Ambasadorul Jiang Yu a participat la înmormântarea domnului Romulus Ioan Budura,fost Ambasador al României în China și cunoscut sinolog

2021-07-28 20:37

Pe data de 24 iulie, dl Romulus Ioan Budura, fostul Ambasador al României în China și cunoscut sinolog, a decedat din cauza problemelor de sănătate. Ambasadorul Chinei în România, dna Jiang Yu a trimis o scrisoare de condoleanțe soției domnului Romulus Ioan Budura, doamnei Anna Eva Budura, exprimându-și profundele condoleanțe. Pe 27 iulie, Ambasadorul Jiang a participat și a ținut un discurs la înmormântarea regretatului Ambasador Romulus Ioan Budura, eveniment la care a participat și consilierul ambasadei, dl Zhao Lei.

 

În numele Ambasadei Chinei în România și în numele său personal, Ambasadorul Jiang și-a exprimat condoleanțele profunde pentru tragica trecere în neființă a Ambasadorului Romulus Ioan Budura și a adresat condoleanțe familiei sale. Ambasadorul Jiang a declarat că ambasadorul Romulus Ioan Budura a fost un remarcabil diplomat român, un vechi prieten al poporului chinez și un promotor activ al relațiilor China-România, care și-a dedicat întreaga viață prieteniei China-România. El a fost mereu în prima linie a schimburilor amicale China-România, a asistat la numeroase evenimente majore din istoria relațiilor China-România și a jucat un rol important în construirea punților pentru schimburile la nivel înalt dintre cele două țări. În timpul mandatului său de Ambasador în China, el a adus contribuții remarcabile la dezvoltarea constantă și sănătoasă a relațiilor bilaterale în circumstanțele noii situații internaționale. Cu realizări profunde în sinologie și cercetări riguroase, a scris numeroase lucrări despre istoria relațiilor diplomatice sino-române, lăsând materiale istorice prețioase pentru relații dintre cele două țări. Chiar și după pensionare, dl Ambasadorul s-a dedicat în continuare cauzei prieteniei China-România, făcând tot posibilul pentru a moșteni și transmite prietenia tradițională dintre China și România. Ambasadorul Jiang a subliniat că contribuția importantă a Ambasadorului Romulus Ioan Budura la consolidarea prieteniei tradiționale dintre China și România și la promovarea schimburilor culturale între China și România va fi consemnată pentru totdeauna în istoria dezvoltării relațiilor dintre cele două țări. Sperăm și credem că cauza prieteniei China-România, pentru care domnul ambasador și-a dedicat întreaga viață, va avea rădăcini profunde și va continua să prospere.

 

Asociația de Prietenie a Poporului Chinez cu Străinatate, Asociația de Prietenie China-România au trimis, de asemenea, o scrisoare de condoleanțe doamnei Anna Eva Budura, exprimându-și condoleanțele profunde la trecerea în neființă a ambasadorului Romulus Ioan Budura.

 

Ambasadorul Romulus Ioan Budura a plecat în China pentru studii în 1950, facând parte din primul lot de studenți din România care mergeau să învețe în China. De atunci, a lucrat la relațiile China-România timp de aproximativ o jumătate de secol și a asistat la schimburile importante dintre mai multe generații de lideri din cele două țări. Este si un mare cunoscător de chineză, a compilat lucrări importante precum „Politica independentă a României și relațiile româno-chineze 1954-1975 Documente” și „Istoria relațiilor România-China”.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro