În București are loc cea de-a IX-a edițe a Forumului de Cooperare Economico-comercial în Agricultură între China și statele din Europa Centrală și de Est.

2014/11/01
 

În data de 29 octombrie 2014, are loc în București cea de-a IX-a edițe a Forumului de Cooperare Economico-comercial în Agricultură între China și statele din Europa Centrală și de Est.

La acest forum participă delegații guvernamentale și oameni de afaceri din China și din 16 țări din Europa Centrală și de Est, precum Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia și România. Subiectele acestui forum vizează securitatea alimentară, schimbările climatice și implementarea unei dezvoltări rurale sustenabile, etc.

În cadrul discursului adresat la Ceremonia de deschidere, Ministrul Agriculturii din R.P. Chineză, domnul Han Changfu, a spus că cooperarea din domeniul agriculturii între China și țările Europei Centrale și de Est a intrat într-o nouă etapă. China este gata să  împărtășească cu țările Europei Centrale și de Est experiența de dezvoltare și reformă a satului, să promoveze împreună dezvoltarea agriculturii moderne, și să ridice neîncetat producția agricolă globală și nivelul de securitate alimentară. Domnul Ministru Han Changfu a subliniat că între China și țările Europei Centrale și de Est există o complementaritate agricolă puternică, un spațiu mare de cooperare, și speră ca tot mai multe companii din China și din țările central și est-europene să participe la investițiile agricole ale celeilalte părți, mai multe produse agricole de calitate să intre pe piață, să promovăm în comun creșterea comerțului la produsele agricole, depunând efort să dublăm suma de tranzacţie a produselor agricole până la anul 2020.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale român, domnul Daniel Constantin, a mulțumit părții chineze pentru sprijinul oferit părții române la organizarea acestui forum, sublinind că România este onorată că este prima gazdă când asemenea forum se organizează în afara Chinei, și are încredere că acest forum va crea oportunități pentru schimburi directe și cooperare pentru specialiștii și companiile fiecărei țări în domeniile industriei alimentare, zootehnie, industriei de fructe și legume, agriculturii ecologice și tehnologiei agricole. Domnul Daniel Constantin a spus că România este de accord să meargă pe același drum cu China și cu celelalte țări din Europa Centrală și de Est, să îmbunătățească mai mult relațiile de cooperare în domeniul agricol, să depună efort să creeze un mediu de cooperare bun, și să pună în aplicare activ planul de cooperare bilateral sau multilateral, să promoveze comerțul bilateral de produse agricole și să continue dezvoltarea cooperării pragmatice de investiții.

În timpul întâlnirii, domnul ministru Han Changfu a avut și întâlniri bilaterale cu țări precum Slovenia, Polonia, Bulgaria, etc, și însoțit fiind de domnul Daniel Constantin, ministrul agriculturii român, a vizitat portul Constanța. Doamna ambasador Huo Yuzhen i-a însoțit la activitățile importante.

Partea română a mai organizat cu această ocazie o expoziție internațională de agricultură, la care participă 450 de companii din China și alte 22 de țări.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro