Ambasada Chinei în România a publicat în România Antologia „Dialogul: Relațiile Chino-Române și cele Chino-Europene"

2020-12-30 15:06

Pentru a promova schimburile și cooperarea inovativă între elitele sociale și think-tank-urile din China și România, spre dezvoltarea relațiilor chino-române și celor chino-europene și a cooperării în diferite domenii în noua eră, Ambasada Chinei în România a publicat recent în limba română antologia „Dialogul: Relațiile Chino-Române și cele Chino-Europene”. Ambasadorul Chinei în România, doamna Jiang Yu, a scris un articol pentru această antologie.

Pentru realizarea aceastei antologie, au fost invitați fostul ministru adjunct al afacerilor externe al României, E. S. domnul Nicolae Ecobescu, fostul Ambasador al Chinei în România, E. S. domnul Xu Jian, fostul Ambasador al României în China, E. S. domnul Viorel Isticioaia-Budura, președintele Fundației EURISC, domnul Liviu Mureșan, cercetători ai Institutului de Economie Mondială din cadrul Academiei de Științe, doamna Iulia Monica Oehler-Şincai și domnul George Cornel Dumitrescu, fostul consilier al Ambasadei Chinei în România, domnul Li Ming, director al Institutului Confucius din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, domnul Constantin Oprean, directorul Secției pentru Europa Centrală și de Est din cadrul Institutului de Cercetări Europene a Academiei Chineze de Științe Sociale, domnul Liu Zuokui, cosmonautul roman și președinte de onoare al Agenției Spațiale Române, domnul Dumitru Dorin Prunariu, președinte al Bursei Romane de Afaceri si Inițiator al Diplomacy360, domnul Valentin Preda, cercetător-asistent al Academiei Chineze de Științe Sociale, Qu Yan precum și alții, care au contribuit cu lucrări deosebite cu privire la modelul și filosofia de dezvoltare a Chinei, prietenia tradițională China-România, rezultatele și perspectivele dezvoltării relațiilor chino-române și cele chino-europene, expunând în profunzime punctele lor de vedere și sugestiile din domeniile lor respective.

Ambasadorul Jiang Yu a scris în articol: Aflându-se la o nouă răscruce de drumuri, China și UE vor consolida cooperarea pentru a aborda împreună provocările globale, ceea ce este de o importanță mondială. Privind în perspectivă, China și UE trebuie să transforme provocările în oportunități și să promoveze pentru stabilirea unor relații China-UE mai stabile și mai mature spre un nivel superior. China și România se bucură de o lungă istorie de prietenie, de relații bilaterale testate în timp și de un tezaur istoric semnificativ. În fața epidemiei COVID-19, China și România au demonstrat încă o dată că „prietenul adevărat, la nevoie se cunoaște” și faptul că „aurul se încearcă cu foc”. Prietenia tradițională este înrădăcinată adânc în inimile celor două popoare, cooperarea este o alegere fermă a oamenilor care nu va fi schimbată de un lucru oarecare și nu va fi zdruncinată de factori externi. Sunt convinsă că, în era postepidemică, relațiile China-UE și relațiile China-România pot avansa constant și stabil, cu o dezvoltare de înaltă calitate, aducând contribuții mai mari la prosperitatea și stabilitatea ambelor părți și a întregii lumi.

Textul complet al articolului ambasadorului Jiang Yu este după cum urmează:

Împreună la Bine și la Greu

--Articolul special al Ambasadorului Jiang Yu pentru Antologia „Dialogul: Relațiile Chino-Române și cele Chino-Europene”

Lumea de astăzi suferă schimbări majore nemaivăzute timp de un secol. Epidemia COVID-19 a accelerat evoluția schimbărilor majore, globalizarea economică a întâlnit numeroase obstacole, protecționismul și unilateralismul sunt în creștere, economia mondială este într-o recesiune, comerțul internațional și investițiile s-au micșorat dramatic, iar producția socială și traiul omenirii se confruntă cu provocări și teste fără precedent.

Este de importanță mondială ca două forțe majore ale lumii, două piețe și două civilizații majore situate la o nouă răscruce de drumuri, și anume China și Uniunea Europeană, să consolideze cooperarea dintre cele două părți pentru a aborda în comun provocările globale. Anul acesta marchează 45 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și UE. Deși epidemia COVID-19 a afectat schimburile internaționale, China și UE au manifestat o atitudine pozitivă și nu au lăsat epidemia să le împiedice schimburile și cooperarea. China și UE au avut o agendă bilaterală bogată. Mulți lideri chinezi, inclusiv președintele Xi Jinping și premierul Li Keqiang, au realizat o comunicare frecventă fără precedent cu liderii UE și ai statelor membre prin scrisori, apeluri telefonice, apeluri video și alte metode, schimburile la nivel înalt și la scară largă reflectând astfel semnificația strategică și globală a relațiilor dintre China și UE. La mijlocul lunii septembrie, liderii Chinei, ai Uniunii Europene și ai Germaniei, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, au organizat o întâlnire video, care a dat un nou impuls politic îmbunătățirii nivelului de cooperare strategică dintre China și UE. Reuniunea a obținut rezultate importante, a sporit încrederea politică reciprocă între cele două părți, a aprofundat cooperarea reciproc avantajoasă prin semnarea unui „Acord între Uniunea Europeană și Guvernul Republicii Populare Chineze privind cooperarea referitoare la indicațiile geografice și protejarea lor” și a accelerat în mod clar negocierea acordurilor de investiții și a planificat, de asemenea, calea de urmat, acesta fiind un semnal pozitiv pentru construirea unui parteneriat strategic cuprinzător cu o mai mare influență globală în era postepidemică.

După izbucnirea epidemiei, China și Uniunea Europeană au desfășurat îndeaproape o cooperare antiepidemică, oferindu-și sprijin moral și material reciproc, în diferite moduri, arătând dorința de a se ajuta și de a depăși dificultățile împreună. Este de menționat faptul că numărul trenurilor de marfă dintre China și Europa a crescut considerabil. În luna iulie au fost deschise un total de 1.232 de linii de tren, o creștere de 68% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. În acest an au fost livrate în total 4,97 de milioane de piese de materiale sanitare, cu o greutate totală de 39.000 de tone, devenind o adevărată „linie de salvare” logistică internațională și rută majoră a „Drumului Mătăsii de sănătate”. Acestea au jucat un rol important în asigurarea fluxului lin de mărfuri în perioada epidemiei și a aprovizionării stabile cu materiale pentru China, Europa și țările de-a lungul „Belt and Road”. În prima jumătate a acestui an, comerțul dintre China și UE a crescut cu 2,2% față de anul anterior, ajungând la 275,6 de miliarde de euro, iar ponderea comerțului cu China în comerțul exterior al UE a crescut la 15,6%. Se poate spune că, în ciuda schimbării situației internaționale și a numeroaselor incertitudini, relațiile dintre China și UE fac progrese constante depășind provocările și dificultățile, iar cooperarea rămâne raportul principal al acestora.

Privind spre viitor, China și UE trebuie să transforme provocările în oportunități și să lucreze pentru o relație mai stabilă și mai matură adusă la un nivel superior. Primul lucru important este aprofundarea înțelegerii reciproce; China a tratat întotdeauna UE cu sinceritate, punându-și nădejdea în faptul că partea europeană va vedea și dezvoltarea Chinei într-un mod obiectiv, rațional și deschis, evitând examinarea interacțiunii dintre China și UE din perspectiva ideologiei sau a geopoliticii și evitând percepția greșită asupra intențiilor strategice ale Chinei. În al doilea rând, trebuie să urmărim deschiderea reciproc avantajoasă. Aprofundarea cooperării dintre China și UE este o alegere strategică pentru beneficii reciproce și câștiguri mutuale, ar trebui să explorăm în mod constant noi domenii de cooperare și, în special, să creăm un sistem deschis și echitabil, drept și nediscriminatoriu și un mediu de piață pentru jucătorii ambelor părți. În al treilea rând, ar trebui să ne lărgim orizontul. China și UE ar trebui să colaboreze pentru a susține ordinea și sistemul internațional împreună cu Organizația Națiunilor Unite, să susțină multilateralismul și să se opună unilateralismului, să promoveze soluționarea politică a problemelor internaționale și regionale de hotspot.

România este un membru important al Uniunii Europene. China și aceasta au o acumulare istorică profundă de prietenie, de relații bilaterale testate în timp și de schimburi comerciale. În fața epidemiei COVID-19, relațiile dintre China și România, ca orice set de relații bilaterale, au fost testate, iar performanța lor poate fi rezumată în două proverbe chinezești.

Primul proverb este „prietenul adevărat la nevoie se cunoaște”. În „cele mai întunecate momente” ale epidemiei, oamenii din cele două țări au avut grijă unul de celălalt și au întins mâna prieteniei. Liderii celor două țări au schimbat scrisori de condoleanțe și au donat reciproc materiale de prevenire a epidemiei. Copiii din corul român „Allegretto” au interpretat cântece chinezești pentru a încuraja China, iar acestea au avut aproape 30 de milioane de vizualizări pe rețelele de socializare chineze și au impresionat poporul chinez. Partea chineză a mobilizat activ materiale medicale pentru România, construind un „coridor aerian” pentru a permite mai multor materiale să ajungă în timp util și eficient. Bazându-se pe Inițiativa „Belt and Road” și pe platforma de cooperare „17 + 1” și prin canale bilaterale, China a luat inițiativa de a organiza o serie de întâlniri de schimb de experiență pentru a împărtăși din experiența sa pentru prevenirea și controlul epidemiei și pentru a oferi fără rezerve sprijin în lupta României împotriva acesteia.

Al doilea proverb este „aurul se încearcă prin foc”. În ciuda apariției epidemiei, cooperarea pragmatică dintre China și România nu s-a blocat, ci s-a dezvoltat. În primele cinci luni ale acestui an, comerțul dintre China și România a ajuns la 2,53 de miliarde de dolari, cu o creștere de 3,5% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. O companie chineză a semnat un contract pentru construirea șoselei de centură din Zalău, devenind primul proiect de construcție de autostrăzi întreprins de o firmă din China în România prin licitație deschisă. Oamenii din cele două țări au explorat în comun noi canale de schimburi. Activități de marcă culturală chineză, cum ar fi concertul „Anul Nou Chinezesc Fericit” și „Sezonul chinezesc” al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, au avut loc cu succes, iar înțelegerea reciprocă dintre cele două părți a continuat să se aprofundeze. Cele două părți au consolidat comunicarea cu privire la principalele probleme internaționale și regionale și s-au sprijinit reciproc în afaceri multilaterale.

Temelia prieteniei dintre China și România este una profundă și extinsă. Acest lucru arată, de asemenea, că prietenia este înrădăcinată în inimile celor două popoare, iar cooperarea este o alegere fermă a oamenilor. Aceasta nu va fi schimbată de anumite rezultate specifice pe probleme specifice și nici nu va fi zdruncinată de factori externi. În viitor, China și România trebuie să consolideze încrederea reciprocă politică, să consolideze încrederea în cooperare și fundamentele pentru dezvoltarea durabilă și stabilă a relațiilor bilaterale; în conformitate cu tendința mondială a multilateralismului, ar trebui să valorificăm Inițiativa „Belt and Road”, formatul de cooperare „17 + 1” și alte platforme importante pentru a extinde spațiul pentru cooperarea bilaterală; este necesar să se consolideze sinergia cooperării, să se inoveze metodele de cooperare și să se aprofundeze domeniile de cooperare, să se caute în mod activ cea mai mare valoare comună a beneficiilor dezvoltării, ca suma relațiilor bilaterale să devină mai mare, aducându-se în continuare noi beneficii popoarelor celor două țări.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro