Este publicat un articol semnat al domnului Ambasador Han Chunlin pe platforma Ecopolitic News

2024-04-08 23:21

    Pe 3 aprilie, este publicat un articol semnat al domnului Ambasador Han Chunlin pe platforma Ecopolitic News, București, intitulat “Xinjiang al Chinei, în drumul său spre progres”. Întregul articol este afișat mai jos:



    Orizontul este vast iar peisajul este fermecător. Xinjiang este o poartă spre nord-vestul Chinei, zona centrală a Centurii Economice a Drumului Mătăsii și un punct esențial în inima continentului eurasiatic, bucurându-se de resurse globale și de atenția întregii lumi. Datorită strategiei Partidului Comunist Chinez de a guverna Xinjiang în noua eră, oamenii din toate grupurile etnice din Xinjiang sunt uniți, astfel că economia Xinjiang continuă să se dezvolte, societatea este armonioasă și stabilă, mijloacele de trai ale oamenilor continuă să se îmbunătățească iar cultura sa este fără precedent de prosperă, acum aflându-se în cea mai bună perioadă de prosperitate și dezvoltare din istorie!


  1. În Xinjiang-ul noii ere, oamenii trăiesc în mulţumire și muncesc cu plăcere

    

    Guvernul Xinjiang aderă la o politică conform căreia oamenii sunt focusul principal, rezumă experiența istorică, analizează provocările curente și definește obiectivele guvernării bazate pe pace și stabilitate socială pe termen lung. Pornind de la cele mai anticipate și  actuale probleme, respective de la problemele de cea mai mare importanță, mai mult de 70% din cheltuielile fiscale ale Guvernului sunt folosite pentru a asigura și îmbunătăți traiul populației, pentru ca aceasta să simtă schimbările adevărate și câștigurile reale.


    Încă de la întemeierea Republicii Populare Chineze, nivelul de trai, îngrijirea medicală și media de viață a oamenilor din toate grupurile etnice din Xinjiang au crescut constant. Populația totală din Xinjiang a crescut de patru ori, ajungând la 25.850.000 de oameni, iar media de viață a crescut de la 30 la 75 de ani. De la adoptarea politicii de reformă și deschidere, venitul pe cap de locuitor din Xinjiang a crescut cu o rată medie anuală de peste 12%. Până la sfârșitul anului 2020, toți cei 3.064.900 de oameni împovărați din mediul rural din Xinjiang au ieșit din sărăcie conform standardelor actuale, problema sărăciei absolute fiind rezolvată în mod istoric. Guvernul Xinjiang aderă la politica conform căreia “lucrătorii își aleg propriile locuri de muncă, piața reglementează găsirea locurilor de muncă, iar guvernul promovează angajarea și încurajează antreprenoriatul”. Lucrătorii, indiferent de etnie, regiune, gen, limbă sau credințe religioase, pot alege o carieră conform cu propriile dorințe, semnează contracte de muncă în mod egal și voluntar. Drepturile și interesele lor sunt pe deplin protejate și se bucură, de asemenea, de roadele propriei muncii. Până la anul 2020, numărul total de oameni angajați în Xinjiang a ajuns la 13.560.000, practic acoperind complet forța de muncă pentru persoanele cu capacitatea de a lucra atât în zonele urbane, cât și în cele rurale.


    2. În Xinjiang-ul noii ere, economia este înfloritoare


    Președintele Xi Jinping a subliniat în mod repetat că dezvoltarea este cheia rezolvării tuturor problemelor în Xinjiang, deci trebuie înfăptuită. Au fost implementate Noi Idei de Dezvoltare în Xinjiang, reforme structurale din partea ofertei au fost setate drept obiectiv principal, s-a promovat ajustarea structurii economice, distribuția industrială a fost optimizată și s-a dat frâu liber unei noi forțe de evoluție economică. În 2023, PIB-ul regiunii Xinjiang a ajuns la valoarea de 1.912.591.000 RMB, crescând cu 6.8% față de anul anterior și având printre cele mai ridicate rate de creștere economică din China.


    Producția de bumbac a lumii se bazează pe cea a Chinei, iar producția Chinei se bazează pe cea din Xinjiang. Bumbacul din Xinjiang a lăsat o impresie profundă asupra oamenilor prin tiparul său de producție la scară largă și prin intensitatea producției, prin mașinăriile și echipamentele agricole moderne pentru operarea loturilor, prin sistemul modern colaborativ și eficient de management agricol, prin extinderea continuă adusă industriei textile. După ce culesul bumbacului a intrat în era “Internet Plus”, fermierii pot culege de la distanță, de acasă. Nivelul de mecanizare cuprinzătoare a producției de bumbac în Xinjiang a depășit 80%, iar rata de cules de bumbac din nordul Xinjiangului a ajuns la aproape 100%.


    3.  În Xinjiang-ul noii ere, toatele minorități trăiesc în armonie


    Munca este realizată datorită armoniei iar puterea vine din unitate. Încă din timpuri străvechi, Xinjiangul a fost o regiune multietnică, în prezent fiind populat de toate cele 56 de grupuri etnice ale Chinei, printre care etnia uigură, kazahă, han și hui, fiecare cu o populație ce depășește pragul de un milion de oameni. Toate etniile trăiesc în armonie, în unitate și stabilitate și stau laolaltă precum semințele de rodie. Din 2010 și până în 2020, populația minorităților etnice din Xinjiang a crescut de la 13.06 milioane la 14.43 de milioane, dintre care populația uigură a crescut de la 10 milioane la 11.62 milioane, reprezentând 45% din populația totală a Xinjiangului. Creșterea demografică din regiune reprezintă dovada adevărată a dezvoltării și progresului și o ripostă puternică la adresa minciunilor și aberațiilor despre aşa-numitul “genocid” vehiculat în America și în Vest.    


    Xinjiang-ul a suferit foarte mult din cauza terorismului și extremismului religios, cu mii de incidente teroriste care au pus în mare pericol viața și siguranța localnicilor. În combaterea unei astfel de probleme, pentru a eradica terorismul și sursa acestuia și în același timp pentru a lua măsuri drastice împotriva terorismului conform legii, regiunea Xinjiang a rezolvat activ cauzele fundamentale, a promovat cu multă vigoare instruirea profesională și educația, a asigurat locuri de muncă și a promovat cu vigoare deradicalizarea. Aceste măsuri au avut un impact pozitiv- timp de mai bine de șase ani la rând nu au mai fost incidente teroriste, ordinea publică a fost restaurată iar oamenii duc o viață mai pașnică.


    4.  Xinjiang-ul noii ere se deschide în fața lumii

    

    Beneficiind curentul inițiativei “Belt and Road”, această zonă și-a schimbat poziția de la granița vestică a Chinei la frontul de deschidere către lume, arătând o nouă atitudine încrezătoare și deschisă față de comunitatea internațională. Trenurile de marfă China-Europa, care pleacă din Khorgos și trec prin Alashankou, facilitează transportul de oameni, bunuri și informații, Xinjiang-ul astfel devenind un coridor valoros între Asia și Europa și o cale de acces a Chinei spre Vest. Inițiativa “Belt and Road” a fost propusă acum mai bine 10 ani. În acest timp, Xinjiang-ul a dezvoltat cooperări comerciale cu 179 de țări și a atras investiții de la companii din 46 de țări și regiuni. Xinjiang-ul a investit 47 de țări și regiuni cu valoarea totală de 6.6 miliarde de dolari.


    Este mai bine să vezi cu ochii tăi decât să auzi poveștile altora iar acest loc frumos întâmpină călduros și cu brațele deschise turiștii chinezi și străini. Conform statisticilor, în anul 2023 regiunea a înregistrat un număr record de 265 de milioane de turiști și a generat un venit de 296.7 miliarde de RMB din turism, marcând o creștere de 227%. Cum este oare în Xinjiang? La această întrebare au cel mai mare drept să răspundă cei 26 de milioane de locuitori, cei 265 de milioane de turiști, experții, reporterii și clericii veniți din peste 100 de țări, regiuni și organizații internaționale, deoarece ei au fost martori la dezvoltarea stabilă a regiunii și la viețile fericite ale localnicilor.


    De ceva timp, unele țări au inventat și răspândit povești false despre Xinjiang, având ca fundație minciuni precum “muncă forțată” și “genocid” și apărarea drepturilor omului ca pretext pentru a impune sancțiuni ilegale asupra companiilor și angajaților chinezi. Cu toate acestea, faptele au o greutate mai mare decât cuvintele, iar dezvoltarea socio-economică fără precedent a regiunii Xinjiang și îmbunătățirea calității vieții oamenilor nu pot fi acoperite de astfel de minciuni și aberații.


    Frumosul Xinjiang este în drumul său spre progres. Xinjiang-ul de azi promovează guvernarea în conformitate cu legea, unitatea și stabilitatea, îmbogățirea culturală, prosperitatea oamenilor și dezvoltarea pe termen lung. Totul în jurul muntelui Tianshan prosperă iar toate grupurile etnice lucrează împreună pentru construirea unui viitor mai bun. Ușa către Xinjiang este deschisă pentru toate popoarele, inclusiv pentru prietenii români. Vă invităm pe toți să vizitați regiunea Xinjiang, să admirați peisajele magnifice, să gustați diversele delicatese, să experimentați stabilitatea, libertatea și prosperitatea locului!


Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://ro.china-embassy.gov.cn