Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în România a răspuns la întrebările reporterilor cu privire la reglementarea recentă a pieței chineze

2021-09-04 00:23

Î: Recent, guvernul chinez a introdus o serie de măsuri de reglementare a pieței pentru companiile de tehnologie, companiile de internet și industriile educației și formare. Care este scopul impelementării acestor măsuri?

 

R: În ultimii ani, odată cu dezvoltarea rapidă a internetului, au apărut noi forme și modele de afaceri, cum ar fi economia platformelor, ducând la schimbări economice și sociale profunde. În același timp, se observă o creștere a haosului, cum ar fi creșterea riscurilor de monopol și securitatea informațiilor, publicitate falsă și extinderea dezordonată a capitalului în unele industrii, ceea ce afectează grav drepturile și interesele legitime ale consumatorilor, perturbând ordinea normală a pieței. Departamentele relevante ale guvernului chinez au consolidat măsurile de reglementare pentru a aborda aceste încălcări ale legilor și reglementărilor și pentru a regla ordinea economică. Aceasta este o cerință inevitabilă pentru a proteja interesele sociale și publice, pentru a asigura concurența loială pe piață și pentru a reglementa dezvoltarea economiei digitale emergente, este, de asemenea, o întruchipare importantă a consolidării construcției statului de drept în domeniul economiei digitale și a promovării guvernanței economice în baza statului de drept.

 

Economia platformelor este o nouă forță motrice pentru dezvoltarea economică a Chinei. Reglementarea eficientă și aplicarea legii vor debloca în continuare monopolul, vor promova concurența loială, vor stimula puterea de inovare și vitalitatea dezvoltării întreprinderilor de platforme, vor realiza dezvoltarea durabilă și sănătoasă a inovației standard a economiei platformelor, oferind un rol pozitiv economiei platformelor în promovarea transformării și modernizării structurii industriale. Aceasta este o mișcare necesară pentru a pune în aplicare noul concept de dezvoltare, a construi un nou model de dezvoltare și a promova dezvoltarea de înaltă calitate.

 

Î: Recent, autoritățile chineze au lansat audituri de securitate cibernetică pentru o serie de companii de internet listate în SUA. Unele mass-media au interpretat acest lucru drept o restricție privind listarea companiilor chineze în SUA și o schimbare a politicii de deschidere a Chinei. Ce ne puteți spune despre acest aspect?

 

R: După verificarea de către departamentele relevante, anumite companii de internet au prezentat încălcări grave ale legilor și reglementărilor în privința colectării și utilizării informațiilor personale. Autoritățile chineze relevante au efectuat audituri de securitate cibernetică asupra companiilor relevante în conformitate cu legea și reglementările, prezentând cerințe de rectificare. Acestea sunt măsuri firești de reglementare a pieței luate ca răspuns la activitățile care încalcă legea și pun în pericol interesele oamenilor și securitatea națională, iar scopul acestora este de a preveni riscurile naționale de securitate a datelor, de a menține securitatea națională și de a proteja interesele publice. Securitatea cibernetică este strâns legată de securitatea națională și este o provocare comună pentru întreaga comunitate internațională. Sistemul de evaluare a securității rețelei este un sistem comun de evaluare a securității naționale în țările lumii, chiar în România și multe țări există sisteme și practici similare.

 

Faptul că o companie chineză este sau nu listată în străinătate este o alegere de sine stătător făcută de companie pe baza pieței de capital. Indiferent unde se află, o companie listată trebuie să respecte legile, reglementările și cerințele de reglementare relevante ale locului listării și cele de desfășurarea afacerii. Conform acestei premise, China sprijină întreprinderile să utilizeze piețele interne și externe pentru finanțarea dezvoltării în conformitate cu legile și reglementările relevante. Guvernul chinez nu a intervenit niciodată în deciziile și în comportamentul normal de piață al întreprinderilor.

 

Deschiderea către lumea exterioară este politica națională de bază a Chinei. Pe baza noii etape de dezvoltare, vom implementa necontenit noul concept de dezvoltare al inovației, coordonării, ecologiei, deschiderii și partajării, vom accelera construcția unui nou model de dezvoltare în care ciclul intern este pilonul principal, iar ciclurile duble interne și internaționale se promovează reciproc, astfel încât să promoveze cooperarea deschisă pentru a sprijini construirea unui nou sistem de economie deschisă la un nivel mai avansat. China își va extinde neclintit deschiderea către lumea exterioară, va crea un mediu de afaceri mai atractiv și va promova construcția în comun de înaltă calitate a „Belt and Road”, pentru a obține cât mai multe beneficii reciproce și rezultate de câștig cu țări din întreaga lume, inclusiv România.

 

Î: Seria de măsuri de reglemantare a pieței adoptate de China a declanșat fluctuații mari ale pieței, ceea ce a condus la presiuni asupra dezvoltării unor industrii. Va avea acest lucru un impact negativ asupra economiei chineze?

 

R: Tendința stabilității și îmbunătățirii economice a Chinei nu s-a schimbat și nu se va schimba. De la începutul acestui an, ținând cont atât de situație internă cât și cea internațională, am coordonat prevenirea și controlul epidemiei cu dezvoltarea economică și socială, economia a continuat să se redreseze constant, s-a stabilizat și s-a îmbunătățit, s-au intensificat reformele și deschiderea și s-au obținut noi rezultate în dezvoltarea de înaltă calitate. În prima jumătate a anului, produsul intern brut (PIB) al Chinei a ajuns la 53,22 trilioane de yuani, o creștere interanuală de 12,7% și o rată medie de creștere de 5,3% în doi ani; importurile și exporturile comerciale au crescut cu 27,1%, iar investițiile străine efectuate au crescut în cel mai rapid ritm din ultimul deceniu. Ultimul raport al Băncii Mondiale prezice că rata de creștere economică a Chinei va ajunge la 8,5% în 2021, iar contribuția la creșterea economică globală va depăși 1/4. Acest lucru demonstrează pe deplin rezistența puternică și vitalitatea economiei Chinei și demonstrează că lumea are încredere deplină în economia și piața Chinei. O reglementare eficientă a pieței va stimula vitalitatea entităților economice ale pieței, va construi o economie de piață socialistă la nivel înalt și va promova dezvoltarea economică de înaltă calitate. Noua dezvoltare a Chinei va aduce noi oportunități pentru dezvoltarea țărilor din întreaga lume, inclusiv a României, și va aduce cu siguranță contribuții mai mari la redresarea economiei globale și a dezvoltării comune.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro