea chineză își dorește să profite de acest moment pentru a stimula cooperarea din diverse domenii să dea rezultate, pentru a aduce și mai multe beneficii celor două state.

Premierul Ponta și-a exprimat felicitările pentru celebrarea zilei naționale, și a punctat faptul că Republica Populară Chineză nu numai că este un partener special al României și al Uniunii Europene, însă este și o putere importantă ce promovează creșterea economică mondială și menține pacea și siguranța mondială. În contextul unei situații mondiale complexe, cooperarea dintre China și România are o semnificație deosebit de importantă. De curând, președintele României Klaus Iohannis a avut o întrevedere bilaterală cu președintele Chinei, Xi Jinping, în urma căreia au ajuns la un consens deosebit de important. Partea română își dorește ca, pe fondul cooperării China-Țările Central și Est Europene să servească drept o platformă, să promoveze mai departe cooperarea în proiecte mari din domenii precum energia, infrastructura, agricultura ș.a.m.d, aducând astfel beneficii ambelor state.

Invitați din toate cercurile au vorbit despre realizările dezvoltării Chinei, și și-au exprimat încrederea în stabilizarea economiei chineze. De asemenea, oaspeții au urat ca relațiile chino-române să fie și mai bune.

La recepție au mai fost organizate și expoziția de fotografie „China Modernă” și expoziția de pictură „ China din perspectiva tinerilor români”, diplomații chinezi au cântat, în limba chineză și în limba română, imnurile celor două țări. Televiziunea Română, B1 TV, revista „the Diplomat”, revista „Ring” și alte mijloace mass-media au scris reportaje despre această recepție. Ziarul românesc „Nine O’Clock”a publicat un supliment dedicat zilei naționale a Chinei, în care ambasadorul Xu, premierul Ponta, ministrul de externe Bogdan Aurescu și 3 foști ambasadori ai României în China își exprimă felicitările și urează Chinei prosperitate națională și fericire poporului.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro