Mass-media din România a publicat un număr special cu ocazia Zilei Naționale a Chinei

2020-09-29 21:54

La data de 28 septembrie 2020, Ziarul "Nine o'clock", cel mai mare ziar în limba engleză din România, a cooperat cu Ambasada Chinei în România și cu sucursala din București a agenției de știri Xinhua pentru a publica o ediție specială cu ocazia Zilei Naționale a Chinei. Editia speciala este format din 12 pagini cu ilustrații și imagini extraordinare, inclusiv articole ale ambasadorului Jiang Yu și detalii despre afacerile interne și externe ale Chinei.

   

Pe prima pagină a editiei speciale este publicat articolul semnat de Ambasadorul Jiang Yu intitulat „Înfruntăm dificultățile și înaintăm spre noi progrese într-o lume în schimbare". În articolul său, Ambasadorul Jiang a prezentat lupta Chinei împotriva epidemiei de COVID-19, spunând că aceasta ne-a făcut să fim mai conștienți de faptul că omenirea împărtășește un destin comun și că numai prin unitate și cooperare se pot depăși dificultățile. Guvernul chinez aderă la principiul „oamenii sunt pe primul loc, viața este pe primul loc" și protejează cu orice preț viața și sănătatea oamenilor. De asemenea, guvernul chinez a cooperat activ cu alte țări în lupta anti-epidemică, precum asistență medicală și asistență în achiziționarea de materiale medicale, trimiterea grupurilor de experți medicali și organizarea conferințelor în format video, la fel China a anunțat că vaccinul va fi utilizat ca produs public în beneficiul întregii lumi. Ambasadorul Jiang a subliniat că, deși China a obținut o victorie cheie în lupta împotriva epidemiei, ea a obținut și rezultate bune în relansarea dezvoltării economice și sociale. Economia Chinei a arătat un ritm de creștere în al doilea trimestru, devenind prima economie majoră care a atins creșterea după izbucnirea epidemiei de COVID-19. În clasamentul global al mediului de afaceri China a avansat de la locul 78 în 2018 la 31 în 2020, fiind pentru doi ani consecutivi printre primele zece economii cu cel mai rapid ritm de reformă din lume. În prima jumătate a anului, exporturile Chinei au atins o creștere pozitivă timp de trei luni consecutive, iar investițiile străine au progresat constant, ceea ce a demonstrat pe deplin rezistența puternică și spațiul de manevră al economiei chineze. În a doua jumătate a anului, economia Chinei are baza, potențialul și condițiile necesare pentru a realiza redresarea.

Ambasadorul Jiang a menționat în articol că China și România au legat o prietenie profundă, care a rămas neschimbată în ciuda tulburărilor. Cele două țări au scris un nou capitol al prieteniei prin unirea eforturilor de combatere a COVID-19, continuând tradiția „prietenul la nevoie se cunoaște". În fața epidemiei, liderii Chinei și ai României au schimbat scrisori de condoleanțe și s-au sprijinit reciproc. China a construit, de asemenea, un „coridor aerian" pentru achiziționarea de materiale medicale de către România din China și a organizat activ o serie de întâlniri de schimb de experiență privind prevenirea și controlul epidemiei, astfel încât să aducă mai multe beneficii poporului român. În timp ce virusul este nemilos, oamenii sunt plini de compasiune, iar pandemia nu a redus entuziasmul pentru schimburi și cooperare între cele două țări. Cele două țări au desfășurat o cooperare solidă în diverse domenii, cum ar fi economia și comerțul, schimul uman și afacerile internaționale, scriind un nou capitol al prieteniei, iar prietenia tradițională a asistenței reciproce radiază din nou în lumina vremurilor.

În articolul său, Ambasadoru Jiang a subliniat că situația mondială actuală și relațiile internaționale se confruntă cu provocarea generată de pandemie și unilateralism și suferă o remodelare profundă. China va rămâne angajată în calea dezvoltării pașnice și a strategiei de deschidere de tip câștig-câștig. În același timp, China va proteja neclintit suveranitatea națională, drepturile și interesele sale legitime și nu va permite nici unei forțe să-i priveze pe chinezi de dreptul lor de a continua dezvoltarea și de a obține o viață mai bună. China accelerează formarea unui nou model de dezvoltare în care ciclurile interne și internaționale joacă un rol dominant. China va continua să se deschidă mai larg către lumea exterioară, va conduce recuperarea comună a lumii prin auto-recuperare și va promova dezvoltarea comună a lumii prin auto-dezvoltare. China este gata să colaboreze cu România și alte țări pentru a susține multilateralismul și normele de bază care guvernează relațiile internaționale, pentru a construi o economie mondială deschisă și pentru a oferi un nou impuls pentru un viitor mai bun pentru oamenii din toate țările. Suntem încrezători că relațiile China-România vor avansa constant și cele două țări își vor aduce contribuțiile cuvenite în promovarea redresării economice mondiale și în abordarea provocărilor globale.

   
   

Pe lângă articolele ambasadorului, editia speciala conține mai mult de zece articole, care prezintă realizările Chinei în combaterea epidemiei, construirea unei societăți moderat prospere în toate aspectele, reducerea sărăciei, redresare economică în formă de V, codul civil, relații China-UE, China Import Expo, Conceptul de dezvoltare ecologică al Chinei, Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, Muzeul Palatului, construcția 5G, satelitul Beidou etc., reprezentând pe deplin cultura profundă chineză și realizările de dezvoltare în diverse domenii ale Chinei din acest an.

Ambasada Republicii Populare Chineze în România
http://www.chinaembassy.org.ro